H «Xenia», τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, σκηνοθέτη της «Στρέλλας» επιλέχθηκε από το 67ο Φεστιβάλ Καννών και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο τμήμα της διοργάνωσης, «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Η διάρκεια του φεστιβάλ εφέτος θα είναι από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου.
«Η συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών είναι μια ευτυχής στιγμή στη μακριά και δύσκολη πορεία της παραγωγής του Xenia, που ήρθε αντιμέτωπη και αυτή όπως και οι ήρωές της με τη σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και με τις εγγενείς δυσκολίες που φέρει μια συμπαραγωγή. Ελπίζω αυτό το καταπληκτικό γεγονός, που μας κάνει πολύ χαρούμενους, να είναι η αρχή του τέλους όλων των δυσκολιών της ταινίας», δήλωσε ο σκηνοθέτης.
Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Ελληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάσει θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.
Η «Xenia» είναι παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men.
Συμπαραγωγή των MPM Films/ Entre Chien et Loup/Arte France Cinema/ Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου/ ΝΕΡΙΤ ΑΕ/ NOVA. Συμμετοχή: Arte France/ Aide Au Cinemas du Monde/ CNC Institut Francais. Υποστήριξη: Eurimages / Media Programme European Union/ Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles/ Formovies.
Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment.
Το Xenia θα βγει στις γαλλικές αίθουσες στις 18 Ιουνίου 2014 από την Pyramide Distribution.
Tελευταία φορά που ελληνική ταινία συμμετείχε στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» tvn Kan;vn ήταν το 2009 με τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου που κέρδισε το πρώτο βραβείο.Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που ελληνική ταινία συμμετείχε στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» ήταν το 2009 με τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου που κέρδισε το πρώτο βραβείο.