Το «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά ανοίγει τις πόρτες του από τις 23 Ιουλίου εγκαινιάζοντας τη νέα Θερινή Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Σωτήρης Χατζάκης, ανεβάζει το έργο του νομπελίστα ισπανού συγγραφέα Χαθίντο Μπεναβέντε «Fantastico-Τα δημιουργημένα συμφέροντα» και με αφορμή την πρεμιέρα, μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για όλες τις δραστηριότητες που θα στεγάσει ο ομολογουμένως όμορφος χώρος στο ύψος της Πειραιώς 52 στο Μοσχάτο.

«Το Εθνικό και το Σωματείο Ειρήνης Παπά προλάβαμε και σώσαμε αυτόν τον χώρο από την εμπορική αξιοποίησή του-θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερ μάρκετ» τόνισε ο Σωτήρης Χατζάκης, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο κτίριο «έχει περιέλθει από την ΕΤΑΔ, πρώην ΤΑΙΠΕΔ στο Εθνικό ως το 2027». Οσο για το έργο, που πρωτοανέβηκε το 1939 από τον Τάκη Μουζενίδη, «εγκαινιάζει τη θερινή σκηνή του Εθνικού, έναν θεσμό που είχε λείψει από την καλοκαιρινή Αθήνα και είναι σε θέση να συντελέσει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης». Στα σχέδια του Εθνικού είναι, από το 2015 να λειτουργούν στον χώρο δύο επιπλέον σκηνές με θεατρικό ρεπερτόριο, να μεταφερθούν τα Τμήματα Αρχαίου Δράματος και Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής, αλλά και να δοθεί «βήμα έκφρασης νέων δημιουργών με φεστιβάλ για νέους που θα διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι».
Σε ερώτηση για το τι στοιχίζει αυτός ο χώρος στο Εθνικό, ο Σωτήρης Χατζάκης απάντησε: «το ενοίκιο είναι μόλις 700 ευρώ τον μήνα, συν τα λειτουργικά έξοδα και το προσωπικό που θα απασχολείται. Πρόκειται για μια επένδυση του Εθνικού που καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του. Τα πλήρη στοιχεία του προϋπολογισμού θα δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη καλοκαιριού, αφού ολοκληρωθούν και οι καλοκαιρινές περιοδείες, ξέρουμε πάντως εκ των προτέρων ότι είναι πλεονασματικά, πήγαμε πολύ καλά τον χειμώνα».
Αν και το ρεπερτόριο θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή μες στο φθινόπωρο, στόχος είναι «η διεθνοποίηση της Ελλάδας, με μετακλήσεις και συμπαραγωγές με θέατρα του εξωτερικού, καθώς και η στέγαση των άστεγων θεατρικών ομάδων που δεν βρίσκουν χώρους να διοχετεύσουν το ταλέντο τους».
Το εισιτήριο για την παράσταση «Fantastico» θα είναι δέκα ευρώ για γενική είσοδο και πέντε ευρώ για τους ανέργους. Επειδή η πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, το Εθνικό θα βάλει πούλμαν που θα ξεκινά από το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού και θα καταλήγει στην Πειραιώς, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των θεατών από το κέντρο της Αθήνας και πάλι πίσω σ’ αυτό, μετά το τέλος της παράστασης.
Δεν μένει, παρά να δούμε, αν όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια του Εθνικού θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την καινούρια σεζόν…
Πού και πότε
Εθνικό Θέατρο «Σχολείον της Αθήνας»-Ειρήνη Παπά, Πειραιώς 52, τηλ: 210 3301880
«Fantastico-Τα δημιουργημένα συμφέροντα»
Τετάρτη-Κυριακή στις 21.00
**Την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (13-18/8) δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις.