Ο Τζέιμς Πάτερσον δεν είναι ένας τυχαίος συγγραφέας. Για την ακρίβεια, είναι από μόνος του ένα ολόκληρο franchise: κάθε χρόνο κυκλοφορεί κατά μέσο όρο 13 μπεστ σέλερ αστυνομικής ή εφηβικής λογοτεχνίας στα οποία προσθέτει που και που κανένα ρομάντσο έχοντας πουλήσει συνολικά 260 εκατ. αντίτυπα στην πολύχρονη καριέρα του. Οταν είσαι ένας τέτοιος θεσμός της αμερικανικής εκδοτικής βιομηχανίας δεν μπορείς να παραβλέψεις την κατάσταση του τοπίου γύρω σου. Γι’ αυτό και ο Πάτερσον εξήγγειλε μόλις μια πρωτοβουλία οικονομικής βοήθειας στα μικρά βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ που απειλούνται από την επέλαση των e-books του Amazon.

«Είμαι πλούσιος, δεν έχω ανάγκη άλλες πωλήσεις», δήλωνε στις 19 Φεβρουαρίου στους «New York Times» με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης ενός προγράμματος επιχορήγησης 50 περίπου βιβλιοπωλείων με συνολικό ποσό 1 εκατ. δολαρίων. «Πιστεύω όμως ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν ένα ευρύτερο πεδίο ανάγνωσης και οι ενήλικοι να επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία περισσότερο».
Με 91 εκατ. δολάρια σε εισοδήματα για το 2013, σύμφωνα με το Forbes, ο 66χρονος Πάτερσον μπορεί άνετα να αποχωριστεί τα όσα δίνει. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για το έντυπο βιβλίο μοιάζει γνήσιο: πέρυσι είχε παρέμβει με πληρωμένες καταχωρήσεις στον αμερικανικό Τύπο καλώντας την κυβέρνηση να διαθέσει κονδύλια για τα βιβλιοπωλεία με τον ίδιο τρόπο που επιχορήγησε το 2008 τη Γουόλ Στριτ και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η ενίσχυση βέβαια είναι πιο πολύ συμβολικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στις ΗΠΑ λειτουργούν περίπου 9.500 βιβλιοπωλεία –αριθμός πάντως δραστικά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία. «Τα βιβλιοπωλεία στην Αμερική βρίσκονται σε κίνδυνο. Η έλευση των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι μια μεγάλη ευκαιρία ή ένα μεγάλο πρόβλημα» σχολίασε επιγραμματικά ο Πάτερσον προτού επιστρέψει στην εργασία με την ομάδα των συν-συγγραφέων στην οποία βασίζεται για να προλάβει τις προθεσμίες δημοσίευσης των 15 βιβλίων που έχει ανακοινώσει για το 2014…