Η Νοτιοαφρικανική, βραβευμένη με Νομπέλ, συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ, μια από τις δυνατότερες λογοτεχνικές φωνές κατά του καθεστώτος του Απαρτχάιντ, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η οικογένειά της.

Η Γκόρντιμερ, που είχε βραβευθεί το 1991 με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, πέθανε το απόγευμα της Κυριακής στο σπίτι της στο Γιοχάνεσμπουργκ. Δίπλα της ήταν τα παιδιά της, Χιούγκο και Οριάνε.

H Nαντίν Γκόρντιμερ, κόρη Eβραίων μεταναστών ρωσικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1923 στο Σπρινγκς, μια πολίχνη δίπλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Nότια Aφρική.

Άρχισε να γράφει από εννέα χρόνων και στα δεκαπέντε της δημοσίευσε το πρώτο της διήγημα. H πρώτη της συλλογή διηγημάτων, με τίτλο Face to Face (Πρόσωπο με πρόσωπο), δημοσιεύτηκε το 1949. Ακολούθησαν άλλες οκτώ συλλογές διηγημάτων και έντεκα μυθιστορήματα. Το 1974 κέρδισε το Βραβείο Μπούκερ και το 1991 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

Μερικά από τα βιβλία της είναι τα: Η ιστορία του γιου μου, Ένας τυχαίος εραστής, Λέγοντας ιστορίες, Μια ιδιοτροπία της φύσης, Ο Μπετόβεν ήταν κατά το 1/16 μαύρος, Ο συντηρητής.