ΘΕΑΤΡΟ

Aυλαία για την «Ιλιάδα»
Κυριακή των Βαΐων


Το ομηρικό έπος στη σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού ολοκληρώνει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τις παραστάσεις του. Βασισμένη στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σε μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Καρδώνης, Βασίλης Ανδρέου, Μαρία Σαββίδου, η παραγωγή που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Αθηνών ρίχνει την αυλαία της. Στο θέατρο Χώρα, στις 16.00.
MOYΣΙΚΗ

Υμνοικαι Θεοδωράκης
Μ. Τρίτη

Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή συναντά τον μπάσο Τάσο Αποστόλου και η μουσική παράδοση ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης μελοποιίας που θα παρουσιαστεί σε μεταγραφή Γιάννη Σαμπροβαλάκη. Τη Μεγάλη Τρίτη, στις 20.30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Πασχαλινή Συναυλία στην ΕΛΣ
Με μια πρωινή συναυλία στο πνεύμα των ημερών η Εθνική Λυρική Σκηνή υποδέχεται το Πάσχα στο θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59). Συμμετέχει η πλειοψηφία των καλλιτεχνικών σωμάτων του οργανισμού (Χορωδία – Παιδική Χορωδία) αλλά και μονωδοί του Οπερα Στούντιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία σημαντικά συμφωνικά έργα θρησκευτικής μουσικής επάνω στον μεσαιωνικό ύμνο Stabat Mater. Moυσική διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος – Μάτα Κατσούλη. Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, στις 12.00. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλλονιά.
Συνεχίζεται ο «Βέρθερος»

Η όπερα του Ζιλ Μασνέ «Βέρθερος» παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο Ολύμπια. Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης, Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Στον ρόλο του τίτλου ο Ζαν Φρανσουά Μποράς. Η Ειρήνη Καράγιαννη εμφανίζεται στον ρόλο της Σαρλότ. Ερμηνεύουν επίσης η Βασιλική Καραγιάννη, ο Διονύσης Σούρμπης κ.ά. Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων στις 20.00. Αλλες παραστάσεις στις 26, 27, 30/4 και 2, 3/5.
Τα κατά Ιωάννην πάθη

Τα Κατά Ιωάννην Πάθη του Γ. Σ. Μπαχ παρουσιάζει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα». Συμμετέχουν η Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), η Μαίρη Ελεν Νέζη (μέτζο σοπράνο), ο Βασίλης Καβάγιας (τενόρος) και ο Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος). Τα απαιτητικά μέρη του ευαγγελιστή αποδίδει ο τενόρος Τζέισον Νταρνέλ. Το έργο παρουσιάζεται σε αυθεντική εκδοχή με την Καμεράτα σε όργανα εποχής και με ολιγομελή χορωδία δωματίου. Τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 20.30, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Ενα γερμανικό ρέκβιεμ

Το έργο του Γιοχάνες Μπραμς «Ενα Γερμανικό Ρέκβιεμ» παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio – Moυσικές για τις μέρες του Πάσχα». Σολίστ: Σουζάνε Μπέρνχαρτ (υψίφωνος), Γιόχεν Κούπφερ (βαρύτονος). Συμμετέχει η Χορωδία MotettenChor του Μονάχου. Τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 20.30, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


«Μυστικός Δείπνος»

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μυστικός Δείπνος» φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5». Συμμετέχουν με έργα τους οι Δημήτρης Αναστασίου, Γιώργος Καρακάσογλου, Ιωάννα Καφίδα, Βασίλης Λιαούρης, Φάνης Παρασκευουδάκης, Κατερίνα Πέτρουλα, Θανάσης Ραχούτης, Αντώνης Σμυρνιός και Κωνσταντίνος Παπατριανταφυλλόπουλος. Ως τις 3/5.
«Αγέλαστο Σώμα»

Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Τζάνη με τίτλο «Αγέλαστο Σώμα» φιλοξενείται στην αίθουσα Τέχνης «Τεχνοχώρος» (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Το θέμα της είναι εμπνευσμένο από το κρητικό έθιμο «λαζαράκια» του Σαββάτου του Λαζάρου. Ως τη Μεγάλη Πέμπτη, 17/4.
ΘΕΑΤΡΟ


Τελευταίοι «Αστερισμοί»

Το έργο του Νικ Πέιν «Αστερισμοί», που σκηνοθετεί στο θέατρο του Νέου Κόσμου ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, παίζεται σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, στις 19.15. Το έργο συνδέει τον έρωτα με την επιστήμη της Φυσικής και τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας και του θανάτου. Με τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Μάκη Παπαδημητρίου.
Φεύγει ο Σιρανό

Το θεατρικό έργο του Εντμόντ Ρονστάν «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σε έμμετρο στίχο και μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου. Με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Σμαράγδα Καρύδη, Ομηρο Πουλάκη, Νίκο Αρβανίτη κ.ά. Τη μουσική υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα που παρεμβαίνει ζωντανά στη σκηνή του Παλλάς. Κυριακή στις 20.00.
Τέλος για τον… Gagarin

Η θεατρική απόπειρα του κινηματογραφιστή Αλέξανδρου Αβρανά με τη μαύρη κωμωδία του Αλεξάντερ Γκέλμαν «Gagarin Way» φθάνει στο τέλος της. Παίζουν: Στέφανος Κοσμίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Κώστας Ανταλόπουλος, Μάνος Βακούσης. Κυριακή στις 20.00, στο θέατρο Βασιλάκου.
«Ο Μουνής»

Το δραματοποιημένο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου «Ο Μουνής» παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για τελευταία φορά σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, στις 21.30. Σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης.
«Ο Πουπουλένιος»

Το έργο του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Ο Πουπουλένιος» που παίζεται σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη τελειώνει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, στο θέατρο Αθηνών. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Πυρπασόπουλος. Στις 21.00.
Τελευταία «Επίσκεψη»

Η «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» ολοκληρώνει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τις παραστάσεις της από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Το έργο του Ντίρενματ ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Ερσης Βασιλικιώτη. Παίζουν: Εφη Σταμούλη, Δημήτρης Ναζίρης, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης κ.ά. Στις 19.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ