Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε τη Δευτέρα τον μεγάλο συγγραφέα Ηλία Βενέζη, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής Γεώργιος Προβόπουλος και μίλησαν ο συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του Ηλία Βενέζη και είχε γράψει το σενάριο για την τηλεοπτική μεταφορά της «Γαλήνης», ο συγγραφέας-αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος και η κόρη του συγγραφέα Άννα Βενέζη Κοσμετάτου. Διηγήματα του Ηλία Βενέζη διάβασε ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στη σχέση του τιμώμενου συγγραφέα με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς υπηρέτησε σε αυτήν από το 1930 ως το 1957, και στη συγγραφή του «Χρονικού της Τραπέζης της Ελλάδος», που αποτελεί μια εξιστόρηση των πρώτων 25 ετών λειτουργίας της.
«Ο βίος του Ηλία Βενέζη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους», προσέθεσε ο κ. Προβόπουλος. «Ανεξάρτητα από τους δύσκολους καιρούς που έζησε, δεν έπαψε να μετατρέπει τις αρνητικές του εμπειρίες σε συγγραφική έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από πασίγνωστα και πολυδιαβασμένα βιβλία του, ο συγγραφέας δείχνει ακριβώς αυτό: ότι το ανθρώπινο πνεύμα πάντοτε επιβιώνει των αντιξοοτήτων του βίου.»
Ο συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου αναφέρθηκε στα τρία πιο γνωστά έργα του Βενέζη, το «Νούμερο 31328», τη «Γαλήνη» και την «Αιολική Γη», τονίζοντας ότι «οι σελίδες τους χρωματίζονται από μια απέραντη ευγένεια ψυχής, από μια καλοσύνη, κι από μια ταπεινοφροσύνη – ιδανικά και αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά, που σπανίζουν τόσο στην εποχή μας».
Μίλησε επίσης για τη γνωριμία του με τον Βενέζη στη Μυτιλήνη, για τις φιλίες του συγγραφέα και για τη σχέση του με άλλους εκπροσώπους της Γενιάς του ΄30, καθώς και για την ανθρώπινη πλευρά του: «Ήταν ένας απλός άνθρωπος που αναμετρούσε χωρίς παράπονο τους καημούς του και πολεμούσε να τους ελαφρύνει μόνος του, για να γλυκάνει τη μοίρα του», επεσήμανε.
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στη Γενιά του ΄30, τονίζοντας ότι ο Βενέζης υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της. «Η Γενιά του ΄30 ήταν η πιο σοβαρή και οργανωμένη απόπειρα εθνικής μυθιστορηματικής σχολής που βρισκόταν σε διαρκή συνομιλία με το ευρωπαϊκό μυθιστόρημα και κατάφερε να αφήσει μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη, αποδεικνύοντας ότι οι ελίτ αυτού του τόπου ήταν πάντοτε στραμμένες προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε.
Η κόρη του τιμώμενου συγγραφέα Άννα Βενέζη Κοσμετάτου μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Τράπεζα της Ελλάδος στη ζωή της οικογενείας της, «γεγονός που έκανε τον πατέρα μου διά βίου ευγνώμονα προς το Ίδρυμα που υπηρετούσε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στάθηκε επίσης στο λιγότερο γνωστό έργο του πατέρα της, που είναι η συγγραφή ιστορικών βιβλίων. Εκτός από το «Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος» (1955), που συνέγραψε με παρότρυνση του τότε Διοικητή Γεωργίου Μαντζαβίνου, ο Ηλίας Βενέζης έγραψε ένα έργο για τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, με τίτλο «Οι Χρόνοι της δουλείας» (1952) και ένα για τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερό, με τίτλο «Ο Πρωθυπουργός της Μάχης της Κρήτης και η εποχή του» (1966).
Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι «μία ευκαιρία να σταθούμε στο εύρος της προσωπικότητας του Βενέζη, στην ποιότητα της προσφοράς του, στη διαρκή επικαιρότητα του λόγου και της σκέψης του» και επεσήμανε ότι «η συζήτηση για προσωπικότητες του διαμετρήματος και της προσφοράς του δεν μπορεί να περιορίζεται στην ανάμνηση και στον αναστοχασμό του παρελθόντος, αλλά υποχρεωτικά σχεδόν οδηγεί μέσα από τα κανάλια της αυτογνωσίας και της αυτοκριτικής και σε μία θεώρηση για το μέλλον».
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε αναμνηστικό τεύχος του περιοδικού των εργαζομένων της Τράπεζας «Ο κύκλος», με κείμενα του Ηλία Βενέζη από την εποχή που αρθρογραφούσε για το περιοδικό και φωτογραφίες από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας και της οικογενείας του. Το αναμνηστικό τεύχος περιλαμβάνει επίσης ανέκδοτη αλληλογραφία του συγγραφέα με τους Διοικητές Εμμ. Τσουδερό και Κ. Βαρβαρέσο, καθώς και ντοκουμέντα σχετικά με τη σύλληψή του το 1943 από τις δυνάμεις Κατοχής.