Με το σύνθημα «Η μαγεία των γραμμάτων, απάντηση στο ρεαλισμό του σήμερα» διεξάγεται, ως τις 14 Ιουνίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 6ο Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις (ΛΕΑ). Πρόκειται για μια συνάντηση της ελληνικής κουλτούρας με τις κουλτούρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, για γνωριμίες και ανταλλαγές στον χώρο της μουσικής και του λόγου, των εικαστικών και του κινηματογράφου, της γαστρονομίας και του χορού. Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, που γεννήθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Κολομβιανής Αντριάνα Μαρτίνες, εκδότριας του ισπανόφωνου πολιτιστικού περιοδικού Sol Latino, έχει πλέον καθιερωθεί και αποτελεί θεσμό.

Το εφετινό 6ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΕΑ Φεστιβάλ-διαπολιτισμική ανάπτυξη, το Sol Latino, και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κούβας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ουρουγουάης, της Βενεζουέλας, και την Πρεσβεία της Κολομβίας στην Ιταλία, το επίτιμο προξενείο της Παραγουάης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας.
Για τις επόμενες ημέρες ως τις 14 Ιουνίου το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας ιβηροαμερικανών γυναικών που ζουν στην Ελλάδα, έκθεση γελοιογραφίας-αφιέρωμα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με 75 σκιτσογράφους από την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρι γαστρονομίας ισπανικής κουζίνας, προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων Mundial, εκδηλώσεις-αφιερώματα στους Ελ Γκρέκο και Καζαντζάκη και ημέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στον έντεχνο λόγο, με συναντήσεις, στρογγυλές τράπεζες, ποιητικές βραδιές, κουκλοθέατρο, χορό και συναυλίες.
Οι εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα θα διεξαχθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης με έντονη πολιτιστική ζωή: Ινστιτούτο Θερβάντες, Στοά του Βιβλίου, Polis Art Café, Abanico, Art Bar Poems & Crimes, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο επίσημο Βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ ΛΕΑ, το «Λεξικοπωλείο».
Στις εξέχουσες παρουσίες του εφετινού ΛΕΑ συμπεριλαμβάνονται ιστορικοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μελετητές, μουσικοί, εικαστικοί από 14 χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι θα συμμετάσχουν με έλληνες ομοτέχνους τους σε συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά. Συμμετέχουν: Πέτρος Μάρκαρης, Στάθης Αθανασίου, Γιάννης Σμαραγδής, Δημήτρης Στεφανάκης, Νίκος Μαθιουδάκης (Ελλάδα), William Ospina (Κολομβία), Myriam Moscona (Mεξικό), Federico Natham Quintet, Graciela Rodríguez (Ουρουγουάη), Βασιλική Κωνσταντινίδου (Βραζιλία), Pedro Olalla, Alfonso Mateo Sagasta, Juan Vicente Piqueras, Οlga Merino, Chantal Maillard και Flavia Company (Ισπανία).
Τα επίσημα εγκαίνια του 6ου Φεστιβάλ ΛΕΑ θα γίνουν στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στις 10 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ., παρουσία των πρέσβεων των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι εκδηλώσεις όμως αρχίζουν νωρίτερα. Μη χάσετε:
Στις 4 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ., στο Art bar Poems and Crimes εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας γυναικών από την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, με τίτλο «Η δική μου Ελλάδα», που διοργανώνει η βραζιλιάνα φωτογράφος Νίνα Φράνκο.
Στις 4 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στο Art bar Poems and Crimes, ο ποιητής, μεταφραστής και πρώην διευθυντής Σπουδών του Ινστιτούτου Θερβάντες Χουάν Βιθέντε Πικέρας, θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Αθήνα», μαζί με τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Πέδρο Ολάγια.
Από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου στο Polis Art Café θα υπάρχει κάθε βράδυ ζωντανή μουσική και θα προβάλλονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Mundial της Βραζιλίας.
Στις 10 Ιουνίου, στις 10.00 μ.μ., συναυλία του Κουιντέτου «Φεδερίκο Νατάν» στο Polis Art Café, που θα παρουσιάσουν το πρώτο τους άλμπουμ με μουσική κλασική, τζαζ, ροκ, ρυθμούς τάνγκο κ.ά.
Στις 11 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ., στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Αλφόνσο Ματέο-Σαγάστα συζητούν με τον διευθυντή του Ινστιτούτου και συγγραφέα Βίκτορ Αντρέσκο με θέμα: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα, συνδετικός κρίκος Ελλάδας-Ισπανίας».
Στις 11 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., σ
το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συναυλία του Κουιντέτου Φεδερίκο Νατάν.
Στις 12 Ιουνίου, στις 12.30 μ.μ., στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» θα φιλοξενηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ο Ελ Γκρέκο και ο Καζαντζάκης, οικουμενικοί Έλληνες», στο οποίο ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Νίκος Μαθιουδάκης, ο Πέδρο Ολάγια και η Μαργαρίτα Λαριέρα θα συζητήσουν για την κληρονομιά του Ελ Γκρέκο και του Καζαντζάκη στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Στις 12 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, η δημοσιογράφος Βασιλική Κωνσταντινίδου που ζει στη Βραζιλία θα συνομιλήσει με τη φιλόλογο Debora Pio για την προφορική παράδοση, η μνήμη και η ταυτότητα των Ελλήνων της Βραζιλίας.
Στις 12 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, θα διεξαχθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Eusebio, ένας μυθικός Πορτογάλος» με τον Νίκο Χιδιρόγλου, τον Βιτόρ Βιθέντε και τον Γιώργο Κεντρωτή υπό τον συντονισμό του Νίκου Πρατσίνη.
Στις 14 Ιουνίου, στη 1.00 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, ο κολομβιανός συγγραφέας Ουίλιαμ Οσπίνα και ο έλληνας συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης συζητούν με τον φιλόλογο και μεταφραστή Κωνσταντίνο Παλαιολόγο για τη λογοτεχνία, την ιστορία και την εθνική ταυτότητα.
Στις 14 Ιουνίου στο Polis Art Café το Φεστιβάλ ΛΕΑ θα κλείσει με τον αγώνα Ελλάδα-Κολομβία και με λάτιν πάρτι.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα γίνουν στα ελληνικά ή/και με μετάφραση στα ελληνικά.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα, τους χώρους των εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες του 6ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.