Ματιά αγέρωχη. Κίνηση με αυτοπεποίθηση και μέτρο. Βαθιά φωνή. Και λάμψη… Ο Λόριν Μααζέλ, που άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Κυριακή στο σπίτι του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, σε ηλικία 84 ετών, ήταν αναμφίβολα ένας από τους τελευταίους πραγματικούς σταρ του πόντιουμ. Δραστήριος ως την τελευταία στιγμή, υπηρέτησε τη μουσική για 75 ολόκληρα χρόνια: στα 11, μόλις, χρόνια του μοιράστηκε το πόντιουμ της Συμφωνικής
του NBC με δύο θρυλικούς αρχιμουσικούς, τον Στοκόφσκι και τον Τοσκανίνι, και στα 13 είχε κιόλας διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, μια ορχήστρα στην οποία επέστρεψε ως μουσικός διευθυντής δεκαετίες αργότερα αφού η λαμπερή διαδρομή του στον χώρο της διεύθυνσης ορχήστρας υπήρξε αδιάλειπτη.
Ο Μααζέλ είχε έρθει επανειλημμένως στην Ελλάδα στη διάρκεια της καριέρας του. Η τελευταία φορά ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών λιγότερο από δύο χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2012, με τη Φιλαρμόνια του Λονδίνου και τότε γιόρταζε τα 50 χρόνια από την πρώτη του συνεργασία με την εν λόγω ορχήστρα. Μιλώντας στο «Βήμα» είχε, μεταξύ άλλων, εκτιμήσει πως οι αρχιμουσικοί στην εποχή μας γίνονται όλο και πιο ικανοί τεχνικά αλλά δεν έχουν τη «φλόγα» των παλαιότερων. Πού το απέδιδε; «Η επιστήμη έχει προοδεύσει αλλά το γούστο έχει διαφοροποιηθεί, η ομορφιά έχει χλωμιάσει…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ