Με το πολυσυζητημένο τελευταίο μυθιστόρημά της, το The Goldfinch (Η καρδερίνα), η αμερικανή πεζογράφος Ντόνα Ταρτ απέσπασε το εφετινό βραβείο Πούλιτζερ Μυθοπλασίας και υπερίσχυσε των δύο συνυποψηφίων της Φίλιπ Μέγερ (με το μυθιστόρημα The Son) και Μπομπ Σάκοκις (με το μυθιστόρημα The Woman Who Lost Her Soul).
Το μυθιστόρημα, το τρίτο της 49χρονης συγγραφέως, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013 σπάζοντας την ενδεκάχρονη εκδοτική σιωπή της Ταρτ. Αφηγείται την ιστορία του Θίοντορ Ντέκερ, ενός Όλιβερ Τουίστ του Μανχάταν. Στο ογκώδες μυθιστόρημα των 700 και πλέον σελίδων παρακολουθούμε τη ζωή του 13χρονου Θίοντορ καθώς, ορφανός από μητέρα και με έναν πατέρα που τον έχει εγκαταλείψει, μεγαλώνει στην πολυμελή οικογένεια ενός εύπορου συμμαθητή του. Το μεγάλο μυστικό και η παρηγοριά του είναι ο πίνακας «Η καρδερίνα» του ολλανδού ζωγράφου Κάρελ Φαμπρίσιους (1622-1654) –μαθητή του Ρέμπραντ.
Ο Θίοντορ είχε επισκεφθεί ένα μουσείο τέχνης με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης που ακολουθεί, η μητέρα του σκοτώνεται και το μουσείο καταστρέφεται. Φεύγοντας πανικόβλητος από τον χώρο ο Θίοντορ παίρνει μαζί του τον πίνακα, ως τελευταία ανάμνηση από τη μητέρα του. Αργότερα, ο άστοργος πατέρας εμφανίζεται, ο πίνακας αλλάζει χέρια, ταξιδεύουμε από το Μανχάταν στο Λας Βέγκας και στο Άμστερνταμ και χωνόμαστε βαθιά στον κόσμο της τέχνης: καλλιτέχνες, έμποροι, συλλέκτες, αδίστακτοι ληστές έργων τέχνης, λάμψη, χρήμα και έγκλημα.
Η Καρδερίνα ακολούθησε τα μυθιστορήματα Η μυστική ιστορία (1992) και Ο μικρός φίλος (2002) και αναμένεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.