Με κεντρική επιλογή την «εξωστρέφεια του πολιτισμού μας», ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος εγκαινίασε την έκθεση για το Βυζάντιο «Ουρανός και Γη, Η τέχνη στο Βυζάντιο μέσα από Ελληνικές συλλογές» («Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections») στο Μουσείο Γκετί στο Λος Αντζελες. Είναι η ίδια έκθεση που παρουσιάστηκε προηγουμένως στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.
«Από εδώ και πέρα, η Ελλάδα, όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις της, θα είναι παρούσα παντού με την πολιτιστική κληρονομιά και με τη σύγχρονη δημιουργία της. Παράλληλα, προχωρεί αποτελεσματικά το Εθνικό Πιλοτικό Σχέδιο της αναβάθμισης των 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με τη μέγιστη επισκεψιμότητα στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και τώρα στο Λος Αντζελες.
Τέλος, ευτυχή κατάληξη είχε η διαπραγμάτευση για την επιστροφή της ιστορικής εικονογραφημένης Βυζαντινής Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους, διαπραγμάτευση την τελική φάση της οποίας παρακολούθησε ο υπουργός Πολιτισμού. Η εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη, η οποία αντιγράφηκε το 1133 από τον γραφέα Θεόκτιστο και μπορεί στυλιστικά να συσχετιστεί με την τέχνη της αυτοκρατορικής αυλής που παραγόταν στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα αριστούργημα της Μεσοβυζαντινής τέχνης. Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, καθώς και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη συνέβαλαν καθοριστικά στη διαπραγμάτευση με τον Διευθυντή κ. Ποτς και τα ειδικευμένα στελέχη του Μουσείου Γκετί, που διήρκεσε τις τελευταίες έξι εβδομάδες. «Η απόφασή του περίφημου αμερικανικού μουσείου να επιστρέψει το πολύτιμο αυτό Βυζαντινό χειρόγραφο τιμά το πνεύμα του κοινού μας Πλαισίου Πολιτιστικής Συνεργασίας του 2011», δήλωσε σχετικά ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.