Συναυλία αφιερωμένη στον νομπελίστα χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα διοργανώνει η χιλιανή πρεσβεία στην Αθήνα στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Παράλληλα με τον δημιουργό του Κάντο Χενεράλ η βραδιά είναι αφιερωμένη και σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικούς της λατινοαμερικανικής χώρας, τη Βιολέτα Πάρα.
Τρεις διακεκριμένοι χιλιανοί καλλιτέχνες στο πιάνο (Λουίς Σάλιε), στο όμποε (Χοσέ Λουίς Ουρκιέτα) και στο βιολοντσέλο (Φαμπιόλα Οχέδα) θα παρουσιάσουν στο «Χιλιανό Μουσικό Γκαλά» συνθέσεις του χιλιανού συνθέτη Luis Saglie την Πέμπτη 22 Μαΐου.
Ο ευαίσθητος διπλωμάτης Νερούδα
Ο Πάμπλο Νερούδα, από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα στη Λατινική Αμερική, έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971. Πολιτικοποιημένος από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών στην Ασία, που γνώρισε από πρώτο χέρι από τα ταξίδια που έκανε εκεί ως διπλωμάτης, και φίλος του μεγάλου ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, που εκτέλεσαν οι δυνάμεις του Φράνκο.
Αποκορύφωμα των έργων του είναι το Κάντο Χενεράλ, το οποίο έχει μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη. Καταζητούμενος επειδή ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής επί δικτατορίας Βιντέλα, ο ποιητής κρύβεται το 1948 και αυτοεξορίζεται στην Ευρώπη, όπου έζησε ως το 1952.
Μετά το τέλος της δικτατορίας επέστρεψε στη Χιλή, αφού είχε γίνει πλέον διάσημος παγκοσμίως από τα ποιήματά του. Το 1971 παρέλαβε το Νομπέλ ενώ ήταν βαριά άρρωστος από καρκίνο. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, λίγο μετά τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε από τις δυνάμεις του πραξικοπηματία στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ.
Παρά την απαγόρευση του δικτάτορα το πλήθος κατέκλυσε τους δρόμους μετατρέποντας την κηδεία του Νερούδα στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, η οποία ως το 1990 είχε απαγορεύσει τα έργα του ποιητή.
Η μουσικός της αντίστασης Βιολέτα Πάρα
Η Βιολέτα Πάρα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 γυρίζει στη χιλιανή επαρχία και καταγράφει ντοκουμέντα της παραδοσιακής μουσικής της πατρίδας της. Ένας απέραντος πλούτος γίνεται κτήμα όλου του κόσμου. Στο ταξίδι της δεν την αφήνουν ασυγκίνητη οι αδικίες, πολιτικοποιείται και εξορίζεται από τη στρατιωτική δικτατορία. Το 1967 αυτοκτονεί, απογοητευμένη από τον χωρισμό της από τον Gilbert Favre.
Ανάμεσα στα τραγούδια που έχει συνθέσει είναι το πασίγνωστο «Gracias a la Vida», ενώ παράλληλα η καλλιτεχνική της φλέβα διοχετεύεται στη ζωγραφική, στη γλυπτική και στην κεραμική.
Η συναυλία: Πέμπτη 22 Μαΐου 2014, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα), ώρα 20.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.