Η Λότε Φιλντς ζούσε μια μετρημένη ζωή στη Νέα Υόρκη. Μια από τις λίγες απολαύσεις που της είχαν απομείνει στην ένατη δεκαετία της ζωής της ήταν το διάβασμα. Ως βιβλιόφιλη υποστήριζε οικονομικά τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (ΔΒΝΥ) με τακτικές δωρεές –μικροποσά, όχι κάποια σημαντική δωρεά άξια λόγου, μερικές δεκάδες δολάρια τον χρόνο, όπως κάνουν συνήθως οι φίλοι ενός μεγάλου οργανισμού.
Η Λότε Φιλντς πέθανε το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 89 ετών. Όταν ανοίχτηκε η διαθήκη της, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της ΔΒΝΥ. Η εκλειπούσα άφηνε στη βιβλιοθήκη έξι εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχε κληρονομήσει από την οικογένεια του συζύγου της που είναι έμποροι μαλλιού.
Ο εκτελεστής της διαθήκης της Ίρβιν Κάντορ δήλωσε στον αμερικανικό Τύπο ότι άρεσε πολύ στη Λότε Φιλντς και στον σύζυγό της να περνούν τα σαββατοκύριακα διαβάζοντας και ότι «η δωρεά της δείχνει πόσο αγαπούσε τα βιβλία και την ανάγνωση και πόσο σημαντική θεωρούσε την υποστήριξη της ΔΒΝΥ προς όφελος των φίλων του βιβλίου».
Οι υπάλληλοι της ΔΒΝΥ, που γνώριζαν τη Φιλντς από τις τακτικές δωρεές της, αποκαλούν αυτή την ύστατη χορηγία μια εντυπωσιακή, απρόσμενη εξέλιξη αντάξια αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο πρόεδρος της ΔΒΝΥ Τόνι Μαρξ έμεινε εμβρόντητος στο άκουσμα της είδησης. Σύσσωμο το προσωπικό της ΔΒΝΥ δήλωσε ότι η δωρεά της Λότε Φιλντς αποτελεί τιμή και ευθύνη για τη βιβλιοθήκη, η οποία σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φιλντς και να προωθήσει τη χαρά της ανάγνωσης ως φόρο τιμής στη ζωή και στην ευεργεσία της αφοσιωμένης αναγνώστριας.
Τα χρήματα της δωρεάς θα μοιραστούν ανάμεσα στα παραρτήματα της ΔΒΝΥ και στο κεντρικό κτίριο Στίβεν Σβάρτσμαν στην Πέμπτη λεωφόρο του Μανχάταν.
Η λειτουργία της ΔΒΝΥ ξεκίνησε στις 23 Μαΐου του 1911. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στις ΗΠΑ μετά τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με 53 εκατομμύρια τεκμήρια. Ανάμεσα σε αυτά είναι μια επιστολή του 1493 του Χριστόφορου Κολόμβου στον υπουργό Οικονομικών του Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας όπου ανακοινώνει τις ανακαλύψεις του, έντεκα σπουδαίες εκδόσεις του Σαίξπηρ από το 1623 ως το 1863 αλλά και… μπούκλες από τα μαλλιά της συγγραφέως του Φρανκενστάιν Μέρι Σέλεϊ.
Διαβάστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κέβιν Γουίνκλερ, αναπληρωτής διευθυντής Δικτύου και Υπηρεσιών της ΔΒΝΥ στο «Βήμα», για τη φιλοσοφία της βιβλιοθήκης, τη λειτουργία της, τη σχέση της με την κοινωνία και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες του 21ου αιώνα.
Δείτε μερικά από τα 2.098 τρέχοντα μαθήματα που προσφέρονται δωρεάν στα 89 παραρτήματα της ΔΒΝΥ: από μαθήματα αγγλικών για μετανάστες μέχρι πλεξίματος και γιόγκα, εργαστήρια παιδαγωγικής για εκπαιδευτικούς, μαθήματα εξοικείωσης με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, ποίηση, ξυλουργική, πρώτες βοήθειες, εκπαίδευση γονέων κ.ά.