Είναι γεγονός ότι η λέξη κρίση έχει ταυτιστεί με την χώρα μας αλλά ένα ερώτημα είναι πως βλέπουν τελικά οι ίδιοι οι Ελληνες την κρίση; Πως την βιώνουν; Πως την ακούν; Μα και πως την «μυρίζουν»;

Αν και σε αυτά τα ερωτήματα ενδεχομένως απαντήσεις να μην υπάρχουν, κάποιοι νέοι καλλιτέχνες τις αναζητούν με τα έργα τους. Η έκθεση «329» που αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στη Βιέννη αποτελεί τρανό παράδειγμα: Δώδεκα έργα, πίνακες και εγκαταστάσεις εκτίθενται στον χώρο WUK Projektraum της αυστριακής πρωτεύουσας ως τις 8 Μαρτίου.
Στόχος της έκθεσης «η ανάδειξη από μια διαφορετική οπτική γωνία (πέρα δηλαδή από την πολιτική ή οικονομική πλευρά του θέματος) που θα αφορά αποκλειστικά τους ανθρώπους μέσα από την καθημερινότητά τους» διαβάζουμε στον κατάλογό της.
Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση είναι οι The Errands Group, Στέφανος Φωκέας, Κατερίνα Λαμπρογιάννη, Μάρω Βασιλειάδου, Κωνσταντίνος Λιανός, NullPointerConstant, Γιώργος Ζώης, Φωτεινή Παπαρροδοπούλου Ρόμβος, Νεφέλη Παπακυριακοπούλου και Στεφανία Στρούζα.
Θεωρητικά οι καλλιτέχνες είναι 11 άλλα πρακτικά είναι πολύ παραπάνω καθώς για παράδειγμα οι The Errands Group είναι μια κολεκτίβα που αποτελείται από 8 άτομα. Για αυτό το λόγο αναφέρονται μονό τα έργα (ως αριθμός).
Απόψε στις 18.30 η Μαρία Οικονόμου (Πανεπιστήμιο Βιέννης) δίνει διάλεξη με τίτλο Dead Europe (Νεκρή Ευρώπη), την Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 18.30 ο Ούλριχ Μέουρερ (Πανεπιστήμιο Βιέννης) θα μιλήσει για το Νέο Ελληνικό Κύμα (The greek new wave: Figures in practice) και την Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 18.30 ο Βασίλης Τσιάνος (Πανεπιστήμιο του Αμβούργου) θα δώσει διάλεξη με τίτλο The Art of Being Many (Η τέχνη του να είσαι πολλοί).

Επιμέλεια: Ολυμπια Τζωρτζη
Οργάνωση: KUP, Künstlerische Unabhängige Plattform
www.kupvienna.com