Είκοσι χρόνια έχουν ήδη περάσει από τότε που το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, δειλά- δειλά έστηνε για πρώτη φορά, έναν θεσμό που αποδείχθηκε τιτάνιος. Το φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας το οποίο κατάφερε να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και ενδεχομένως ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Κατά την διάρκεια των δυο δεκαετιών διεξαγωγής του παραπάνω από 1800 ταινίες έχουν προβληθεί και παραπάνω πάνω από 100 προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου έχουν δώσει το παρόν_ από τον Ντάνιελ Ντέι Λούις ως την Τζέιν Μπίρκιν και τον Τζέρεμι Άϊρονς και από τον Μπεν Γκαζάρα ως την Αντέλ Εξαρχόπουλος πέρσι.

Εφέτος λοιπόν η επετειακή διοργάνωση αναπόφευκτα θα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις με τις προβολές παραπάνω από 100 νέων ταινιών μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα. Δύο από τις ταινίες που θα συμμετάσχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ είναι οι «10.000 km» του Κάρλος Μάρκες Μαρσέτ, μία σκιαγράφηση της πορείας που διανύει η αγάπη και ο έρωτας σε απόσταση και το αγωνιώδες πολιτικό θρίλερ «’71» του Γιαν Ντεμάνζ που αναφέρεται στην έκρυθμη πολιτική κατάσταση το 1971 στην Ιρλανδία και προβλήθηκε με επιτυχία στο τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου. Οι Pulp και ο Νικ Κέιβ καταλαμβάνουν μία θέση στο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος Μουσική και Φιλμ, με τις ήδη δημοφιλείς ταινίες «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» και «20.000 Days on Earth» αντιστοίχως (δείτε σχετικό βίντεο).
Στα ειδικά αφιερώματα ξεχωρίζουν εκείνο στον Ρόμπερ Ολτμαν και στον Αντρέι Ζουλάφσκι. Ο Ολτμαν (1925 – 2006) είναι ένας από τους Αμερικανούς σκηνοθέτες που έχουν επηρεάσει όσο λίγοι τον διεθνή κινηματογράφο και το αφιέρωμα που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, περιλαμβάνει ταινίες – σταθμούς που υπέγραψε τη δεκαετία του 1970 («Nashville», «Εντιμος κυρία και ο χαρτοπαίκτης» «M.A.S.H.»). O Πολωνός Ζουλάφσκι, έχει γυρίσει θρυλικές ταινίες όπως το «Σημασία έχει ν΄αγαπάς» και το «Μια γυναίκα δαιμονισμένη», τα οποία φιλοξενούνται σε μια ρετροσπεκτίβα που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα.
Το «Life Itself» του Στιβ Τζέιμς, που αποκαλύπτει τη συναρπαστική ζωή του διασημότερου Αμερικανού κριτικού κινηματογράφου, Ρότζερ Έμπερτ (1942 – 2013) είναι ένα από τα καλά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στις εφετινές Νύχτες ενώ οι ειδικές προβολές εξασφάλισαν μεταξύ άλλων, τον διαβόητο «Σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι» του Τόμπι Χούπερ σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος. Και δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέους έλληνες δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους διεκδικώντας βραβεία.
Πέρα από αυτό καθαυτό το πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα υπάρχουν και πολλές παράλληλες δράσεις (εργαστήρια, ομιλίες κ.α.). Σε συνδιοργάνωση με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων οι Νύχτες θα πραγματοποιήσουν ειδικές επετειακές εκδηλώσεις –έκπληξη, που θα περιέχουν μία σειρά από installation, μουσικές performance και σπάνιες προβολές. Τέλος, η εφετινή αφίσα της 20ής έκδοσης του φεστιβάλ είναι έργο του εικαστικού Δημήτρη Αληθεινού που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε σημαντικές διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις.
To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας –Νύχτες Πρεμιέρας υποστηρίζεται από τον ΟΤΕ, διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.