Την μεγάλη διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN, προκειμένου να φέρει το κοινό όλου του κόσμου πιο κοντά στην καρδιά του μεγάλου πειράματος, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64. Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), από τις 12 Απριλίου έως και τις 31 Μαΐου 2014.
Την έκθεση παρουσίασαν επίσημα σήμερα παρουσία πανεπιστημιακών, εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, αλλά και δεκάδων μαθητών που συνοδεύονταν από τους καθηγητές τους, οι εκπρόσωποι του Ευγενιδείου Ιδρύματος και των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή που την συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με τον τομέα Φυσικής της Σχολής Ε.Μ.Φ.Ε. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Πρόκειται για την έκθεση «»Επιταχύνοντας» την Επιστήμη», που έχει ήδη πραγματοποιήσει το δικό της μακρινό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν, δηλαδή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ενώ τόνισε ότι εκτός από το γενικό κοινό που έχει ήδη επισκεφθεί την έκθεση, τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 4.500 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Ο κ. Σταύρος Σάββας, απο την πλευρά των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή, διευκρίνησε ότι η Έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη δημιουργία του CERN και τόνισε ότι η συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Πολυτεχνείο εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή επισκεψιμότητα της Έκθεσης και ότι περίπου 10.000 άνθρωποι από τη χώρα μας, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το πείραμα του αιώνα και την ευκαιρία μιας ουσιαστικής γνωριμίας με τη δουλειά που γίνεται από μία διεθνή ομάδα ερευνητών στο CERN.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Χρ. Βασιλάκος που εκπροσώπησε το υπουργείο Παιδείας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους διοργανωτές της, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος καθώς και ο Ακαδημαϊκός, διακεκριμένος Καθηγητής και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, κ. Δημήτρης Νανόπουλος.
«Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την εξαιρετική χαρά μου που μεταξύ των συντελεστών της έκθεσης είναι συνάδελφοί μου από τον Τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. Ειλικρινά, το Ιδρυμά μας τους οφείλει πολλά, όχι μόνον για την Εκθεση και τις μεγάλες προσπάθειες τις οποίες άοκνα καταβάλλουν μαζί με εκπαιδευμένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας να μυήσουν τα νέα παιδιά στα μυστικά του CERN, όσο για τις εργώδεις προσπάθειές τους να πρωτοστατούν επιστημονικά στις δραστηριότητες του CERN μετακινούμενοι ακούραστα και συνεχώς στη Γενεύη, μέσα στα πλαίσια εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Τους αξίξει ένα μεγάλο και ειλικρινές «μπράβο», γιατί μας κάνουν υπερήφανους. Όπως αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αείμνηστους δασκάλους μας, που πρώτοι εκείνοι τη δεκαετία του ’60 μας μύησαν με το μεστό επιστημονικό τους λόγο και μόνο, χωρίς τα σύγχρονα πολυμέσα, αλλά μέσα σε γεμάτα αμφιθέατρα και εργαστήρια, στα πρώτα μυστικά του CERN» είπε στην ομιλία του ο κ. Σιμόπουλος.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κ. Μανώλης Τσεσμελής, διευθυντής στο CERN και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με θέμα: «Το CERN – Μία Πύλη προς την Έρευνα, την Καινοτομία, την Εκπαίδευση και την Συνεργασία».
Ο κ. Τσεσμελής παρουσίασε τα κυριότερα σημεία γύρω από την βασική επιστήμη που μελετούμε στο CERN, την καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση που προσφέρει το CERN στο διεθνές περιβάλλον συνεργασίας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής πρωτοτύπησαν ερμηνεύοντας το τραγούδι με τίτλο «Μποζόνιο Higgs».
Το πρόγραμμα επισκέψεων για το γενικό κοινό είναι:
·έως το Σάββατο 31 Μαΐου 2014:
–Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ώρες 17:00 έως 21.00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
–Κάθε Σάββατο και Κυριακή ώρες 11:00 έως 21:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).