Το ευτυχές είναι ότι μέσα σε όλες τις εκπτώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες για οικονομικούς λόγους, κάποιοι σημαντικοί θεσμοί στον πολιτισμό συνεχίζουν να υφίστανται κόντρα στα δεκάδες προβλήματα. Το φεστιβάλ «Jazz + Πράξεις» είναι ένας από αυτούς χωρίς αμφιβολία. Από το 2002 που ξεκίνησε στην Πάτρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης, συνεχίζει σταθερά να προσφέρει υψηλές δόσεις ποιότητας στους φίλους της τζαζ μουσικής και όχι μόνο, αρκετά συχνά υψηλότερες από αυτές που προσφέρει η Αθήνα.
Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια της ύπαρξής του έχουν παρελάσει από την Πάτρα μερικά από τα σημαντικότερα, στη χειρότερη περίπτωση ενδιαφέροντα, ονόματα της σύγχρονης μουσικής τόσο από τον διεθνή όσο και από τον ελληνικό χώρο. Καλλιτέχνες όπως ο Λούι Σκλάβις, ο Τσίκο Φρίμαν, ο Λαρς Ντάνιελσον, ο Νίκι Σκοπελίτης, ο Μισέλ Πορτάλ, η Σίλα Τζόρνταν, ο Τόμας Στάνκο, ο Τριλόκ Γκουρτού αλλά και ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο Σταύρος Λάντσιας, τα Κρόταλα, ο Γιώργος Τρανταλίδης, ο Σάκης Παπαδημητρίου, η Γεωργία Συλλαίου, ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Ντέιβιντ Λιντς και η Σαβίνα Γιαννάτου, μεταξύ πολλών άλλων.
Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον όμορφο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου την Πέμπτη 29, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαΐου. Πέντε κορυφαία σχήματα με δώδεκα δεξιοτέχνες μουσικούς θα ανταλλάξουν απόψεις για την τζαζ τού σήμερα καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα του είδους.
Την πρώτη ημέρα η Αγγελική Τουμπανάκη στη φωνή και ο Αλέκος Ορφανός έχουν αναλάβει ένα ιδιαιτέρως δύσκολο έργο, να μας μυήσουν στη δουλειά του ιδιοφυούς αμερικανού συνθέτη Φρανκ Ζάπα. Οι δυο μουσικοί έχουν βρεθεί ξανά στη σκηνή για τον ίδιο λόγο, στο Half Note, και αυτή τη φορά δίνουν στο σετ που θα παρουσιάσουν τον τίτλο «»Oh No…» Frank Zappa» ακολουθώντας αυτοσχεδιαστικά μονοπάτια, αρμονίες modal, bebop, πολυρυθμικές προεκτάσεις και avant garde βοκαλισμούς.
Την ίδια βραδιά το τρίο του διεθνώς καταξιωμένου σαξοφωνίστα και συνθέτη Δημήτρη Βασιλάκη (σαξόφωνα -φωνή), αποτελούμενο από τον ίδιο και τους Μάνο Σαριδάκη (keyboards) και Πάνο Τζινιόλη (ντραμς), θα συμπράξει με την γοητευτική και σημαντική τραγουδίστρια, πιανίστρια και συνθέτρια Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζοντάς μας ένα απαιτητικό πρόγραμμα με συνθέσεις και των δύο αλλά και απρόοπτες εκπλήξεις. Ο Βασιλάκης θα παρουσιάσει κομμάτια από τη βραβευμένη του δισκογραφία στην Candid Records, νέο ακυκλοφόρητο υλικό καθώς και κομμάτια από το άλμπουμ της Σάσας Παπαλάμπρου το οποίο θα κυκλοφορήσει συντόμως.
Δύο από τα πιο αξιόλογα κουαρτέτα από τον χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής, που συνδέονται με τον χώρο της τζαζ και της αυτοσχεδιαστικής μουσικής θα εμφανιστούν τη δεύτερη μέρα.
Τη βραδιά θα ανοίξει το Χάρης Λαμπράκης Quartet προσφέροντάς μας μια ανεπανάληπτη εμπειρία ισορροπώντας μεταξύ της modal τζαζ, της ελληνικής παραδοσιακής αλλά και των μουσικών της Ανατολικής Μεσογείου, των τζαζ αρμονιών των δεκαετιών 1960 και 1970, αλλά και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.
Τη σκυτάλη θα πάρει το δεύτερο σχήμα της βραδιάς, το κουαρτέτο του Αντρέα Πολυζωγόπουλου (τρομπέτα, φλούγκελχορν, ηλεκτρονικά), παρουσιάζοντάς μας τη δική του οπτική στο έργο των Pink Floyd. Μαζί του οι Kωστής Χριστοδούλου (πλήκτρα), Βασίλης Στεφανόπουλος (κοντραμπάσο, ηλεκτρονικά) και Σρτζαν Ιβάνοβιτς (τύμπανα, samples).
Το άλμπουμ τους με τίτλο «Heart of the Sun – Τhe music of Pink Floyd» αποθεώθηκε από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο και αποτελεί μια ασυνήθιστη και συναρπαστική ματιά στον κόσμο των μυθικών Pink Floyd.
Η τελευταία μέρα θα έχει δύο εξαιρετικούς καλεσμένους από την αλλοδαπή. Ο λόγος για το ντουέτο του διάσημου σενεγαλέζου δεξιοτέχνη της κόρας (η αφρικανική άρπα με 21 χορδές) Αμπλάγε Κισόκο και του γερμανού τρομπετίστα, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, σκηνοθέτη και multimedia καλλιτέχνη Φόλκερ Γκέτσε (συνεργάτη των Νάνα Βασκονσέλος, Λένι Πίκετ και Στιβ Λέισι) που συνδυάζουν γοητευτικά την παράδοση της Αφρικής με την τζαζ.
Βασική προϋπόθεση για να πετύχει κάθε τους εμφάνιση είναι σύμφωνα με τον Γκέτσε η απόλυτη συγκέντρωση, αφού τη στιγμή της συναυλίας το μυαλό του βρίσκεται σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτή του διαλογισμού. Μη φανταστείτε κάτι δύσπεπτο και στρυφνό, η υπέροχη φωνή του Κισόκο διηγείται μαγικές ιστορίες της Αφρικής πάνω στις δυτικότροπες βινιέτες του Γκέτσε.
Οι κριτικές από τον διεθνή Τύπο για αυτή τη σύμπραξη είναι διθυραμβικές. Η Boston Globe το χαρακτήρισε σαν «ένα πολύτιμο κόσμημα», ενώ το All About Jazz κάνει λόγο για «μια ανάσα φρέσκου αέρα… μια όαση ηρεμίας που προσφέρεται για ανάπαυση, ξεκούραση, αλλά και έντονες συγκινήσεις…». Το BBC World μιλάει για «μια θαυμάσια συνεργασία του πολιτισμού και των γλωσσών», ενώ το γαλλικό Jazzman επισημαίνει πως «…σηματοδοτεί… έναν ύμνο στην απλότητα και την οικουμενικότητα της μουσικής. Υπέροχο».
πότε & πού:

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ
Ωρα: 21.00 – Αγγελική Τουμπανάκη – Αλέκος Ορφανός – Δημήτρης Βασιλάκης Τρίο & Σάσα Παπαλάμπρου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ
Ωρα: 21.00 – Χάρης Λαμπράκης Quartet – Ανδρέας Πολυζωγόπουλος Quartet

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ
Ωρα: 21.30 Αμπλάγε Κισόκο – Φόλκερ Γκέτσε

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 ευρώ ανά βραδιά 22 ευρώ ενιαίο για το τριήμερο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ