Για τους φιλόμουσους που αναζητούν εκδηλώσεις εναρμονισμένες με το κατανυκτικό πνεύμα των ερχόμενων ημερών του Θείου Πάθους οι εφετινές προτάσεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ως το Ωδείο Αθηνών αλλά και το «Half Note», οι επιλογές είναι ικανές να ανταποκριθούν σε ένα ευρύ φάσμα αναζητήσεων και επιθυμιών. Εχουμε και λέμε λοιπόν…
Τρία σημαντικά συμφωνικά έργα θρησκευτικής μουσικής των Περγκολέζι, Φέργκιους Κάρι και Μποκερίνι επάνω στον μεσαιωνικό ύμνο «Stabat Mater» θα ακουστούν στο πλαίσιο της Πασχαλινής Συναυλίας που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο «Ολύμπια» την Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου, στις 12.00. Συμμετέχει η πλειονότητα των καλλιτεχνικών συνόλων της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση των Αγαθάγγελου Γεωργακάτου Μάτας Κατσούλη, ενώ τα έσοδα θα δοθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλλονιά.
Την Κυριακή των Βαΐων επίσης, στις 18.00, στο φουαγέ του «Ολύμπια» η ΕΛΣ παρουσιάζει τη μονόπρακτη όπερα του Μάριου Βάρβογλη «Το απόγεμα της αγάπης», σε μορφή θεατρικού αναλογίου, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Η υπόθεση διαδραματίζεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εκκλησάκι ενός μικρού ελληνικού χωριού γύρω στα 1850. Στους βασικούς ρόλους συμμετέχουν οι Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βαγγέλης Χατζησίμος, Αννα Στυλιανάκη, Μαρία Βλαχοπούλου και Δημήτρης Ναλμπάντης. Στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου.
«Adagio» στο Μέγαρο


Η πολυβραβευμένη οργανίστρια Ουρανία Γκάσιου ανοίγει τον κύκλο «Adagio –Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (στις 20.30) με ένα πρόγραμμα που καλύπτει τρεις αιώνες μουσικής δημιουργίας. Ο κύκλος θα συνεχιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 20.30) με τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γ. Σ. Μπαχ σε μια αυθεντική προσέγγιση από την Καμεράτα και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο με όργανα εποχής. Συμμετέχουν η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, η μεσόφωνος Μαίρη Ελεν Νέζη, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Τα απαιτητικά μέρη του Ευαγγελιστή θα αποδώσει ο βρετανός τενόρος Τζέισον Νταρνέλ.
Η υμνωδία του Πάσχα «συνομιλεί» με τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη στη συναυλία που θα δοθεί τη Μεγάλη Τρίτη (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 20.30). Η ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή «συναντά» τον βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου και η μουσική μας παράδοση ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης μελοποιίας που θα παρουσιαστεί σε μεταγραφή του Γιάννη Σαμπροβαλάκη (για μικρό σύνολο και ανδρική φωνή). Τη Μεγάλη Τετάρτη, τέλος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο παρουσιάζει το «Ενα Γερμανικό Ρέκβιεμ» του Μπραμς με τη συμμετοχή της Χορωδίας MotettenChor του Μονάχου και τους σολίστ Σουζάνε Μπέρνχαρτ (υψίφωνος) και Γιόχεν Κούπφερ (βαρύτονος).
Στον Πειραιά


Το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά υπό τον Ιωάννη Σέργιο Μαγιάτη τη Μεγάλη Δευτέρα. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστούν εκκλησιαστικοί ύμνοι με τη συμμετοχή της χορωδίας «Βυζαντινές Φωνές». Τη Μεγάλη Τρίτη εξάλλου στον ίδιο χώρο ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Κώστας Κωσταντάτος στα κρουστά και το ούτι και η Λουκία Κωσταντάτου στο κανονάκι παρεμβαίνουν μουσικά.
«Μέρες Επιταφίου» είναι ο τίτλος της λαϊκής λειτουργίας του Δημήτρη Παπαδημητρίου (επάνω στο ποιητικό έργο του Νίκου Γκάτσου) που παρουσιάζεται τη Μεγάλη Τετάρτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την Καμεράτα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός και συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Φέρτης και η Μυρσίνη Μαργαρίτη.
Εκδηλώσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα προγραμματίζονται επίσης στο «Half Note Jazz Club» αλλά και στο Ωδείο Αθηνών. Το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ παρουσιάζει, τέλος, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τον Μίλτο Λογιάδη τη Μεγάλη Τετάρτη στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

HeliosPlus