Δεν έχει κλείσει μήνας ακόμα από την ημέρα που στο Μουσείο της Ακρόπολης τιμήθηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλου. Αφορμή εκείνης της εκδήλωσης ήταν τα 40ά γενέθλια της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Ωστόσο, η εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Απριλίου για τον σκηνοθέτη ταινιών όπως οι «Δράκος», «Το ποτάμι», «Μπάιρον Μπαλάντα για ένα δαίμονα»,«Μικρές Αφροδίτες» και προσφάτως «Ενα πλοίο για την Παλαιστίνη» είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα.
Στους χώρους των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος θα παρουσιάσει τις «4 εποχές του Νίκου Κούνδουρου» όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε για συνάδελφό του και που τώρα κυκλοφορεί στο εμπόριο (από τις εν λόγω εκδόσεις).
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Λάκης Παπαστάθης και φυσικά ο ίδιος ο Νίκος Κούνδουρος. Ενδιαφέρον όμως θα έχει και η προβολή που θα ακολουθήσει με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου: θα προβληθεί το «επεισόδιο» του τηλεοπτικού Παρασκηνίου του Λ. Παπαστάθη, τίτλος του ο οποίου είναι «Ο Δράκος, του Νίκου Κούνδουρου» και θέμα η δημιουργία του «Δράκου» εμβληματικής ταινίας του εγχώριου κινηματογράφου.
Το Παρασκήνιο είχε συναντήσει τον Κούνδουρο ο οποίος με την γνωστή γλαφυρότητά του ανέλυσε την εποχή της δημιουργίας του «Δράκου» μοιράζοντας με το κοινό μνήμες από την συνεργασία του με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Θανάση Βέγγο. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η περιπέτεια γυρισμάτων αυτής της ταινίας διάρκεσε περίπου δυο χρόνια.
Η είσοδος για το κοινό στην παρουσίαση θα είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης είναι στις 20.00