To Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μία ακόμη φορά αναμένεται να γίνει πόλος έλξης για τους φίλους της τζαζ μουσικής. Επειτα από το εξαιρετικό αφιέρωμα στο αγαπητό είδος το 2010 με το ολοήμερο αφιέρωμα στη latin jazz, στις 31 Μαΐου ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για ένα ολοήμερο τζαζ πάρτι. Συναυλίες, workshops (με δωρεάν συμμετοχή), happenings με βιβλία, δίσκους και memorabilia, όλα στον ρυθμό των τζαζ πνευστών και του πιάνου. Στην Jazz Big Day, όπως τιτλοφορείται η εκδήλωση, θα εμφανιστούν μερικά εξαιρετικά ονόματα της σύγχρονης τζαζ μουσικής όπως είναι ο σπουδαίος αμερικανός πιανίστας Κένι Μπάρον και ο νεωτεριστής ισραηλινός σαξοφωνίστας Γκίλαντ Ατζμον. Από ελληνικής πλευράς θα εμφανιστούν τα Κουιντέτα του Δήμου Αλεξιάδη και του Αλέκου Βρέτου, το Τρίο του Γιώργου Κοντραφούρη, ο Τάκης Πατερέλης, ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης και ο Αλέκος Χρηστίδης. Οι συναυλίες θα γίνουν στις Αίθουσες Αλεξάνδρα Τριάντη, Δημήτρης Μητρόπουλος και Βanquet, καθώς και στο Αίθριο του Μεγάρου. Το κυριότερο, αν θυμηθούμε και την παλιότερη εκδήλωση, σε τέτοια καλλιτεχνικά γεγονότα είναι ότι πολλές φορές η γενικότερη αίσθηση είναι πιο δυνατή από τα επί μέρους εξαιρετικά δρώμενα. Βόλτες με ένα ποτό στο χέρι, την ώρα που τελειώνει ή αρχίζει μια συναυλία, συζητήσεις που ανάβουν με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην αλλοδαπή ή στη χώρα μας όσον αφορά την τζαζ και αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο πάρτι και όχι σε μία ακόμη συναυλία.

Ο Κένι Μπάρον δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωστός για το λυρικό στυλ παιξίματός του, για περισσότερο από 50 χρόνια το όνομά του ποζάρει σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις είτε ως πιανίστας είτε ως αρχηγός συγκροτήματος αλλά και μέσα από τις λαμπρές συνεργασίες του με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της τζαζ μουσικής. Οι «Los Angeles Times» τον έχουν χαρακτηρίσει έναν από τους κορυφαίους τζαζ πιανίστες από την bebop περίοδο ως σήμερα και το «Jazz Weekly» τον πιο λυρικό πιανίστα της εποχής μας. Η καριέρα του ουσιαστικά ξεκίνησε το 1962, όταν ο Ντίζι Γκιλέσπι τον προσέλαβε στο κουαρτέτο του χωρίς καν να τον ακούσει, μόνο από τη φήμη που τον συνόδευε. Πέντε χρόνια έμεινε μαζί του και στη συνέχεια με τέτοια συστατική επιστολή δεν ήταν δύσκολο να συνεχίσει με ονόματα όπως αυτά των Φρέντι Χούμπαρντ, Στάνλεϊ Τουρεντάιν, Μιλτ Τζάκσον και Μπάντι Ριτς. Την τέχνη του στον αυτοσχεδιασμό την αποδίδει στον μεγάλο Γιουσέφ Λατίφ με τον οποίο συνεργάστηκε τη δεκαετία του ‘70 και ως καθηγητής του Rutgers University ανέδειξε ταλέντα που σήμερα κυριαρχούν στη μουσική όπως ο Ντέιβιντ Σάντσες, ο Τέρενς Μπλανσάρ και η Ρεγκίνα Μπελ. Ανάμεσα στα πολλά θαυμαστά που έχει κάνει σε ολόκληρη την καριέρα του σταθμός είναι η συνεργασία του με τον θρύλο Σταν Γκετς, με τον οποίο περιόδευε τακτικά τη δεκαετία του ‘80 και με τον οποίο ηχογράφησε μερικά εξαιρετικά άλμπουμ όπως το «Anniversary», το «Serenity» και το βραβευμένο με Γκράμι «People Time». Η προσωπική δισκογραφία του αριθμεί περί τα 40 άλμπουμ, με πιο σημαντικά τα «Canta Brasil» και «Images». Η εμφάνισή του αναμένεται με ενδιαφέρον γιατί τόσο το ρεπερτόριο όσο και το στυλ του ξεπερνούν πλέον τα όποια κλισέ και μένει μόνο η αίσθηση της αγνής και καθαρής μουσικής. Ο Κένι Μπάρον με το τρίο του εμφανίζεται στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στις 21.00.

Το πρόγραμμα


Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος


Δήμος Δημητριάδης Quintet –«Dream Modes», ώρα 18.00
Ο σαξοφωνίστας Δήμος Δημητριάδης, ο πρώτος τζαζίστας εκλεγμένος στη θέση του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα παρουσιάσει συνθέσεις με ελληνικές και βαλκάνιες καταβολές υπό τον τίτλο «Dream Modes».
Αλέκος Βρέτος Quintet, ώρα 19.30
Η σκυτάλη περνά στον Αλέκο Βρέτο και στο κουιντέτο του. Οι δημιουργίες του παντρεύουν την αραβική, την ελληνική και τη λατινοαμερικανική μουσική με την τζαζ. Παίζει ούτι και ο ήχος της μπάντας του είναι ένα πλούσιο χαρμάνι από εξωτικά και παραδοσιακά στοιχεία.
Αίθριο

Μartha Moreleon Brazilian & Latin Project, ώρα 21.30
Η μεξικανή τραγουδίστρια που έχει αγκαλιάσει το ελληνικό κοινό εμφανίζεται με τους μουσικούς της για να ταξιδέψει τους φίλους της έθνικ τζαζ στους ρυθμούς και στις μελωδίες της Λατινικής Αμερικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Αίθουσα Banquet

Αλέκος Χρηστίδης – Jazz for Kids!, ώρα 12.00
Τζαζ για παιδιά και μεγάλους το μεσημέρι του Σαββάτου 31 Μαΐου με τον διακεκριμένο δεξιοτέχνη των κρουστών Αλέκο Χρηστίδη, την Πηνελόπη Τζανετάκη στο τραγούδι, τη Voyage Jazz Band και τη συμμετοχή των Arte Latina Dance Kid.
Μηνάς Ι. Αλεξιάδης – Comeback Project, ώρα 18.00
Ο γνωστός συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος παρουσιάζει με τους μουσικούς του το Come Back Project με επιλεγμένα jazz standards, blues κ.ά.
Gilad Atzmon & the Orient House Ensemble (συμμετέχει ο Τάκης Πατερέλης)
Ενας περιπλανώμενος σαξοφωνίστας, γεννημένος στο Ισραήλ, συνθέτης και συγγραφέας με ανατρεπτική πολιτική άποψη, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Ελληνα Τάκη Πατερέλη, από τους καλύτερους έλληνες τζαζ σαξοφωνίστες της γενιάς του.
Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio, ώρα 23.00
Ο διεθνής έλληνας οργανίστας και πιανίστας, με σημαντική δισκογραφική παρουσία, με δύο πολύ νέους και ταλαντούχους μουσικούς, έρχεται να διηγηθεί τις δικές του τζαζ ιστορίες σε όσους προτιμούν τα νυχτερινά μουσικά ταξίδια.
Crazy People Music, ώρα 00.30
Εκρηκτικός συνδυασμός τζαζ, φανκ και New Orleans second line: το γνωστό στις αθηναϊκές σκηνές γκρουπ των Crazy People σε μια μοναδική μεταμεσονύκτια εμφάνιση!
Workshops

Aπό τις 10.00 το πρωί ως τις 12.00 διοργανώνονται εργαστήρια με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό. Την αρχή θα κάνει ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης (10.00-10.30 π.μ.). Ακολουθούν ο Δήμος Δημητριάδης (10.30-11.00) και ο Gilad Atzmon (11.00-12.00). Από τις 14.00 ως τις 16.00 ανοιχτή συζήτηση με τον Κένι Μπάρον.

πότε & πού:
Jazz Big Day στο Μέγαρο, Σάββατο 31 Μαΐου. Πληροφορίες για το κοινό στο τηλ. 210 7282.333

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ