Τα εκατό χρόνια από την έναρξη της έκδοσης του πολύτομου μυθιστορήματος Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο (1913-1927) του Μαρσέλ Προυστ (1871-1922) γιορτάζει το ελληνικό τμήμα του Συνδέσμου Μελών του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (AMOPA) με μια λογοτεχνική και μουσική εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) το Σάββατο 8 Μαρτίου, στις 5.00 μ.μ.
Ο πρώτος τόμος του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, το Από τη μεριά του Σουάν, τυπώθηκε από τις εκδόσεις Grasset με έξοδα του συγγραφέα. Πριν από την κυκλοφορία του τόμου, ο Προυστ, σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ελί-Ζοζέφ Μπουά έλεγε: «Δημοσιεύω μόνο το «Από τη μεριά του Σουάν», τον πρώτο τόμο ενός μυθιστορήματος που φέρει τον γενικό τίτλο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Θα ήθελα να δημοσιεύσω όλο το έργο μαζί, όμως στις μέρες μας δεν εκδίδονται πλέον πολύτομα έργα. Είμαι όπως κάποιος που έχει έναν τοιχοτάπητα πολύ μεγάλο για τα σημερινά διαμερίσματα και που υποχρεώθηκε να τον τεμαχίσει. Μερικοί νέοι συγγραφείς, που συμπαθώ άλλωστε τις ιδέες τους, συνιστούν, αντίθετα, σύντομη δράση και λίγα πρόσωπα. Η αντίληψή μου δεν είναι αυτή για το μυθιστόρημα».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο σημαντικός γάλλος μελετητής του Προυστ Luc Fraisse για τον εκλεκτικισμό του Σουάν, ο γάλλος συγγραφέας και κομίστας Stéphane Heuet για τη μεταφορά του έργου του Προυστ σε κόμικ και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του AMOPA Νικόλας Χριστοδούλου για την κοινωνιολογία του μυθιστορήματος από τη σκοπιά του ερωτισμού. Στη διάρκεια της βραδιάς ο πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης θα ερμηνεύσει έργα Ντεμπισί, Ραβέλ, Φορέ και Σοπέν.
Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης στα τηλέφωνα 210-3398635, 210-3398629.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης.