Εκθεση, που επιδιώκει να ανιχνεύσει τις κυρίαρχες τάσεις της «νέας» ιταλικής αρχιτεκτονικής διοργανώνει από τις 7 Μαΐου ως τις 30 Ιουνίου το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο με την επιμέλεια και το σχεδιασμό του Μουσείου Aρχιτεκτονικής MAXXI της Ρώμης. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού ινστιτούτου με την παρουσία του επιμελητή της αρχιτέκτονα Πίπο Τσιόρα, θα ακολουθήσει μια διαδρομή που περιστρέφεται γύρω από τρεις παράλληλους άξονες: τους δημιουργούς, τα σχέδια και τα θέματα.

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τους δημιουργούς και τα βιογραφικά στοιχεία τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί πόσο έχει αλλάξει η εκπαίδευση και η τοποθέτηση των ιταλών αρχιτεκτόνων, οι οποίοι, σε σύγκριση με τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, είναι πολύ περισσότερο ενσωματωμένοι στην παγκόσμια πολιτιστική και επαγγελματική σκηνή.
Μέσα από την παρουσίαση μιας σειράς από αξιόλογα πραγματοποιημένα έργα, αποτέλεσμα πολύ συχνά του νέου πλαίσιου σχέσεων με τους αναθέτοντες θεσμικούς και ιδιωτικούς φορείς, ο δεύτερος άξονας εστιάζει στα σχέδια των αρχιτεκτόνων.
Ο τρίτος άξονας καταγράφει μια νέα τάση προς θέματα που σχετίζονται περισσότερο με την τρέχουσα έννοια της έρευνας ως εκφραστικής, κοινωνικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και περιβαλλοντικής καινοτομίας. Ολες αυτές οι θεωρήσεις βοηθούν στον εντοπισμό κάποιων από τους πιο ενδιαφέροντες ιταλούς αρχιτέκτονες ώστε το βλέμμα να στραφεί στον ορίζοντα ενός κόσμου σε ταχεία εξέλιξη.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία θα γίνει αναφορά είναι η οικολογία και βιωσιμότητα, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ο δημόσιος χώρος και σχέση με τη ζωή παλαιών και νέων κοινοτήτων, η ικανότητα ανανέωσης της υπάρχουσας κληρονομιάς, η ποιότητα τοπίου, αστικού και μη, η ποιότητα και καινοτομία του οικιστικού έργου και η σχέση με την ιστορική κληρονομιά.
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
Είσοδος ελεύθερη