Μουσείο αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας φαίνεται πως αποκτά-επιτέλους- η Αθήνα μέσα στο 2015. Θα στεγαστεί στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ επί της οδού Μητροπόλεως 44, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Η παρουσίαση της μουσειολογικής μελέτης την οποία υπογράφουν η μουσειολόγος Ανδρομάχη Γκαζή και η αρχιτέκτων-μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου με την συνδρομή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη έγινε την Τετάρτη 2 Απριλίου, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ο οποίος έλαβε αρχικά τον λόγο.
«Σκοπός μας είναι το Μουσείο Μαρία Κάλλας ν΄αποτελέσει στολίδι και πόλο έλξης για την Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης. Παράλληλα, έδωσε και μια είδηση: ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΝΑΤ ώστε να συναφθεί μακροχρόνια συμφωνία και να πάρει το σπίτι της Κάλλας επί της οδού Πατησίων προκειμένου να ιδρυθεί εκεί Μουσική Ακαδημία.
Σε ό,τι αφορά το Μουσείο Μαρία Κάλλας, ο κ. Καμίνης είπε ότι ο σκοπός δεν είναι ν΄απευθύνεται μόνο στους θαυμαστές της ντίβας και τους γνώστες της Οπερας αλλά κυρίως στον αμύητο θεατή. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξεως του 1εκ ευρώ και ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Την δαπάνη της μελέτης, ωστόσο, ανέλαβε ιδιώτης χορηγός, ο οποίος όμως θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σε ό,τι αφορά την «πορεία» του Μουσείου, ο σκοπός είναι να συντηρείται με ίδια μέσα πράγμα το οποίο θεωρείται εφικτό λόγω της αναγνωρισιμότητας της Κάλλας διεθνώς.
Στο Μουσείο ο επισκέπτης θα μπορεί ν΄απολαύσει την φωνή της σοπράνο που σφράγισε το λυρικό θέατρο τον 20ο αιώνα και να μάθει για την ζωή και την τέχνη της. Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε (η «Μήδεια», η «Νόρμα», η «Τραβιάτα», η «Τόσκα»), άνθρωποι οι οποίοι την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της θα παρουσιάζονται μέσα από την συλλογή της «Τεχνόπολης». Θα υπάρχει επίσης πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές.

Το Μουσείο θα συμπληρώνουν ένα σύγχρονο θεματικό πωλητήριο κι ένα μπιστρό με το όνομα «La Divina» (όπου εκτός των άλλων θα σερβίρονται και…συνταγές της ίδιας της Κάλλας) ενώ θα διαθέτει και μία mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτίριο ενώ θα εργαστούν επιστήμονες και καλλιτέχνες με σκοπό ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο.
Κάλλας αντί Θεατρικού Μουσείου

Το νεοκλασικό επί της Μητροπόλεως 44 – διατηρητέο από το 1985- αποκτήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων το 2010, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς το γιατί δεν προχώρησε η μεταστέγαση εκεί του Θεατρικού Μουσείου όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, ο κ. Καμίνης είπε χαρακτηριστικά: «Τον Αύγουστο του 2010 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του προκατόχου μου Νικήτα Κακλαμάνη και του Κώστα Γεωργουσόπουλου για την μεταστέγαση σ΄αυτό το κτίριο του Θεατρικού Μουσείου. Αργότερα συναντήθηκα ο ίδιος με τον κ. Γεωργουσόπουλο και τον ρώτησα για τις προθέσεις του. Μου απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα. Του ζήτησα ένα χρονοδιάγραμμα για την μεταστέγαση το οποίο δεν ήταν σε θέση να μου δώσει. Το μόνο που ζήτησα ήταν να εκτελεσθεί η σύμβαση γιατί εδώ υπάρχει ένα περιουσιακό στοιχείο του Δήμου που παρέμενε αναξιοποίητο…». Η εν λόγω σύμβαση έληξε το Καλοκαίρι του 2013 με αποτέλεσμα ο χώρος ν΄απελευθερωθεί γεγονός που οδήγησε στην «επιλογή» της Μαρίας Κάλλας..