Πολύ συχνά έχει κανείς την εντύπωση ότι οι Thievery Corporation δεν είναι ένα ακόμη συγκρότημα – τουλάχιστον με τους όρους και τις διαδικασίες που λειτουργούν αυτά – αλλά μια ιδέα. Αν και τα δύο μέλη που απαρτίζουν αυτό το σχήμα, ο Ρομπ Γκάρσα και ο Ερικ Χίλτον, είναι πολύ δυνατές προσωπικότητες, αυτό που τελικώς μένει από τις αλλεπάλληλες ακροάσεις των μαγικών CD που έχουν ηχογραφήσει μέσα στα χρόνια είναι η αίσθηση της μουσικής χωρίς σύνορα, ενός πολύχρωμου ταξιδιού, της άνεσης που τους χαρακτηρίζει να μένουν μακριά από τις ταμπέλες και τις κατηγοριοποιήσεις. Είναι τόσο δυνατό αυτό το μπλέξιμο μεταξύ της ροκ μουσικής, της ηλεκτρόνικα, της μπόσα νόβα, της ρέγκε, του νταμπ αλλά και των ινδικών ήχων, ώστε πολύ συχνά να μιλούμε για ένα εντελώς δικό τους μουσικό ιδίωμα. Από το 1995 που ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Ουάσιγκτον έχουν κυκλοφορήσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και ευφάνταστα άλμπουμ στη σύγχρονη δισκογραφία όπως ήταν το ντεμπούτο τους «Sounds from the Thievery Hi-Fi», το «The Richest Man in Babylon» του 2002 και το «Radio Retaliation» του 2008. Η πολιτική επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τους αφού είχαν πάντα έντονη παρουσία και στάθηκαν δίπλα σε μεγάλα κοινωνικά θέματα που αφορούν τον πλανήτη αλλά δε δίστασαν να δείξουν και την αντίθεσή τους προς την κυβέρνηση Μπους. Στην Ελλάδα με την οποία έχουν αμοιβαία αγάπη έρχονται για μία ακόμη φορά και ο Ρομπ Γκάρσα μας μίλησε με αφορμή και την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ τους τους «Saudade» από την ROCKAROLLA στην χώρα μας. Μια δουλειά με έντονη καλοκαιρινή διάθεση όπου η μπόσα νόβα συναντά την ηλεκτρονική μουσική με αιθέρια φωνητικά από την Ναταλία Κλαβιέ και την Καρίνα Ζενιάνι μεταξύ πολλών άλλων.

Τι ακριβώς επιχειρείτε να φέρετε στην επιφάνεια με τη νέα δουλειά σας;

– Ύστερα από τόσα χρόνια και διάφορες μουσικές φάσεις που έχουμε περάσει απλά νοιώθαμε την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας – back to the roots – εκεί όπου ξεκίνησαν όλα για εμάς στην Βραζιλιάνικη bossa. Αγαπάμε αυτή την μουσική και θέλαμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια και να φέρουμε στην επιφάνεια αυτό ο είδος…

Με το χάος που επικρατεί στο Ιντερνετ όταν είστε στο στούντιο έχετε στο μυαλό σας την σύλληψη ενός ολόκληρου άλμπουμ ή απλά τραγούδια που απευθύνονται σε διαφορετικά άτομα ή κοινά;

– Η αλήθεια είναι ότι το ίντερνετ πέρα από την υπέρμετρη βοήθεια που προσφέρει είναι χαοτικό ειδικά στον χώρο της μουσικής δίχως αυτό να σημαίνει αναγκαία ότι είναι και κακό. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε σκεφτεί κάτι τέτοιο αλλά μας έδωσες μια καλή ιδεά…

Η λέξη saudade προδίδει αυτομάτως μια μελαγχολία στον ακροατή, αλλά δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για μία μελαγχολική δουλειά…

– Όχι σε καμμία περίπτωση δεν είναι ένα μελαγχολικό άλμπουμ – η ίδια η Βραζιλιάνικη μουσική δεν είναι μελαγχολική – οι ρίζες της είναι βασισμένες στην αισιοδοξία κάτι που χρειάζεται ο λαός τους γιατί η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήταν από τους ευνοημένους λαούς του πλανήτη.

Υπάρχει ένας καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε;

– Δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη από την ηλεκτρονική σκηνή που θα θέλαμε να συνεργαστούμε – η αλήθεια είναι ότι είναι πολλοί αυτοί που θα θέλαμε.

Η bossa nova μοιάζει να είναι το σήμα κατατεθέν σας.

– Η bossa έχει εμφανιστεί στην δουλειά μας αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι το σήμα κατατεθέν μας…έχουμε περάσει από διάφορα μουσικά είδη (dub, roots, rock) οπότε δεν μπορώ να πώ ότι σκεφτόμαστε να ξεκολλήσουμε κατά κάποιο τρόπο από την bossa καθώς θεωρώ ότι δεν είμαστε κολλημένοι σε αυτή….

Η πολιτική συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο σας;

– Πάντα μας επηρεάζει η πολιτική – δεν είναι δυνατόν να μένουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν τριγύρω μας ειδικά από την στιγμή που νοιώθουμε και πιστεύουμε ότι μέσω των τραγουδιών μας μπορούμε να προσφέρουμε έστω και λίγο ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Γνωρίζουμε τι περνάει η χώρα σας και την αδικία εις βάρος της και μόνο αδιάφορους δεν μας αφήνει αυτό.

Πως εξηγείτε την επιτυχία σας μέσα στα χρόνια ενώ δεν είστε λαμπεροί ποπ αστέρες με την παραδοσιακή έννοια;

– Είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο και με τους εαυτούς μας και αυτό είναι όλο. Το ξέρουμε ότι δεν είμαστε super stars και μάλλον δεν ήταν και η επιλογή μας αυτή. Είμαστε μουσικοί και με αυτό πορευόμαστε τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.

Πως εξηγείτε την επιτυχία σας στην Ελλάδα;

– Η σχέση μας με το ελληνικό κοινό είναι πραγματικά ιδιαίτερη – είναι η πρώτη χώρα που μας προσκάλεσε να παίξουμε live και από την πρώτη στιγμή υπήρχε μια μαγική χημεία με τους έλληνες. Αγαπάμε πραγματικά την χώρα σας και πιστέψτε το είναι ο αγαπημένος μας προορισμός για συναυλίες αλλά και για διακοπές. Πέρα των συναυλιών έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα για διακοπές αφού ήδη έχουμε πολλούς φίλους και νοιώθουμε κυριολεκτικά σαν σπίτι μας.

Ποιος είναι ο απόλυτος τραγουδιστής με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε;

– Ουτοπιστικό λίγο….Joe Strummer! Πιστεύουμε ότι οι Clash ήταν ίσως η κορυφαία μπάντα όλων των εποχών.

Ποια είναι τα αγαπημένα άλμπουμ σας από τις δεκαετίες του ’80 και ’90;

– Πολύ δύσκολη και μάλλον αναπάντητη ερώτηση – τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό μου (αύριο μπορεί να είναι άλλα) Marvin Gaye – Let’s get it on, Pixies – Doolittle, Clash- London Calling.

Εχετε κάποιες ένοχες απολαύσεις;

– Ναι το ελληνικό φαγητό και το εννοούμε – αν πάλι σας πώ ότι αγαπημένες μας πόλεις είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα το πιστεύατε;

> Τρίτη 17 Ιουνίου – ΑΘΗΝΑ

Πλατεία Νερού – Νέο Φάληρο

Τετάρτη 18 Ιουνίου – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βαβυλωνία/Μύλος, Γεωργίου Ανδ. 56

Προπώληση Εισιτηρίων: PUBLIC, VIVA, 123TICKETS