Αν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 χρόνων ο γαλλόφωνος κινηματογράφος έχει καταφέρει να κερδίσει το αθηναϊκό κοινό, αυτό οφείλεται κατά έναν μεγάλο βαθμό στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000 και καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής.
Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο πρόγραμμα της εφετινής 15ης έκδοσής του που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Και οι εννέα ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος έχουν αγοραστεί από την ελληνική διανομή και πρόκειται να διανεμηθούν στις αίθουσες τους επόμενους μήνες. Φυσικά αγορασμένες στην Ελλάδα είναι πολλές ταινίες που θα προβληθούν σε παράλληληλα τμήματα, όπως το «Πανόραμα», η «Νέα ταξιαρχία του γαλλικού σινεμά» και «Focus στο Κεμπέκ».
Σε ό,τι αφορά το διαγωνιστικό πρόγραμμα, ο «Yves Saint Laurent» (Γαλλία, 2014), σε σκηνοθεσία Τζαλίλ Λεσπέρ, ταινία έναρξης του φεστιβάλ, με τους Πιερ Νινέι και Γκιγιόμ Γκαλιέν, θα διανεμηθεί από τη Feelgood Entertainment, η οποία θα διανέμει επίσης τις ταινίες «La Belle et la Bête» («Η Πεντάμορφη και το Τέρας», Γαλλία / Γερμανία, 2014) του Κριστόφ Γκανς, με τον Βενσάν Κασέλ και τη Λεά Σεντού, το «Le démantèlement» («Η αποδόμηση», Καναδάς, 2013) του Σεμπαστιάν Πιλότ και το «Les beaux jours» («Τα καλύτερα έρχονται», Γαλλία, 2013) της Μαριόν Βερνού, με τη Φανί Αρντάν.
Εναν χρόνο μετά την αναμέτρησή της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, η «Camille Claudel 1915» («Καμίλ Κλοντέλ 1915», Γαλλία, 2013) του Μπρουνό Ντυμόν, με τη Ζυλιέτ Μπινός στον ρόλο της ηρωίδας του τίτλου την εποχή της νοσηλείας της σε ψυχιατρικό άσυλο, θα διανεμηθεί από τη Videorama Films, ενώ στη Strada Films (μια εταιρεία που στηρίζει τη γαλλική κινηματογραφία) ανήκει η εξαιρετική «Suzanne» (Γαλλία, 2013), σε σκηνοθεσία Κατέλ Κιλεβέρ, με τη Σαρά Φορεστιέρ στον ρόλο μιας αυτοκαταστροφικής γυναίκας.
Δύο ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος βρίσκονται στη δικαιοδοσία των Seven και Σπέντζος Φιλμς: το «Casse-tête Chinois» («Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν», Γαλλία / Βέλγιο, 2013) του Σεντρίκ Κλαπίος, με τους Ρομάν Ντουρίς και Οντρέ Τοτού, και ο «Michael Kohlhaas» (Γαλλία / Γερμανία, 2013) του Αρνό ντε Παγέρ, από το μυθιστόρημα του Χάινριχ φον Κλάιστ, με τον Μαντς Μίκελσεν στον ρόλο του τίτλου. Τέλος, από τη Village θα διανεμηθεί το «En solitaire» (Γαλλία / Βέλγιο / Ισπανία, 2013) του Κριστόφ Οφενστάιν, με τον Φρανσουά Κλουζέ.
To Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, της οποίας εφέτος προεδρεύει ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα, είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας, με σκοπό την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
Ανάδοχος της εφετινής διοργάνωσης θα είναι η γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Μπάι, ενώ αναμένεται επίσης να αφιχθούν πολλοί σκηνοθέτες των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος όπως οι Ντε Παγέρ, Λεσπέρ, Οφενστάιν αλλά και η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, της οποίας η ταινία «Ενα σπίτι στην εξοχή» θα κατεβάσει την αυλαία της διοργάνωσης.


πότε & πού:

Αθήνα Τετάρτη 19 ως Τετάρτη 26 Mαρτίου, στις αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ, ΕMBASSY NOVA ODEON και ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑUDITORIUM ΤΗΕΟ ANGELOPOULOS.

Θεσσαλονίκη Πέμπτη 27 Μαρτίου ως Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 11 Μαρτίου 2014

HeliosPlus