O Nίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου μοιράζονται μια παρτίδα τάβλι επί σκηνής: oι δύο ηθοποιοί επέλεξαν να συνσκηνοθετήσουν και να συμπρωταγωνιστήσουν στο εμβληματικό θεατρικό έργο «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.
Πρόκειται για ένα από μονόπρακτα της νεοελληνικής δραματουργίας που έχουν διαγράψει ξεχωριστή πορεία, καθώς έρχονται και επανέρχονται, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητά τους. Οι ήρωες του έργου είναι ο Φώντας και ο κουνιάδος του ο Κόλλιας: επιστήθιοι φίλοι, αν και με πολλές διαφορές μεταξύ τους, μοιράζονται σκέψεις, όνειρα και πολλές παρτίδες τάβλι. Με φόντο μια λαϊκή αυλή, οι δύο ήρωες του Κεχαΐδη αναμετριούνται μέσα από μια παρτίδα και ξεδιπλώνουν τους εαυτούς τους. Ο Φώντας ονειρεύεται να πιάσει «την καλή» και παρασύρει τον πρώην αντιστασιακό και νυν λαχειοπώλη Κόλλια στον σχεδιασμό της μεγάλης κομπίνας. Αυτής που θα τους κάνει μέλη της «καλής κοινωνίας».
Με την «κομπίνα» που κάθε Ελληνας έχει κάποια στιγμή ονειρευτεί, οι δυο τους θα διανύσουν πολλά χιλιόμετρα μέσα στο μυαλό τους. «Και για τους δυο μας», λένε ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου, «ήταν ένα από τα πρώτα έργα που διαβάσαμε και αγαπήσαμε ως μαθητές στη δραματική σχολή και που από τότε υπήρχε η επιθυμία κάποια στιγμή να το κάνουμε παράσταση. Θεωρούμε ότι είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και καλογραμμένα νεοελληνικά έργα και το ανεβάζουμε με αγάπη, σεβασμό, χωρίς εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας στο κείμενο και στους χαρακτήρες, και προσπαθώντας να αποφύγουμε τις επικαιροποιήσεις και τον υπέρμετρο ρεαλισμό. Επιπλέον αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία να το ανεβάσουμε στο θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή».
«To τάβλι» πρωτοανέβηκε το 1972 στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν με τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Γιάννη Μόρτζο. Ανάμεσα στα μετέπειτα ανεβάσματα περιλαμβάνεται η παραγωγή του ΚΘΒΕ μαζί με τη «Βέρα», ένα ακόμη μονόπρακτο του Κεχαΐδη, η παράσταση στο Εμπρός το 2001, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, με τους Χρήστο Στέργιογλου και Αγη Εμμανουήλ. Πιο πρόσφατα (2010) παίχτηκε σε σκηνοθεσία του Αρη Ρέτσου από τους Βασίλη Νανάκη και Γιάννη Παπαϊωάννου. Ενώ ο Νίκος Ορφανός και ο Κώστας Κάππας μοιράστηκαν τους ρόλους στήνοντας το έργο σε μια αυλή, όπως είναι και ο φυσικός του χώρος, και περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, με επιτυχία (2011). Ακολούθησε και μια δεύτερη διανομή με τον Κώστα Κάππα και τον Σωκράτη Πατσίκα.
Γεννημένος στα Τρίκαλα το 1933, ο Δημήτρης Κεχαΐδης (πέθανε στην Αθήνα το 2005) πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τα μονόπρακτα «Μακρινό λυπητερό τραγούδι» και «Παιχνίδια στις αλυκές», που παίχτηκαν στο Θέατρο Τέχνης το 1958. Εκτοτε συνέδεσε τη θεατρική του ζωή με το Υπόγειο του Κουν, και όλα τα έργα του ως το 1985 παρουσιάστηκαν εκεί, σε σκηνοθεσία του Δασκάλου. «Ο μεγάλος περίπατος» (1959), «Το πανηγύρι» (1964) «Δάφνες και πικροδάφνες» (1979), το οποίο συνυπέγραψε με τη σύντροφο της ζωής του Ελένη Χαβιαρά. Το τελευταίο του έργο, μια ιδιαίτερη κωμωδία με τίτλο «Με δύναμη από την Κηφισιά» (1995), ανέβηκε από τον Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα αμέσως μετά το Πάσχα σε συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ με την Εταιρεία των Φίλων της Τέχνης.

HeliosPlus