Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η προβολή της ταινίας μικρού μήκους του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάριου Ιορδάνου στον κινηματογράφο Ζέφυρο. Το «Μυστικό του Θησέα» όπως τιτλοφορείται η ταινία είναι η δεύτερη κατά σειρά μικρού μήκους του Ιορδάνου, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τη Σοφία Καζαντζιάν (οι δύο τους συμπρωταγωνιστούν ενώ ακούγεται η φωνή του Γιάννη Βόγλη). Η ταινία προβάλλεται ήδη τρεις εβδομάδες πριν από το «Θεώρημα» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Το «Μυστικό του Θησέα» είναι ο μύθος του αρχαίου Έλληνα ήρωα ιδωμένος μέσα από τη φιλοσοφική ματιά της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη. Ο φόβος για τον θάνατο, το χρέος και ο έρωτας μέσα από το λόγο της Ασκητικής διαπερνούν την δεκάλεπτη ταινία στην οποία ο Θησέας δεν είναι ο άτρωτος πολεμιστής που χιμά στη μάχη χωρίς φόβο αλλά λειτουργεί ως σύμβολο για τον άνθρωπο που αγωνίζεται όλη του τη ζωή: προσπαθεί να ξεπεράσει το φόβο του θανάτου, να ερωτευτεί και δελεάζεται από την ομορφιά της ζωής, αλλά τελικά αποφασίζει ότι ο έρωτας είναι δύναμη και κίνητρο για να αντιμετωπίσεις το θάνατο με σθένος ή ακόμα και για να βρεις τη δύναμη να τον νικήσεις.
Το «Μυστικό του Θησέα» έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο της Εβδομάδας μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη τον Φεβρουάριο του 2014, στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας. Μια συνδιοργάνωση των Εκδόσεων Καζαντζάκη, του Δήμου Πεντέλης και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Κινηματογράφος Ζέφυρος
Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα
Τηλ.: 2103462677