Προβολή του διάρκειας 85′ ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη, «»Χαλκηδόνα», η Ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης» διοργανώνει την Κυριακή 27 Απριλίου 2014, ώρα 11:30, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, Κηφισίας 109, στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου) η Oικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) και η Εταιρεία Μελέτης καθ’ ημάς Ανατολής (ΕΤΜΕΛΑΝ).

Θέμα του ντοκιμαντέρ η ιστορική εξέλιξη της ασιατικής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, της Χαλκηδόνας, γνωστής σήμερα και ως Kadıköy. Γίνεται εκτενής αναφορά στη γεωγραφική θέση της περιοχής, στην συγκοινωνιακή σύνδεσή της και στην αρχιτεκτονική παράδοσή της.
Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική οργάνωση της ελληνικής κοινότητας, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη συλλογική οργάνωση της κοινότητας. .
Ο Γ. Οικονομίδης με την κάμερα του Αλέξανδρου Θεοφυλάκτου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα Σεπτεμβριανά του 1955, στις απελάσεις του 1964 και στην σταδιακή εγκατάλειψη της κοινότητας από τους Ρωμιούς κατοίκους της.
Το ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων στην Χαλκηδόνα και στην Ελλάδα εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό υλικό. Μέσα από τις ιστορίες των Ελλήνων της κοινότητας, οι πρωταγωνιστές αναπολούν το παρελθόν και προβληματίζονται για το μέλλον, σε μια Πόλη που συνεχώς αλλάζει. Αφηγητής είναι ο Αντρέας Μαριανός, ενώ την μουσική του ντοκιμαντέρ υπογράφει η Βασιλική παπαγεωργίου