Επί εικοσιτετραώρου βάσεως λειτουργεί δοκιμαστικά το βιβλιοπωλείο Sanlian Taofen Bookstore στο Πεκίνο, για να εξυπηρετήσει τους βιβλιόφιλους που ξαγρυπνούν. Το κατάστημα, το οποίο συγκαταλέγεται στους λογοτεχνικούς προορισμούς της πόλης, ιδρύθηκε το 1996 από την SDX Joint Publishing Company και διαθέτει στα 1500 τ.μ. του ένα στοκ 80.000 τίτλων.
«Το πλεονέκτημα που έχει η πώληση βιβλίων μέσω του διαδικτύου, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία, είναι ότι δεν γνωρίζει ωράρια», εξήγησε στην εφημερίδα Beijing News ο πρόεδρος της εταιρείας Φαν Χσιάν, «Οι νυχτόβιοι λοιπόν και όσοι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούν να ψωνίσουν στο βιβλιοπωλείο κατά τις ώρες λειτουργίας του αποτελούν διαφεύγοντες πελάτες». Σε αυτούς στοχεύει με αυτή του την κίνηση το βιβλιοπωλείο, αλλά δεν είναι μονάχα εμπορικά τα κίνητρα.
Κίνητρο αποτελεί για τη βιβλιοπωλική επιχείρηση και η ανάπτυξη του αναγνωστικού κοινού. Σύμφωνα με έρευνα, οι Κινέζοι μεταξύ 18 και 70 ετών διαβάζουν κατά μέσο όρο 4,39 βιβλία τον χρόνο. «Όσοι ξενυχτούν δεν έχουν άλλη επιλογή για να περάσουν την ώρα τους από το να πάνε σε κάποιο μπαρ ή άλλο νυχτερινό κέντρο», λέει ο Φαν Χσιάν. «Αν όμως τους δινόταν και άλλη επιλογή, ίσως την υιοθετούσαν. Θέλουμε να κρατήσουμε τη λάμπα αναμμένη για τους βιβλιόφιλους του Πεκίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ιδέα για την 24ωρη λειτουργία του καταστήματος την εμπνεύστηκε από ένα από τα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας Eslite στην Ταϊβάν, το οποίο λειτουργεί από το 1999 σε 24ωρη βάση. Σε αντίθεση όμως με το βιβλιοπωλείο της Eslite, το βιβλιοπωλείο Sanlian Taofen δεν πρόκειται να φιλοξενήσει στους χώρους του άλλες επιχειρήσεις, ρούχα, κοσμήματα, λουλούδια, ούτε καν καφέ. «Θα συνεργαστούμε με το διπλανό καφέ», είπε ο Φαν Χσιάν. «Εμείς θα τους στέλνουμε πελάτες για καφέ και εκείνοι αναγνώστες».
Ο Φαν Χσιάν είχε προτείνει την ιδέα στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης από το 2011, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί ως τώρα λόγω έλλειψης πόρων. Η κατάργηση, πέρυσι, του ΦΠΑ για τα βιβλιοπωλεία και η επιχορήγηση με 90 εκατ. γουάν από την κυβέρνηση 50 βιβλιοπωλικών επιχειρήσεων με καινοτόμες υπηρεσίες συνετέλεσαν στην υλοποίηση της ιδέας. Από το πρώτο μέτρο το βιβλιοπωλείο εξοικονόμησε μέσα σε έναν χρόνο ένα εκατ. γουάν και έλαβε άλλο ένα εκατ. επιδότηση από το κράτος για τις εργασίες επέκτασής του. Για την υλοποίηση της 24ωρης λειτουργίας του, επενδύθηκαν 3 εκατ. γουάν, προκειμένου να εγκατασταθούν τραπέζια ανάγνωσης και λάμπες στο κατάστημα, νέο σύστημα εξαερισμού κτλ. και να προσληφθούν 15 νέοι υπάλληλοι για τη βραδινή βάρδια.
Την πρώτη νύχτα λειτουργίας του, το βιβλιοπωλείο έκανε τζίρο 14 χιλιάδες γουάν. «Παλιά, που δεν δούλευα πολλές ώρες, ερχόμουν συχνά εδώ για να ξεφυλλίσω βιβλία. Τώρα είμαι τόσο απασχολημένος που δεν προλαβαίνω. Όταν άκουσα ότι το κατάστημα θα είναι ανοιχτό 24 ώρες ήρθα για να δείξω τη συμπαράστασή μου» δήλωσε ένας από τους πελάτες του βιβλιοπωλείου.
Το βιβλιοπωλείο ξεκίνησε τη δοκιμαστική του λειτουργία την Τρίτη 8 Απριλίου για δέκα μέρες. Αν το πείραμα έχει επιτυχία, το 24ωρο ωράριο λειτουργίας θα καθιερωθεί.