Την Τρίτη 1η Απριλίου το μεσημέρι θα ανακοινωθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οι τελικές υποψηφιότητες των κινηματογραφικών βραβείων 2014. Από τις 20 ταινίες που έχουν υποβληθεί στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας θα περάσουν πέντε, για τις οποίες θα γίνει η τελική ψηφοφορία.
Οι είκοσι αυτές ταινίες με τους παραγωγούς τους είναι οι: «Η αγάπη έρχεται στο τέλος» (Γιώργος Κυριάκος), «Οι αισθηματίες» (Μαρίνα Δανέζη, Νίκος Τριανταφυλλίδης), «Από τη γη στη Σελήνη» (Αγγελος Σπάρταλης, Αγγελική Σβορώνου, Πάρις Καραγιώργος), «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» (Γιώργος Καρναβάς, Ελίνα Ψύκου), «Το δέντρο και η κούνια» (Μιχάλης Σαραντινός), «Ο εχθρός μου» (Ελένη Κοσσυφίδου), «Ματζουράνα» (Ολγα Μαλέα), «Μικρά Αγγλία» (Κατερίνα Χελιώτη, Γιάννης Ιακωβίδης), «Να κάθεσαι και να κοιτάς» (Φένια Κοσοβίτσα, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης), «Η τελευταία φάρσα» (Βασίλης Ραΐσης, Διαμαντής Τάσσης), «Η τελική αποπληρωμή» (Αλέξανδρος Λεονταρίτης, Γρηγόρης Τερζάκης), «Ο χειμώνας» (Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, Ελίζαμπεθ Σίουκ), «Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» (Θάνος Κερμίτσης), «Illusion» (Μιχάλης Παναγιωτόπουλος), «Lustlands» (Λάκης Ιωνάς, Αρης Ιωνάς, Δημήτρης Κοτσέλης, Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Τσαγγάρη), «Luton» (Γιώργος Τσούργιαννης, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος), «Fabian Masah» (Μιχάλης Κωνσταντάτος), «Miss Violence» (Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Βασίλης Χρυσανθόπουλος, Αλέξανδρος Αβρανάς), «Runaway Day» (Τζίνα Πετροπούλου, Σωτήρης Μήτσιος, Δημήτρης Μπαβέλλας), «September» (Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Καραθάνος) και «Wild Duck» (Νίκος Φράγκος, Βένια Βέργου, Γιάννης Σακαρίδης).
Λιγότερες κατά επτά ήταν οι ταινίες της μακράς λίστας του καλύτερου ντοκιμαντέρ. Οι 13 ταινίες από τις οποίες θα περάσουν επίσης πέντε είναι οι: «Αθηνά εκ του μηδενός» (Κώστας Γουζέλης), «Η γέννηση μιας ιδέας» (Χρήστος Ν. Καρακάσης), «Δημήτρης Παπαδούλης: Το πολλαπλό δώρο» (Στέλλα Αλισάνγλου, Γιάννης Καραπιπερίδης), «Θεσσαλονίκη μέσα από την ποίηση» (Γιώργος Κεραμιδιώτης), «Λάμπουν στο σκοτάδι» (Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Αμάντα Λιβανού), «Ο μανάβης» (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος), «Μήδεια» (Νίκος Γραμματικός, Βαγγέλης Μουρίκης, Ρένα Βουγιούκαλου), «Μποξέρ» (Γιώργος Παντελεάκης), «Στον λύκο» (Αραν Χιουζ, Χριστίνα Κουτσοσπύρου), «Ταξίδι στη Χώρα των Λοκρών» (Κώστας Λαμπρόπουλος), «Φωνές από το υπόγειο» (Γιάννης Χαριτίδης), «Χαραγμένες ζωές» (Σπύρος Τέσκος, Βαγγέλης Φάμπας) και «Roughcut» (Ελιάνα Αμπραβανέλ).
Ολοι οι σκηνοθέτες των παραπάνω ταινιών μυθοπλασίας διεκδικούν το βραβείο σκηνοθεσίας ή πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Στη μακρά λίστα της καλύτερης σκηνοθεσίας όμως βρίσκουμε και τα ονόματα κάποιων σκηνοθετών ντοκιμαντέρ όπως ο Δ. Κουτσιαμπασάκος για τον «Μανάβη», που είναι και το φαβορί. Ωστόσο, το όνομα του Παντελή Βούλγαρη, σκηνοθέτη της «Μικράς Αγγλίας», δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά των υποβληθέντων, παρότι θα ήταν το φαβορί. Και αυτό επειδή από την εποχή των «Νυφών» ο σκηνοθέτης έχει αποσυρθεί από τις βραβεύσεις. «Είναι προτιμότερο να αφήνουμε τα βραβεία για τους νεότερους» μας είπε τηλεφωνικώς.
Ο τίτλος «Μικρά Αγγλία» βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες και, αν κρίνει κανείς από την απήχηση που είχε τόσο στο κοινό όσο και στην κριτική αλλά και σε ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου, η ταινία δείχνει να είναι το μεγαλύτερο φαβορί της εφετινής διαδικασίας. Οι κατηγορίες των βραβείων, εκτός της καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, της καλύτερης σκηνοθεσίας και του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, είναι 13: ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους, σεναρίου, Α’ ανδρικού και Α’ γυναικείου ρόλου, Β’ ανδρικού και Β’ γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφίας, μακιγιάζ, ενδυματολογίας, μουσικής, ήχου και ειδικών εφέ. Επίσης θα δοθεί και ένα βραβείο στη μνήμη της σκηνοθέτριας Λουκίας Ρικάκη που πέθανε πρόπερσι. Σε όλες τις κατηγορίες πλην της καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ οι υποψηφιότητες θα είναι τρεις. Η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 31 Μαρτίου 2014

HeliosPlus