«Μες στων καιρών την ανημποριά

διώξε το γρέγο και το βοριά
και ξαναγύρισε ήλιε στη γη
με του θριάμβου σου την κραυγή».
Οι αφιερωμένοι στο Μέγα Σάββατον, στίχοι του Νίκου Γκάτσου δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνεύσεις: Την Εβδομάδα των Παθών διαδέχεται η υπόσχεση της Ανάστασης. Το ποιητικό έργο «Μέρες Επιταφίου» το είχε ζητήσει από τον σπουδαίο μας στιχουργό ο Μάνος Χατζιδάκις για να το μελοποιήσει και να το παρουσιάσει, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, κάποιο Πάσχα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο Χατζιδάκις δεν έγραψε τελικά ποτέ τη μουσική, ο Γκάτσος το αφιέρωσε στον Μανώλη Μητσιά και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου χρησιμοποίησε το αμελοποίητο ως τώρα υλικό για να γράψει ένα κοσμικό ορατόριο για το ελληνικό Πάσχα, ένα έργο για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα -χορωδία, ελληνικά όργανα-, λαϊκό σολίστα, σοπράνο και αφηγητή (ρόλο που θα αναλάβει ο Γιάννης Φέρτης).
Θα το παρουσιάσει στις 16 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα λόγια του ποιητή δεν χρειάζονται επικαιροποίηση, ο κοινωνικός συμβολισμός των στίχων του είναι σαφής και πιο ξεκάθαρος από ποτέ.
Οσο αφορά τις συνθετικές λεπτομέρειες, η ανακοίνωση που αφορά την εκδήλωση αναφέρει ότι τα ποιήματα μελοποιήθηκαν «με τρόπο που διατηρεί τόσο τη στρουκτουραλιστική γοητεία της συμφωνικής πολυφωνίας όσο και το Βυζαντινό χρώμα, επιτρέποντας σύγχρονα συμφωνικά αλλά και ελληνικά μουσικά ιδιώματα. Είναι μια σύγχρονη ελληνική θρησκευτική μουσική, που υποδεικνύει τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής γλώσσας και τη σύγχρονη δυνατότητά της».
Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Κείμενο / Λιμπρέτο: Νίκος Γκάτσος
Την ορχήστρα Καμεράτα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός
Διδασκαλία χορωδίας: Βάλερι Ορέσκιν
Λαϊκός τραγουδιστής: Μανώλης Μητσιάς
Αφηγητής: Γιάννης Φέρτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια & οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ