Ως 31 Μαΐου
Παπασάικας στη Γλυπτοθήκη Αγρινίου
Με αναδρομική έκθεση του Βασίλη Παπασάικα άνοιξε τις πύλες η Δημοτική Γλυπτοθήκη Αγρινίου, η οποία στεγάζεται στην ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά, στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Ο διακεκριμένος γλύπτης έχει το εργαστήριό του στο Καινούργιο, στην όχθη της Τριχωνίδας, και έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο στερέωμα της ελληνικής τέχνης. Τα γλυπτά του διαθέτουν σφρίγος, εσωτερικευμένη ένταση και εναρμονισμένες ισορροπίες ανάπτυξης, όπως επίσης εγγενή δυναμισμό, παλμό ζωής και μνημειακότητα.

Στις 26 & 27/4

H Comedie Francaise στο Μέγαρο

Με την «Αντιγόνη» του Ανούιγ επιστρέφει, έπειτα από 60 χρόνια, η Comedie Francaise στην Αθήνα για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, αποτελεί το πιο πολυπαιγμένο έργο του γάλλου συγγραφέα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μαρκ Πακιέν. Παίζουν οι ηθοποιοί του ιστορικού θεάτρου των Παρισίων. Το Σάββατο και την Κυριακή (26-27/4), στις 20.00, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

ΟΠΕΡΑ


Ο «Βέρθερος» στη Λυρική

Ο «Βέρθερος» του Ζιλ Μασνέ παρουσιάζεται στο θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61) από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης, σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος. Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Ερμηνεύουν: Ζαν Φρανσουά Μποράς / Γιάννης Χριστόπουλος, Ειρήνη Καράγιαννη / Μαίρη-Ελεν Νέζη, Διονύσης Σούρμπης / Κύρος Πατσαλίδης, Βασιλική Καραγιάννη / Μίνα Πολυχρόνου κ.ά. Παραστάσεις στις 26, 27, 30/4 και 2, 3/5. Στις 20.00.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ


«Ετσι κάνουν όλες» από τη Met

H δημοφιλής όπερα του Μότσαρτ «Ετσι κάνουν όλες» (Cosi fan tutte) μεταδίδεται από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης και μια σειρά ακόμη επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Μουσική διεύθυνση: Τζέιμς Λιβάιν. Σκηνοθεσία: Λέσλι Κένινγκ. Ερμηνεύουν: Σουζάνα Φίλιπς, Ιζαμπελ Λέοναρντ, Ντανιέλ ντε Νις, Μάθιου Πολεντσάνι κ.ά. Στις 26/4, στις 19.55. Το πρόγραμμα «The Met: Live in HD» μεταδίδεται στην Ελλάδα με την υποστήριξη του ομίλου Antenna.
ΘΕΑΤΡΟ


Πρεμιέρα στο Παλλάς

Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και παίζει στην κωμωδία του Τζόζεφ Κέσερλινγκ «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» μαζί με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Φάνη Μουρατίδη, Τζένη Θεωνά κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 26 Απριλίου, στις 20.30.
«Το τάβλι» στο Κυκλάδων

Το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι» ανεβαίνει από τον Νίκο Κουρή και τον Μάκη Παπαδημητρίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη, στις 21.00.
Συνεχίζεται η «Πνιγμονή»

Το έργο του Δημήτρη Καρατζιά «Πνιγμονή» συνεχίζει από την Παρασκευή στον πολυχώρο Vault. Πρόκειται για μια εκδοχή του έργου του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα». Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Γιάννα Σταυράκη, Θεοδώρα Σιάρκου, Κική Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Ούστα, Νίκη Αναστασίου, Ειρήνη Σταματίου, Μελισάνθη Μαχούτ κ.ά. Στις 21.00.
«Εγώ ο Θουκυδίδης», στη Σφενδόνη

Η Αννα Κοκκίνου παρουσιάζει την ιστορία του Θουκυδίδη μέσα από θεατρική δική της ματιά, στο θέατρο Σφενδόνη, από την Παρασκευή. Βασίζεται σε μια επιλογή κειμένων από το έργο του Θουκυδίδη. Μετάφραση: Ν. Μ. Σκουτερόπουλος. Δραματουργική επεξεργασία: Αννα Κοκκίνου – Νίκος Φλέσσας. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος. Σκηνικό: Αννα Κοκκίνου. Φωτισμοί: Χρήστος Τσόγκας. Κάθε Σάββατο στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00. Παράλληλα παίζοντα οι «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» και το «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.
Συνεχίζεται ο Αρκάς…

Τα «Επείγοντα περιστατικά» του Αρκά που παρουσιάζονται στο Θέατρο Στοά θα συνεχίσουν ως τις 17 Μαΐου. Σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου, με τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Θ. Παπαγεωργίου, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, Λεονάρδο Μπατή. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00.
Παράταση στο Εθνικό

Τρεις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζονται μετά το Πάσχα. Στην Κεντρική Σκηνή το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά (ως 4/5) και η «Η τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού από τον Πέτρο Ζούλια (ως την 1η Ιουνίου). Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου από τον Νίκο Καραθάνο ολοκληρώνεται στις 27/4.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Θαλασσινός και Ποδήλατα στον Πειραιά

Ο Παντελής Θαλασσινός εμφανίζεται στις 25 Απριλίου στη μουσική σκηνή Passport στον Πειραιά. Εκτός από τις μεγάλες του επιτυχίες, θα παρουσιάσει και τραγούδια από τα δύο τελευταία τουCD «10 τραγούδια της Ελπίδας» και «Ανοιχτή Ακρόαση». Mαζί του η Νάνα Μπινοπούλου. Στον ίδιο χώρο την επόμενη ημέρα εμφανίζονται τα Κίτρινα Ποδήλατα.
«Επόμενη θάλασσα» στο Γυάλινο

Ο Νίκος Καλλίνης, τραγουδιστής και κιθαρίστας των «Εκείνος + Εκείνος», ο τραγουδοποιός και κιθαρίστας Πέτρος Συνοδινός και η Σαββέρια Μαργιολά παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Προς την Επόμενη Θάλασσα», στο Γυάλινο up Stage στις 25 Απριλίου. Η παράσταση βασίζεται στις προσωπικές δισκογραφίες τους αλλά και σε τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει στην ταινία «Το τελευταίο πέρασμα» των Γιώργου Πολυμενάκου – Αλέξανδρου Ιωαννίδη.
«Θωρώ τον ουρανό να γελά…»

Ενα αφιέρωμα στην κρητική μουσική παράδοση με αυθεντικούς τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές που καλύπτουν όλες τις περιοχές, τα ιδιώματα και τα λαϊκά μουσικά όργανα της Κρήτης παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό τον τίτλο «Θωρώ τον ουρανό να γελά…». Συμμετέχουν ο Σύλλογος Κρητικών Βρακοφόρων από το Ρέθυμνο, ο Σύλλογος Χορευτών από την Ιεράπετρα και ομάδα χορευτών από τοπικούς κρητικούς συλλόγους της Αθήνας. Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου. Επιμέλεια -έρευνα: Λάμπρος Λιάβας. Στις 26/4, στις 20.30 (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης). Το αφιέρωμα είναι ενταγμένο στη σειρά «Γέφυρες» που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ