Η Μαρίνα Καλογήρου δεν μοιάζει με τους άλλους: Αντιμετωπίζει τη ζωή με μια ειλικρινή, ρομαντική και αθώα διάθεση που ξενίζει. Αλλά όπως και η ίδια το παραδέχεται, είναι έτσι φτιαγμένη και δύσκολα θα αλλάξει – άλλωστε προς το παρόν δεν φαίνεται να θέλει. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Γιώργου Κιμούλη, έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Τελευταία παράσταση» ερμηνεύοντας την Ελλη Λαμπέτη και από την ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Αν». Στο ενεργητικό της ωστόσο έχει πολλές θεατρικές παραστάσεις («Ηρακλής Μαινόμενος», «Ο Συλλέκτης», «Εγκλημα και τιμωρία», «Tριαντάφυλλο στο στήθος») και συμμετοχές στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη. Εφέτος παίζει μαζί με την Αννα Παναγιωτοπούλου στην «Τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το έργο

«»Η τρελή του Σαγιό» αναφέρεται στην ανάγκη του συγγραφέα να αναδείξει και να μιλήσει για την ομορφιά της ζωής. Για την αληθινή ζωή, πίσω από τις καταστάσεις της ζωής μας (την καθημερινή «πραγματικότητα», την κοινωνία, τα συστήματα, την οργάνωση, την οικονομία) και τους εγκλωβισμούς που αυτές μας δημιουργούν. Και είναι αυτές που αφαιρούν τη χαρά της ζωής, της ζωής σαν ένα όμορφο όνειρο ή παιχνίδι, που οφείλουμε να το σεβόμαστε και το οποίο απολαμβάνουμε με ευγνωμοσύνη, για όσο αυτό κρατήσει».
Τρελός
«Είναι όποιος δεν μοιάζει με τους πολλούς. Αυτός που αντί να ασχολείται με την «κανονική» ζωή, με τα χρήματα, με την ύλη, την επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, την εξουσία κ.λπ., πιστεύει σε άλλα πράγματα. Στο φως, στη χαρά, στην αγάπη, στο μοίρασμα, στην απόλαυση, στην ελευθερία. Οι αληθινοί καλλιτέχνες είναι τρελοί».
Ιρμα
«Η ηρωίδα μου είναι ένα πλάσμα γεμάτο φως, αγάπη και καλοσύνη. Για εμένα είναι σαν ένα διάφανο κρυσταλλάκι που το μόνο που ζητάει είναι αγάπη. Εχει τη δύναμη και τη χάρη να νιώθει τη ζωή της θαυμάσια και «χρυσή» –ό,τι κι αν συμβαίνει. Και να μη φθείρεται από το κακό και το άσχημο που υπάρχει γύρω της».

Εξουσία
«Είναι ο τρόπος που μεγαλώνουμε. Ολα γύρω μας είναι έτσι. Πρέπει να έχουμε τα πάντα. Οσο πιο πολλά τόσο πιο καλά. Η αίσθηση του εαυτού μας εξαρτάται από το τι έχουμε. Αυτό μας μάθανε. Και έτσι όλοι χάνουμε ολόκληρη τη ζωή μας προσπαθώντας να αποκτήσουμε όλα αυτά που θέλουμε για να νιώσουμε ασφαλείς και ευτυχισμένοι. Κι αυτό φυσικά δεν συμβαίνει ποτέ, αφού η ασφάλεια και η ευτυχία είναι εσωτερικές καταστάσεις που τις βιώνουμε εντελώς ανεξάρτητα».
Επιλέγω
«Αν το έργο λέει κάτι σημαντικό για εμένα, αν ο σκηνοθέτης είναι δημιουργικός και επικοινωνούμε καλά και αν ο ρόλος ακουμπάει με κάποιον τρόπο μέσα μας. Αυτά είναι τα τρία σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν την επιλογή μου».
Ταλέντο
«Μια χάρη που σου δίνεται, την οποία πρέπει να προσπαθείς να την κρατάς αμόλυντη από υπερανάλυση και λογική. Και να την υπηρετείς όσο καλύτερα μπορείς κάθε φορά, δουλεύοντας πολύ».
Επιτυχία
«Να ευχαριστιέσαι αυτό που κάνεις και να το μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους –κι εκείνοι να εισπράττουν ευχαρίστηση».
Κρίση
«Με επηρέασε σε ένα πρακτικό επίπεδο, όπως όλους μας, αλλά δεν είναι κάτι που με απασχολεί στην ουσία ή με ανησυχεί. Με επηρεάζει όμως αρκετά άμεσα γιατί βλέπω γύρω μου ανθρώπους που αγαπώ να περνούν δύσκολα».
Φοβάμαι
«Σε άλλες εποχές οι βασιλιάδες δεν είχαν ζεστό νερό να τρέχει από τις βρύσες τους, όπως ο καθένας από εμάς έχει σήμερα. Το αν θα ονομάσουμε τη ζωή μας καλή και όμορφη νομίζω πως εξαρτάται από εμάς. Το να χάνουμε τον εαυτό μας και την αλήθεια μας, αυτό με φοβίζει. Τα υπόλοιπα είναι σχετικά».
Ενστικτο
«Δεν το κάνω επίτηδες, είμαι έτσι, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Ακολουθώ το ένστικτό μου, κι όπου με πάει. Δεν μπορώ να το προδώσω. Το ακολουθώ. Κάνω ό,τι μου αρέσει και προχωρώ βήμα-βήμα. Δεν έχω ανησυχία για την καριέρα μου, γιατί πορεύομαι με τον τρόπο που μου ταιριάζει».

πότε & πού:
Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή – Κτίριο Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210 5288.170-1). Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20.30. Εισιτήρια: 20 – 15 – 13 – 10 ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ