Φεστιβάλ Αθηνών
«Οθέλλος» στο Ηρώδειο

Το αριστούργημα του Τζ. Βέρντι «Οθέλλος» παρουσιάζεται στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο διεθνούς φήμης Γιάννης Κόκκος ο οποίος συνεργάζεται εκ νέου με τη Λυρική, έναν χρόνο μετά τον βαγκνερικό «Ιπτάμενο Ολλανδό». Στον ρόλο του τίτλου εμφανίζονται σε διπλή διανομή οι τενόροι Αντονέλο Παλόμπι και Ρέιμοντ Βέρι, τη Δυσδαιμόνα ερμηνεύουν οι σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου και Τσέλια Κοστέα και τον Ιάγο οι βαρύτονοι Γκεόργκε Γκαγνίτζε και Δημήτρης Πλατανιάς. Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές. Συμπράττει η Χορωδία της ΕΛΣ. Στις 27, 29, 30 και 31/7.
Προβολή
«Η παράσταση αρχίζει» στην «Ελληνίδα»

Με την προβολή του μιούζικαλ «Η παράσταση αρχίζει» («All that jazz», 1979) του Μπομπ Φόσι τη Δευτέρα 28 Ιουλίου συνεχίζεται στο Σινέ Ελληνίς (Λ. Κηφισιάς 29, Αμπελόκηποι) το 4ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Η ημιαυτοβιογραφική ταινία του Φόσι αναφέρεται σε έναν καταξιωμένο χορογράφο και σκηνοθέτη (Ρόι Σάιντερ) που ζει μια εξουθενωτική καθημερινότητα μέσα από τις πυρετώδεις προετοιμασίες για το επόμενο μιούζικαλ, το μοντάζ της τελευταίας ταινίας του και τα ερωτικά πάθη του. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 2061.689.

Θέατρο

«Fantastico» από το Εθνικό


Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί το έργο «Fantastico – Τα δημιουργημένα συμφέροντα» του ισπανού νομπελίστα συγγραφέα Χαθίντο Μπεναβέντε που παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά σε μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη. Εργο κωμικό, δραματικά επίκαιρο και τραγικά αναγνωρίσιμο στις μέρες που ζούμε, ανέβηκε για πρώτη φορά στη Μαδρίτη το 1907 και έχει ως θέμα του τη διαφθορά. Με τους Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Διακοπαναγιώτου κ.ά.

«Ιππόλυτος»


Εξήντα χρόνια μετά τον πρώτο «Ιππόλυτο» στην Επίδαυρο που ανέβασε ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Νίκος Κουρής ερμηνεύει τον ήρωα του Ευριπίδη στην ομώνυμη τραγωδία που σκηνοθετεί η Λυδία Κονιόρδου για το Εθνικό Θέατρο. Η ίδια κρατά τον ρόλο της Φαίδρας. Μαζί τους η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Θέμις Πάνου, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Φαίδων Καστρής, ο Μιχάλης Σαράντης κ.ά. Η μετάφραση είναι της Νικολέτας Φριντζήλα, τα σκηνικά του Βασίλη Ματζούκη, τα κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και η μουσική του Τάκη Φαραζή. Παραστάσεις στις 30 και 31/7 στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης. Στις 21.00.

Οι «Βάτραχοι» ξεκίνησαν


Τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση και την απόδοση. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση – Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης κ.ά. Την 1η και στις 2 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στις 21.00.
«Θεσμοφοριάζουσες» εν κινήσει…


Περιοδεύει η κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» που διασκεύασε (μαζί με τον Πιτσιρίκο) και σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης. Παίζει μαζί με τους Δημήτρη Πιατά, Θανάση Αλευρά, Φαίη Ξυλά κ.ά. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης, σκηνογραφία Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική Διονύσης Τσακνής. Φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Στις 27/7 στην Αλεξανδρούπολη (Θέατρο Πάρκου Εγνατία), στις 28/8 στην Κομοτηνή (Θερινό Δημοτικό Θέατρο), στις 29/8 στις Σέρρες (ΤΕΙ Σερρών), στις 30/7 στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, στις 31/7 στο Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών και την 1η και 2/8 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα. Στις 21.00.
«Μάντεψε…» εκτός Αθηνών


Η Κάτια Δανδουλάκη μαζί με την επιτυχημένη παράσταση του χειμώνα «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» περιοδεύουν το καλοκαίρι. Μαζί της οι Τάσος Χαλκιάς και Θάνος Καλληώρας, Τζόυς Ευείδη, Ελένη Κρίτα, Πρόδρομος Τοσουνίδης. Παραστάσεις στις 27/7 στην Πτολεμαΐδα, στις 28/7 στην Κοζάνη, στις 29/7 στην Καστοριά, στις 30/7 στα Ιωάννινα, στις 31/7 στην Κέρκυρα και την 1η Αυγούστου στις Οινιάδες. Στις 21.00.
«Παντρολογήματα» για τον Μπέζο


Ο Γιάννης Μπέζος μετέφρασε, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ που παίζονται σε περιοδεία. Μαζί του ο Χρήστος Λούλης, η Ναταλία Τσαλίκη και οι Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ, Παναγιώτης Κατσώλης, Τάσος Γιαννόπουλος. Στις 28, 29 και 30/7 στο Ηράκλειο (Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»), στις 31/7 και 1/8 στο Ρέθυμνο (Θέατρο Ερωφίλη). Στις 21.00.
«Η κοιμωμένη ξύπνησε»


Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί το θεατρικό «Η κοιμωμένη ξύπνησε» των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου και περιοδεύει. Με την Αμαλία Αρσένη και τους Σταύρο Σβήγκο, Ορέστη Τζιόβα κ.ά. Στις 27/7 στην Καβάλα (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων), στις 28/7 στην Ξάνθη (Δημοτικό Θερινό Αμφιθέατρο), στις 29/7 στη Θάσο (1ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένα), στις 31/7 στην Κομοτηνή (Θερινό Δημοτικό Σχολείο) και την 1η Αυγούστου στην Κασσάνδρα (Αμφιθέατρο Σίβηρης). Στις 21.00.
Ενας περιοδεύων «Κατάδικος»


Επειτα από τρία χρόνια επιτυχίας, η Ελένη Ράντου μαζί με το έργο «Κατάδικός μου» περιοδεύει σε όλη τη χώρα. Μαζί της οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος. Παραστάσεις στις 27/7 στον Πειραιά, στις 28/7 στον Βύρωνα, στις 29/7 στην Υπάτη, στις 30/7 στους Δελφούς, στις 31/7 στην Πάτρα και την 1η Αυγούστου στη Ζάκυνθο. Στις 21.00.
Εκθέσεις


Ζωγραφική στην Τήνο


Ως τα τέλη Αυγούστου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Φόρτωμα στο Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς», στην Τήνο. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες από το σύνολο της δημιουργίας της καλλιτέχνιδος (τοπία, νεκρές φύσεις, ποδήλατα κ.ά.).
Χαδούλης στη Σίφνο


Στο Παλαιό Σχολείο στο Κάστρο της Σίφνου παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Γιώργου Χαδούλη με ζωγραφική και κεραμικά. Ως τις 2/8.
Στη Citronne στον Πόρο


Η γκαλερί Citronne παρουσιάζει στον Πόρο, στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Εντυπώματα στον χρόνο», δύο σύγχρονους καλλιτέχνες σε δύο ατομικές εκθέσεις: Σωτήρης Σόρογκας (ως 30/7) και Κωνσταντίνος Ξενάκης (ως 15/9), οι οποίοι ανιχνεύουν τη σχέση χώρου / χρόνου, ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές. Παραλία, Πόρος, καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 23.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ