Ο Γιάννης Δεληολάνης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας και ποιητής, πέθανε τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής 13 Ιουλίου σε ηλικία 49 ετών. Η υγεία του Δεληολάνη, πατέρα ενός παιδιού, ήταν πολύ ταλαιπωρημένη ύστερα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στα τέλη του περασμένου Μαίου. O Δεληολάνης πέθανε στην εντατική του Ερυθρού Σταυρού.
Ιδρυτικό στέλεχος του περιοδικού Σινεμά, ο Γ. Δεληολάνης που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965, άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα κείμενά του στο περιοδικό «Οθόνη». Κατά καιρούς υπήρξε συνεργάτης περιοδικών («Βαβέλ», «Διαβάζω» κ.α.), ραδιοφωνικών σταθμών («Ρόδον», «Capitol») και καναλιών της τηλεόρασης («Seven Χ»).
Ανάμεσα στις ποιητικές συλλογές που εξέδωσε είναι οι «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» και «Ανοιχτός ορίζοντας» (Ηριδανός, 2007 και 2009 αντιστοίχως), ενώ στο συγγραφικό – θεωρητικό έργο του ξεχωρίζουν τα βιβλία «Μέσα από τον σκοτεινό καθρέφτη: 13+3 κείμενα για τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ» και «Πολιτική του τρόμου» και τα δύο από τις εκδόσεις Futura (1997 και 2007 αντιστοίχως). Ο Δεληλοάνης υπήρξε επίσης μεταφραστής («Count Zero» του Γουίλιαμ Γκίμπσον).
Από τον Οκτώβριο του 2008 ως τον Ιούνιο του 2010, ο Δεληολάνης, μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, δίδαξε ιστορία του κινηματογράφου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή».