Κλέφτικα, τσάμικα και συρτά, παραδοσιακά τραγούδια που τραγουδούσαν στην Ελλάδα κατά την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει το πρόγραμμα του Πετρολούκα Χαλκιά, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, στο τζαζ κλαμπ «Half Note». Ο ίδιος στο κλαρίνο, ο Αντώνης Κυρίτσης στο τραγούδι και το τετραμελές συγκρότημα του ηπειρώτη δεξιοτέχνη. «Κοίτα να δεις, παιδί μου, εμείς θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου, με τα τραγούδια που έλεγαν εκείνες τις εποχές. Και θα είναι χαρούμενα τραγούδια, τα φτιάξαμε, τα ετοιμάσαμε και θα τα πούμε με την ψυχή μας».
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς μιλάει στο www.tovima.gr με αφορμή αυτές τις δύο συναυλίες, για την αγάπη του στην παραδοσιακή μουσική, μια αγάπη που θέλει να τη μεταδώσει και στη νεότερη γενιά. «Εύχομαι πάντα τα νέα παιδιά να αγαπούν και να ακούν την παραδοσιακή μας μουσική. Είναι μια μουσική που έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια. Βγήκε από τον αυλό και την άρπα των αρχαίων Ελλήνων. Πρέπει όλοι να αγκαλιάσουν την παραδοσιακή μουσική μας και να την ακούν. Οχι μόνο τα παιδιά αλλά όλη η κοινωνία. Τώρα όμως όλοι έχουν τα κομπιούτερ, την παράδοση πρέπει να την κρατήσουν στην ψυχή τους».
Οπως κάνει και ο ηπειρώτης μουσικός όταν ανεβαίνει στη σκηνή και παίζει το κλαρίνο του. «Η μουσική για μένα είναι στο αίμα μας. Πάνω στη σκηνή φαντάζομαι το χωριό μου, την ιδιαίτερή πατρίδα μου. Κλείνω τα μάτια μου και ταξιδεύω. Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα την ώρα εκείνη. Το κλαρίνο το έχω στα χέρια μου από μικρό παιδί, είναι κάτι που με ακολουθεί παντού».
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς έχει δώσει χιλιάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεχίζει να το κάνει με το ίδιο κέφι και όρεξη. «Στην Ολλανδία, παιδί μου, όταν είχαμε παίξει κάποτε έκλαιγαν και στην Αμερική όταν με πλησίασαν οι Μπένι Γκούντμαν και ΒΒ Κίνγκ, μου είπαν ότι το παίξιμό μου τους θύμιζε τζαζ. Και τους απάντησα γελώντας «Πώς είναι δυνατόν το παιδί να διδάξει τον πατέρα;»». Επίσης, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, μάς αποκάλυψε ότι στην ντίσκο επιτυχία «That’s the way I like it» ο ρυθμός είναι δικός του. «Είχε έρθει ένας μουσικός με πεντάγραμμο στα χέρια και με έβαλε να παίξω ένα ηπειρώτικο. Μετά έγινε η επιτυχία που ξέρει όλος ο κόσμος. Εσύ το ξέρεις;».
Η «συνάντησή» του με τον Μπιλ Κλίντον


Εχει τιμηθεί με πολλά βραβεία από διάφορους οργανισμούς, με κυριότερο αυτό από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, στον Λευκό Οίκο, και αξίζει αναφοράς ένα περιστατικό με τον μεταγενέστερο πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα το 2007. Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος έλαβε ως δώρο από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μερικά μουσικά cd, ανάμεσα σε αυτά και ένα του Πετρολούκα που του είχε δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (τον οποίο και συνδέει στενή φιλία με τον Πετρολούκα). Είπε λοιπόν ο Καραμανλής στον Μπιλ Κλίντον: «Μια που έχεις γνώση από μουσική και παίζεις σαξόφωνο, πάρε να ακούσεις έναν από τους καλύτερους μουσικούς που έχουμε στην Ελλάδα». Ο πρόεδρος της Αμερικής, αφού άκουσε το cd, ζήτησε πληροφορίες για τον Πετρολούκα και έμαθε πως είχε ζήσει στην Αμερική για αρκετό καιρό. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κατόπιν με τον Καραμανλή, του είπε χαριτολογώντας: «Αυτός είναι και δικός μας και δικός σας πολίτης, μάλλον πρέπει να είναι πολίτης όλου του κόσμου για την προσφορά στη μουσική και τη δεξιοτεχνία του».

πότε & πού:

HALF ΝΟΤΕ JAZZ CLUB (Τριβωνιανού 17, Μετς)
ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ (ΔΕΥΤ. – ΚΥΡ. 11.30-19.30)
Παραστάσεις Δευτέρα – Τρίτη.
Ωρα έναρξης: 21.30.
Είσοδος από 15 ευρώ
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 9213.310

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 20 Μαρτίου 2014

HeliosPlus