Οταν έχεις βρει την περπατησιά σου δεν χρειάζεται να πειραματίζεσαι ιδιαιτέρως. ‘Η τέλος πάντων εφόσον έχεις βρει το βασικό μονοπάτι πάνω στο οποίο μπορείς να βαδίσεις και μάλιστα με σταθερά βήματα δεν χρειάζεται να κάνεις πολλές αλλαγές. Ο Leόn – κατά κόσμον Τιμολέων Βερέμης – γεννήθηκε στο Λονδίνο από έλληνες γονείς, άρχισε την ενασχόλησή του με τη μουσική μελετώντας κλασική κιθάρα και πιάνο και στα σχολικά του χρόνια δημιούργησε το συγκρότημα. Λίγα χρόνια αργότερα πήγε στο Λος Αντζελες για σπουδές και στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000, στην Ελλάδα, δημιούργησε το προσωπικό του project. Πρώτο του άλμπουμ το «Futrue», ένα λογοπαίγνιο μεταξύ της αλήθειας (true) και του μέλλοντος (future), μόνο που τα κομμάτια του μόνο λογοπαίγνιο δεν ήταν. Διαυγής ποπ που παραπέμπει στη βρετανική κυρίως σκηνή, τραγούδια που σε κάνουν να ονειρευτείς και να ταξιδεύεις. Προσφάτως παρουσίασε τη δεύτερη προσωπική δουλειά του, το «Global», το οποίο από τις 16 Ιουνίου θα κυκλοφορεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτά τα δέκα κομμάτια κυριαρχεί και πάλι η ποπ με πλούσια ηχοχρώματα, ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις και αξιοπρόσεκτο στίχο. Το αγγλικό μουσικό περιοδικό «Q» χαρακτήρισε, στις 21 Απριλίου, το «Baby Asteroid» «track of the day». Το video clip του εν λόγω κομματιού υπογράφει σκηνοθετικά ο Γιώργος Λάνθιμος.

Global

«Είναι ο τίτλος του δεύτερου δίσκου μου που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αποτελείται από δέκα κομμάτια και την παραγωγή έχει κάνει ο Tony Doogan. Global σημαίνει παγκόσμιο, σφαιρικό. Είναι για μένα η μεγάλη εικόνα, πέρα από διαχωρισμούς».

Γράφω μουσική και στίχους
«Η μουσική και οι στίχοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι στο μυαλό μου. Μερικές φορές οι ήχοι των λέξεων γεννούν μελωδίες, άλλες φορές οι μελωδίες δημιουργούν εικόνες και συναισθήματα που περιγράφονται με λέξεις. Μου αρέσει να γράφω τη μουσική και τους στίχους γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορώ να δημιουργήσω τον κόσμο που θέλω για τα τραγούδια μου».
Αγγλόφωνος ή ελληνόφωνος στίχος;
«Δεν βλέπω κάποιο δίλημμα. Είναι απλώς ο τρόπος έκφρασης με τον οποίο αισθάνεται άνετα ο καθένας».
Αγαπώ
«Την ελευθερία, ό,τι και αν αυτό σημαίνει, τις λιγοστές στιγμές που εμφανίζεται αυτό το συναίσθημα στη ζωή μας. Αγαπώ τη δημιουργία, τη φαντασία, την ποικιλία, τον σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων, τη θετική σκέψη, την υπερηφάνεια και την πρόοδο».
Αδιαφορώ
«Για την κακοπροαίρετη κριτική. Οπως είπε ο Αριστοτέλης: «Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αποφύγεις την κριτική: να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα και να είσαι ένα τίποτα»».
Ερωτεύομαι
«Τον κόσμο που ζω όταν συνειδητοποιώ πόσο λίγα πράγματα έχω δει και πως υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας τους οποίους αξίζει κανείς να γνωρίσει».
Ζω
«Στο Λονδίνο, όπου εργάζομαι στη μουσική, αλλά είμαι μεγάλο μέρος του χρόνου στην Ελλάδα για συναυλίες και περιοδείες. Μεγάλωσα εδώ και εδώ θέλω να ζήσω στο μέλλον».
Κρίση
«Σημαίνει ότι αυτά που έμπαιναν κάτω από το χαλί βγήκαν πλέον στην επιφάνεια. Η κακοδιαχείριση, οι απάτες, ο φασισμός, η αναξιοκρατία, η διαπλοκή, η ατιμωρησία. Σημαίνει όμως δυστυχώς και αδικία, γιατί την κρίση πληρώνουν πάλι κυρίως αυτοί που δεν ευθύνονται».
Μεγάλωσα και πρωτοάκουσα
«Τις μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοΐζου, του Χατζιδάκι και άλλων μεγάλων ελλήνων και ξένων συνθετών με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη».
Επιρροές
«Είναι μεταξύ άλλων Doors, Beatles, Brian Eno, Bruce Springsteen, Pink Floyd, Steve Reich, Talking Heads, Στέρεο Νόβα, Παυλίδης, Δεληβοριάς. Αγαπώ πολύ επίσης τον κινηματογράφο, σκηνοθέτες όπως τους Coppola, Kubrick, Von Trier, Lynch, Κοέν, Haneke».
Λάνθιμος
«Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες του και είναι ένα άτομο το οποίο εκτιμώ και του αξίζουν συγχαρητήρια για αυτά τα οποία έχει καταφέρει».
Αθήνα
«Είναι η πόλη όπου μεγάλωσα. Μια πόλη πολύ φωτεινή και ταραχώδης ταυτόχρονα. Εχει όλα τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελλάδας. Λίγο από Δύση, λίγο από Ανατολή, λίγο από χριστιανοoρθόδοξη παράδοση και λίγο από αρχαία ελληνική σκέψη».
Συναυλία – συναυλίες
«Στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες ολοκληρώνονται με την παρουσίαση του νέου δίσκου στις 26 Ιουνίου στο Hoxton bar του Λονδίνου. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είμαστε σε διάφορες ελληνικές πόλεις και φεστιβάλ, όπως το Saristra στην Κεφαλλονιά και το UP festival στα Κουφονήσια. Τον Σεπτέμβριο θα περιοδεύσουμε σε πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας».
Ονειρα – φιλοδοξίες
«Ονειρό μου είναι να συνεχίσω να μπορώ να εκφράζομαι μέσα από τη μουσική, να εξελίσσω αυτό που κάνω, να φτιάχνω δίσκους και να κάνω συναυλίες που έχουν κάτι να πουν».
Ταξιδεύω
«Από όταν ήμουν παιδί, έχω την τύχη να έχω δει πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα μέρη και εκτός δυτικού κόσμου, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήθελα να επισκεφθώ και άλλους τέτοιους τόπους».
Φίλοι
«Είναι αυτοί που όσο είσαι μακριά εύχονται τα καλύτερα για σένα. Υπάρχει μια σύνδεση και μια εμπιστοσύνη που ξεπερνάει τα χωρικά και χρονικά όρια. Ετσι, βλέπεις έναν καλό φίλο που έχεις να δεις για καιρό και είναι σαν να πέρασαν λίγα λεπτά».
Ερωτας
«Είναι μια μορφή (ΕΠ)ανάστασης. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ανατροπής που επιφυλάσσει το σύμπαν στους συνετούς».
Μισώ
«Τον ρατσισμό, τη θρασυδειλία, τη φασιστική νοοτροπία που ασκεί εξουσία στους «αδυνάμους» και υποτάσσεται στους «δυνατούς»».
Μέλλον
«Οταν ήμουν πιο μικρός κοιτούσα βαθιά στο μέλλον. Πλέον με βοηθάει περισσότερο να αντιμετωπίζω τον χρόνο μεσοπρόθεσμα. Εξάλλου τα πράγματα προγραμματίζονται μόνο ως έναν βαθμό. Θα μεταφράσω τους στίχους ενός ξένου κομματιού: ό,τι και αν φέρει το αύριο θα είμαι εκεί να το υποδεχτώ με ανοιχτά τα μάτια και την αγκαλιά».
Είμαι ικανοποιημένος
«Με τον εαυτό μου όταν έχω προσπαθήσει όσο μπορώ για κάτι. Μόνο και μόνο τότε το αποτέλεσμα δεν με απασχολεί. Νιώθω ικανοποίηση και ηρεμία όταν οι άνθρωποι γύρω μου αισθάνονται καλά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ