Τον θάνατο του συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας και μέλους της Σεραφείμ Βάγια ανακοίνωσε η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).
Ο Σεραφείμ Βάγιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορα κρατικά ορφανοτροφεία. Ταξίδεψε με τα καράβια και υπήρξε στέλεχος αεροπορικής εταιρείας.
Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα Εύανδρος και Ευδοκία (Ιωλκός, 1996) και τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Η μεγάλη ξεφτίλα (Ιωλκός, 1999), ένα μυθιστόρημα-κλαυσίγελως, όπως το αποκαλούσε ο ίδιος, όπου κρίνει και κατακρίνει την «ανάλγητη και απάνθρωπη» κοινωνία. Το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημά του Κάνε μου μια καλή κηδεία (Ιωλκός), όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά ο κεντρικός του ήρωας αστυνόμος Ιωσήφ Κουμιώτης και το 2011 το δεύτερο αστυνομικό του μυθιστόρημα Ομόκεντροι κύκλοι (Ιβίσκος) με τον ίδιο κεντρικό χαρακτήρα. Και τα τέσσερα μυθιστορήματά του μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολιτικά ή κοινωνικά, καθώς σε αυτά θίγονται με οξυδέρκεια και αιχμηρή ματιά σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.