Μουσική στον Κήπο
Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προσεχή εβδομάδα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την Τετάρτη (23/7) ο συνθέτης Μίνως Μάτσας (φωτογραφία) για πρώτη φορά επί σκηνής παρουσιάζει τα τραγούδια του καθώς καιμουσικά θέματα από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, το θέατρο και τη δισκογραφία. Συμπαίκτες στην εξωστρεφή αυτή συνάντηση, τέσσερις φωνές, συνοδοιπόροι του στην περιπέτεια της μουσικής: ηΦωτεινή Βελεσιώτου, ηΕλεωνόρα Ζουγανέλη, ηΑνδριάνα Μπάμπαληκαι οΓιάννης Χαρούλης.Και την Παρασκευή (25/7) στον Κήπο η Γλυκερία παρουσιάζει τα «Τραγούδια της αγάπης και της Μεσογείου». Μαζί της οι Ντιλέκ Κοτς(Τουρκία),Αντρέ Μάια(Πορτογαλία) καιΝτάσο Κούρτι(Αλβανία) θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλες τις γωνιές της Μεσογείου, χωρίς να λείψουν τα λαϊκά και τα σμυρναίικα της Γλυκερίας.
ΕΚΘΕΣΗ

Χαδούληςστη Σίφνο
O Γιώργος Χαδούλης παρουσιάζει ζωγραφική και κεραμικά στη Σίφνο, στο Παλαιό Σχολείο στο Κάστρο. Η έκθεση, η οποία αποτελείται από δύο ενότητες, είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του καλλιτέχνη τα τελευταία δύο χρόνια. Πρώτα είναι οι «Βράχοι» με 15 ζωγραφικά έργα σε χαρτί και κολλάζ που πραγματεύονται το πέρασμα του χρόνου. Μετά είναι μια σειρά πρωτότυπα κεραμικά (χρηστικά αντικείμενα), ειδικά πλασμένα και ζωγραφισμένα, ώστε να αναφέρονται άμεσα στην κεραμική παράδοση της Σίφνου. Ως τις 2 Αυγούστου.

ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Ιδομενέας» στην Πειραιώς

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί τον «Ιδομενέα» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ, μια ιστορία για την επιβίωση με κάθε κόστος, την πίστη και την προδοσία. Ηρωας ο βασιλιάς της Κρήτης, Ιδομενέας, που για να εκπληρώσει ένα τάμα πρέπει να σκοτώσει τον ίδιο του τον γιο. Μετάφραση: Εφη Ρευματά. Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Κουρμπέλα. Με τους Ακύλα Καραζήση, Παντελή Δεντάκη, Γιάννη Νταλιάνη, Ηρώ Μπέζου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αμαλία Νίνου, Σοφία Κόκκαλη, Λευτέρη Βενιάδη, Κλήμη Εμπέογλου. Σήμερα, αύριο και την Τρίτη, στην Πειραιώς 260, στο Κτίριο Δ, στις 21.00.

Ο Θουκυδίδης και η Πατεράκη

Το πρώτο μέρος από «Το μανιφέστο του πολέμου» παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου από τη Ρούλα Πατεράκη σε δική της δραματουργία και διασκευή, πάνω στη μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη. Βασισμένη στο έργο του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο είναι η παράσταση, με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Ελένη Ερήμου, Διώνη Κουρτάκη κ.ά. Την Παρασκευή και το Σάββατο στις 21.00.
Οι «Βάτραχοι» ξεκίνησαν

Τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση και την απόδοση. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση – χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης κ.ά. Σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους, στις 21.00.
«Ματωμένος γάμος» … αλλιώς

Η Λένα Κιτσοπούλου σκηνοθετεί το έργο του Λόρκα στη μετάφραση του Νίκου Γκάτσου και με σκηνογράφο την Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Με τους Νίκο Καραθάνο, Εμιλυ Κολιανδρή, Ιωάννα Μαυρέα, Μαρία Καλλιμάνη, Βίκυ Βολιώτη, Γιάννο Περλέγκα, Γιάννη Κότσιφα, Χρήστο Σαπουντζή κ.ά. Στην Πειραιώς 260, Κτίριο Η, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στις 21.00.
Περί θνητότητας

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί τις «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας», βασισμένες σε διηγήματα του Αντον Τσέχοφ, τα οποία και συνέθεσε σε παράσταση ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα και η μουσική του Αγγελου Τριανταφύλλου. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου, Λυδία Φωτοπούλου. Στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260, ως τις 20/7 (21.00).
«Το θείο τραγί»

Βασισμένη στο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα «Το θείο τραγί», η παράσταση που σκηνοθετεί ο Αρης Μπινιάρης έχει ως βάση της τη μουσική. Ο ίδιος έχει γράψει τους στίχους των τραγουδιών, ενώ ερμηνεύει και τον γοητευτικό αυτόν αντιήρωα, έναν παρακμιακό τύπο. Την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Πειραιώς 260, Κτίριο Ε, στις 21.00.
«Μάντεψε…» εκτός Αθηνών

Η Κάτια Δανδουλάκη μαζί με την επιτυχημένη παράσταση του χειμώνα «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» περιοδεύουν το καλοκαίρι. Μαζί της ο Τάσος Χαλκιάς και οι Θάνος Καληώρας, Τζόυς Ευείδη, Ελένη Κρίτα, Πρόδρομος Τοσουνίδης. Παραστάσεις στην Ορεστιάδα (21/7), στην Κομοτηνή (22/7), στην Πετρούσα (23/7), στις Σέρρες (24/7), στην Αμφίπολη (25/7) και στα Μουδανιά (26/7). Στις 21.00.
«Λυσιστράτη» η Καβογιάννη

Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τη Μαρία Καβογιάννη και τους Αντώνη Λουδάρο, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάση Τσαλταμπάση, Νάντια Κοντογεώργη, Μαργαρίτα Βαρλάμου κ.ά. Μετάφραση – απόδοση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Σκηνογραφία: Γιώργος Πάτσας. Παραστάσεις: Χανιά – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου (20-21/7), Λαμία, Φεστιβάλ Οίτης (24/7), Λάρισα – Κηποθέατρο Αλκαζάρ (25/7) και Βόλος – Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» (26/7). Στις 21.00.
«Η ζωή μπροστά σου»

Η Αννα Βαγενά περιοδεύει με το γαλλικό έργο του Ξαβιέ Ζαγιάρ «Η ζωή μπροστά σου» που παρουσίασε τον περασμένο χειμώνα στο θέατρό της. Μαζί της ο Ιμπραήμ Χασάν και οι Κώστας Λάσκος και Χρήστος Ροδάμης. Αύριο, Δευτέρα, στο Κηποθέατρο Παπάγου. Στις 21.15.
ΕΚΘEΣΕΙΣ


Ομαδική στη Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην ομαδική έκθεση του καλοκαιριού φιλοξενεί μια σειρά φωτογραφίες των Μαρίνας Βερνίκου, Βένιας Μπεχράκη, Ελένης Μυλωνά, Ιωάννας Ράλλη και Δανάης Στράτου. Επίσης θα παρουσιαστούν έργα των Γιάννη Αδαμάκη, Μίλτου Γκολέμα, Χρήστου Κεχαγιόγλου, Τζένης Κωδωνίδου, Αχιλλέα Παπακώστα, Μαρίας Φιλοπούλου κ.ά. Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11.00 -15.00 και 17.00-20.00, Τετάρτη 11.00-15.00 και Σάββατο 11.00-14.00. Κάθε Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Ως τις 13/9 (ενδιαμέσως θα παραμείνει κλειστή 1-26/8).
Στη Citronne στον Πόρο

Η γκαλερί Citronne παρουσιάζει στον Πόρο, στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Εντυπώματα στον χρόνο», δύο σύγχρονους καλλιτέχνες σε δύο ατομικές εκθέσεις: Σωτήρης Σόρογκας (ως 30/7) και Κωνσταντίνος Ξενάκης (ως 15/9), οι οποίοι ανιχνεύουν τη σχέση χώρου/χρόνου ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές. Παραλία, Πόρος, καθημερινά 11.00-13.00 και 19.00-23.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ