Η τραγουδοποιός Κατερίνα Μακαβού εμφανίζεται αύριο Τετάρτη 2 Απριλίου στο κλαμπ του Σταυρού του Νότου, ολοκληρώνοντας τις εφετινές χειμερινές παραστάσεις της. Παρέα με τους μουσικούς της παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει κομμάτια τόσο από την προσωπική δισκογραφία της (τα δύο άλμπουμ «Μικρά μυστικά» και «Αλλη μια ώρα») όσο και από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή. Καλεσμένος της ο Φοίβος Δεληβοριάς, με τον οποίο θα μοιραστεί τη σκηνή σε μερικά τραγούδια-έκπληξη.
Η Κατερίνα Μακαβού μάς συστήθηκε δισκογραφικά στα τέλη του 2008 με το άλμπουμ «Μικρά μυστικά». Ωστόσο, το κοινό τη γνώρισε μέσα από τις συνεργασίες της με πολλούς συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων κ.ά. Τελευταίος σταθμός ήταν η πολύ σημαντική συνεργασία της με τον Διονύση Σαββόπουλο στο Ηρώδειο, στο εξαιρετικό αφιέρωμα για τον Μάνο Χατζιδάκι. Το 2012 η Κατερίνα κυκλοφόρησε τη δεύτερη προσωπική δουλειά της, με τίτλο «Αλλη μια ώρα».

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στον Σταυρό του Νότου;
«Το περιμένω καιρό αυτό το live επειδή χαίρομαι που θα παίξω στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και γιατί είναι μεγάλη χαρά που θα είμαστε full band! Αυτό έκανα τον χειμώνα με τους φίλους και συνεργάτες μου, ένα πολύ όμορφο ακουστικό σχήμα, με τρία άτομα. Το χάρηκα πολύ, αλλά ήρθε η ώρα να αποκτήσει λίγο περισσότερο ρυθμό αυτό. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσω περιλαμβάνει τραγούδια από τη δισκογραφία μου, καθώς και αγαπημένα μου κομμάτια άλλων δημιουργών. Και μεγάλη χαρά σε όλο αυτό είναι η συμμετοχή του Φοίβου Δεληβοριά».
Πώς περιγράφεις το «Αλλη μια ώρα»;
«Θα τον χαρακτήριζα έναν ατμοσφαιρικό ακουστικό δίσκο».
Πού γεννήθηκες, πού μεγάλωσες, ποια είναι τα δικά σου ακούσματα και, πολύ περισσότερο, πώς «έμπλεξες» με τη μουσική;
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ακουγα από μικρή ηλικία πολλή μουσική, κυρίως ξένη. Αργότερα ήρθα σε επαφή με την ελληνική μουσική. Τα ακούσματά μου ως έφηβη ήταν κυρίως ροκ. Με συνάρπαζαν, όμως, πάντα αυτοί οι τύποι που έβγαιναν με μια κιθάρα και μας έλεγαν μια ιστορία. Μου φαινόταν μαγική η αμεσότητα και η καθαρότητα που πήγαζε από αυτό. Αγαπούσα και αγαπάω τον Λέοναρντ Κοέν, τη Νίνα Σιμόν, τους Doors, τους Beatles, τους Radiohead, τον Toμ Γουέιτς».
Ζεις από τη μουσική ή έχεις και κάποια άλλη επαγγελματική ασχολία;
«Λέω ότι ζω από τη μουσική θέλοντας να διευκρινίσω ότι δεν έχω κάποια άλλη ασχολία πέρα από αυτήν. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν μπορείς να ζήσεις από αυτό, ειδικά αυτές τις μέρες, και η αλήθεια είναι ότι σε καμία εποχή δεν ζούσε κάποιος από την τέχνη του και μόνο, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Και δεν εννοώ να ζεις από το τραγούδι ή από τη μουσική που μπορεί να γράφεις για διάφορους άλλους».
Τελικά πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να κάνεις μουσική;
«Η δημιουργία σε βρίσκει όταν έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές και βρίσκεσαι συνεχώς σε μια κίνηση με αυτά που κάνεις. Επίσης, δεν πιστεύω και πολύ σε αυτό που λένε ότι θα έρθει να σε βρει. Είναι μια καθημερινή ενασχόληση που πρέπει να έχεις. Αν δεν είσαι εκεί, μπορεί και να σε προσπεράσει».
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
«Εχω μπει ήδη στη διαδικασία του τρίτου δίσκου και αυτό θα κάνω τώρα και για τους επόμενους μήνες».
Η κρίση φαντάζομαι ότι σε έχει επηρεάσει ως πολίτη. Πόσο σε έχει επηρεάσει, όμως, και στην τέχνη που υπηρετείς;
«Δεν έχει επηρεάσει την τέχνη, αλλά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσεις σε αυτό που θες να κάνεις. Η ανάγκη για δημιουργία είναι η ίδια, το πώς θα υλοποιηθεί, όμως, είναι κάτι που πρέπει να το ξαναβρείς από την αρχή, γιατί, δυστυχώς, τα μέσα που διαθέτουμε, πέρα από το μεράκι, είναι μηδαμινά».
Τι θα ήθελες να πάρουν από εσένα φεύγοντας οι θεατές από τον Σταυρό;
«Τη χαρά της μουσικής, τι άλλο;».

πότε & πού:
Σταυρός του Νότου Club: Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9226.975, τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (με μπίρα ή κρασί), οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Συμμετέχουν: Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα), Θανάσης Dzingovic (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Διονύσης Μακρής (μπάσο) Ντίνος Ξαρχάκος (τύμπανα). www.stn.gr, www.katerinamakavou.gr

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus την 1η Απριλίου 2014

HeliosPlus