Μουσική, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις τοπιογραφίας και γραφιστικής και εργαστήρια δημιουργικής γραφής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στο 3ο Φεστιβάλ Σερίφου που διοργανώνεται από τις 27 Ιουλίου ως και τις 20 Αυγούστου στο όμορφο νησί των Κυκλάδων.
«Τόπος μας η Σέριφος, καθόλου τυχαίο. Κάποιοι από εμάς βρήκαμε στη Σέριφο την πατρίδα της ψυχής μας. Βρήκαμε εκεί κάτι μοναδικό που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί και αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την τέχνη μας και να κάνουμε κάτι σαν πολιτιστικό τουρισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, εκτός από τις όμορφες παραλίες και το φυσικό της κάλλος, έχει και άλλα χαρίσματα να προσφέρει στους επισκέπτες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Ηλίας Λιούγκος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα του εφετινού φεστιβάλ που έχουν επιμεληθεί οι διοργανωτές με πολλή αγάπη και μεράκι θα γεμίσει το αμφιθέατρο της Κάτω Χώρας, έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο χωρητικότητας 200 ατόμων. Ενα κοίλο χτισμένο στην πλαγιά του νησιού, μοναδικό για την απεριόριστη θέα του στο Αιγαίο.
«Σε μια περίοδο δυσμένειας για την τέχνη καταφέραμε για τρίτη χρονιά εφέτος να υπάρχουμε μέσα από πολλά εμπόδια και να φιλοξενούμε στη Σέριφο σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό, είναι ένας τρόπος αντίδρασης στη λαίλαπα των μνημονίων και πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός στις ημέρες που διανύουμε είναι η μόνη μας ελπίδα» σχολίασε ο κ. Λιούγκος.
Οι εκδηλώσεις στο εφετινό φεστιβάλ
Με κύριο στόχο την ψυχαγωγία κατοίκων και επισκεπτών, την ανάδειξη του πλούτου του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, την τουριστική ανάδειξη του νησιού, αλλά και την καθιέρωση της Σερίφου ως σημαντικού πολιτιστικού κέντρου, οι διοργανωτές ετοίμασαν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.
Παρόντες εκλεκτοί καλλιτέχνες από διάφορα ρεύματα της έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής όπως ο Νίκος Ξυδάκης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Κωνσταντίνος Βήτα, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Γισδάκης, ο Μανώλης Φάμελλος, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Ηλίας Λιούγκος και ο Χρήστος Θηβαίος, ο οποίος θα κλείσει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Φεστιβάλ Σουραυλιού. Το μοναδικό τέτοιου είδους φεστιβάλ που πραγματοποιείται στη χώρα μας οργανώνει ο ερασιτέχνης ερευνητής και λαογράφος κ. Θοδωρής Γ. Λιβάνιος. «Είναι ένα μοναδικό φεστιβάλ για τον ελλαδικό χώρο σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου» σχολίασε ο κ. Στράτος Μαστοράκης, παραγωγός του φεστιβάλ.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν ομαδική εικαστική γραφιστική έκθεση σπουδαστών της ΑΚΤΟ και εργαστήρια δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα κυρία Βίκυ Θεοδωρόπουλου, ενώ θα παρουσιαστούν και δύο θεατρικές παραστάσεις: το πρώτο θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο «Madre Dolorosa –Ο έρωτας» της Σόνιας Ζαχαράτου με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο θεατρικός μονόλογος «Βρες τον» της Αμάντας Μιχαλοπούλου με τη Μαρία Κουμπάνη.
Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται εφέτος και από την έκθεση τοπιογραφίας, η δημιουργία της οποίας έχει προηγηθεί στις αρχές Ιουνίου από ομάδα νεοεμπρεσιονιστών, αλλά και από ερασιτέχνες ζωγράφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών του.
Πώς ξεκίνησε το φεστιβάλ

«Ξεκίνησε από μια ιδέα του Χρήστου Θηβαίου: Πώς είναι δυνατόν σε αυτό το όμορφο κυκλαδονήσι να μην έχουμε ένα πολιτιστικό γεγονός; Πώς είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι να είναι εκεί πέρα και να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι; Επομένως προσπαθήσαμε να δώσουμε μια πολιτισμική διάσταση και νομίζω ότι τα καταφέραμε αρκετά καλά. Η ιδέα βέβαια για μένα είναι η αξία του ανθρώπου και το δικαίωμα στο όνειρο. Το όνειρο πήρε πια θέση στη ζωή μας και μπορούμε να ονειρευόμαστε μέσα από αυτό το φεστιβάλ»
εξηγεί ο κ. Μαστοράκης.
Το Φεστιβάλ Σερίφου διανύει τον τρίτο χρόνο ζωής του συνεχίζοντας με τις καλύτερες προοπτικές την πορεία του χάρη και στη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. Στα δύο πρώτα φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν 46 εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 7.500 επισκέπτες. Μεγάλα ονόματα της ελληνικής και της διεθνούς μουσικής σκηνής και γνωστοί ηθοποιοί έδωσαν το παρών και εικαστικοί παρουσίασαν τη δουλειά τους.
Η τιμή εισιτηρίου για τις συναυλίες είναι 10 ευρώ, ενώ για τις θεατρικές παραστάσεις –όπως και για το μειωμένο εισιτήριο –η τιμή του εισιτηρίου θα είναι στα 7 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και για την προπώληση των εισιτηρίων, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.serifosfestival.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 26/7Νίκος Ξυδάκης
Τρίτη 29/7Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Πέμπτη 31/7Κωνσταντίνος Βήτα
– Μανώλης Φάμελλος
Παρασκευή 1/8Μαρία Κουμπάνη
(θεατρικός μονόλογος)
Σάββατο 2/8Ηλίας Λιούγκος
Κυριακή 3/86ο Φεστιβάλ
Σουραυλιού Σερίφου
Δευτέρα 4/8Μουσικό Εργαστήρι
Σερίφου (παιδικό)
Τετάρτη 6/8Βαγγέλης Κορακάκης
Παρασκευή 8/8Βασίλης Γισδάκης
Κυριακή 10/8Παναγιώτης Μάργαρης
– Ανδριάνα Μπάμπαλη
Δευτέρα 11/8Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
(θεατρικό αναλόγιο)
Τρίτη 12/8Ψαραντώνης
Κυριακή 17/8Σόνια Θεοδωρίδου
Τετάρτη 20/8Χρήστος Θηβαίος

HeliosPlus