Κωμωδίες των Γούντι Άλεν, Πατρίς Λεκόντ, Φατίχ Ακίν και Στέφαν Σβαρτς προβάλλονται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σύγχρονη Κωμωδία» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ένα αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου –Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

Αναλυτικότερα θα προβληθούν οι ταινίες «Συμφωνίες και ασυμφωνίες» του Άλεν, ο «Εραστής της κομμώτριας» (1990) του Λεκόντ (1990), το «Soul Kitchen» (2009) του Ακίν και το «Πυροβολημένο ψάρι» (1997) του Στέφαν Σβαρτς, ένα τετράπτυχο ύμνού προς τον απόλυτο έρωτα, τα ανθρώπινα πάθη και ήθη, καθώς και τα ευτράπελα και τα απρόσμενα της ζωής.
Μουσική, χορός, φλερτ και γέλιο στο Σικάγο ,στη Νέα Υόρκη και στο Λος Αντζελες του 1930 πλάθουν το σύμπαν της ταινίας «Συμφωνίες και ασυμφωνίες» («Sweet and lowdown»). Ο Γούντι Αλεν «παντρεύει» το ντοκουμένο με την μυθοπλασία μέσω της υποτιθέμενης βιογραφίας ενός κιθαρίστα της τζαζ ονόματι Εμετ Ρέι (Σον Πεν_ υποψήφιος για Οσκαρ), ο οποίος δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Συμπρωταγωνιστούν οι Ούμα Θέρμαν και Σαμάνθα Μόρτον που προτάθηκε για Οσκαρ Β’ ρόλου.
Το «Soul kitchen» του Φατίχ Ακίν είναι μια έξυπνη κωμωδία πάνω στην προσπάθεια ενός έλληνα του Αμβούργου ης (Αδάμ Μπουσδούκος) να σώσει το εστιατόριό του αλλά και να βάλει γενικότερη τάξη στην ζωή του.
Η καλύτερη ίσως ταινία του Πατρίς Λεκόντ, ο «Εραστής της κομμώτριας» («Le mari de la coiffeuse») είναι η ιστορία ενός πενηντάρη (Ζαν Ροσφόρ) που ερωτεύεται την ελκυστική κομμώτρια του χωριού του (Ανα Γκαλιένα). Κωμικό αλλά και τραγικό, τρυφερό αλλά και σκληρό, με υπέροχη μουσική (Μάικλ Νάιμαν) και ελκυστική φωτογραφία (Εδουάρδο Σέρα), το φιλμ προσφέρει μία από τις πιο όμορφες ερωτικές περιπλανήσεις στον κόσμο της μεγάλης οθόνης.
Τέλος, το «Πυροβολημένο ψάρι» (Shooting Fish) είναι το χρονικό δυο αδέκαρων φίλων, του Αμερικανού Ντίλαν και του Βρετανού που για να κάνουν πράξη το παιδικό όνειρό τους (μεγάλωσαν μαζί σε ορφανοτροφείο), σκαρφίζονται διάφορες έξυπνες hi-tech κομπίνες και απομυζούν χρήματα από πλούσιους επιχειρηματίες. Όλα θα αλλάξουν με την πρόσληψη μιας όμορφης γραμματέα.
Προβολές
ΠΕΜΠΤΗ 10/4
19.00 Συμφωνίες και ασυμφωνίες
21.30 Το πυροβολημένο ψάρι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/4
19.00 Soul Kitchen
21.30 Ο εραστής της κομμώτριας
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4
19.00 Το πυροβολημένο ψάρι
21.30 Soul Kitchen
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/4
19.00 Ο εραστής της κομμώτριας
21.30 Συμφωνίες και ασυμφωνίες