Τρεις χιλιάδες επισκέπτες έχουν ήδη απολαύσει την πρωτότυπη έκθεση «Από τη Φρουτοπία στο νησί των Πυροτεχνημάτων» που πραγματοποιείται αυτή την εποχή στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου του Δήμου Ζωγράφου και περιλαμβάνει εικαστικά και άλλα έργα εμπνευσμένα από τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, αγαπημένου συγγραφέα μικρών και μεγάλων.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις με τις αναγνώσεις, τα παιχνίδια και τα δρώμενα στις οποίες συμμετέχουν ηθοποιοί, συνθέτες, τραγουδοποιοί, δημοσιογράφοι, ποιητές και επιστήμονες έχει στεφθεί με επιτυχία, λόγος για τον οποίο οι εκδηλώσεις δεν λένε να τελειώσουν. Αντιθέτως, κατόπιν αιτήματος του κοινού οι εκδηλώσεις παρατείνονται ως τις 15 Μαρτίου.
Αναλυτικότερα, αύριο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 12.00 η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου θα ζωντανέψει την ιστορία ενός κόκορα με χρυσοκόκκινη ουρά και πλουμιστό λειρί που ξέρει να κακαρίζει με έξι διαφορετικούς τρόπους. Σπάνια στα ορνιθολογικά και θεατρικά χρονικά έξι διαφορετικά κακαρίσματα έχουν αποδοθεί με τόσο αυθεντικό και απολαυστικό τρόπο. Μια μέρα όμως πέφτει μια δυνατή νεροποντή και ο κόκορας συναχώνεται… (ο «Συναχωμένος κόκορας» του Τριβιζά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη).
Την ίδια ημέρα στις 13.00, η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάννη θα διαβάσει ένα παραμύθι με ζαχαρένιες μυγδαλιές και γοργόνες που χορεύουν γαϊτανάκι. Μια νοσταλγική ιστορία για τη μοναξιά, τη συντροφιά, το κάλεσμα της θάλασσας και τα καλοκαιριάτικα όνειρα, για τις διακοπές που όσο πιο πολύ τις περιμένεις τόσο περισσότερο αργούν να έρθουν, ένα παραμύθι γεμάτο με ρυθμικά ζουζουνίσματα (το βιβλίο «Η Μυρτώ και το κουνουπάκι» του Τριβιζά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος).
Την ερχόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 18.00, ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς θα εξηγήσει με ποιον τρόπο μπορεί να προκαλέσει κανείς αμνησία σε έναν Γκουντουνοφάγο, ώστε να ξεχάσει την ταυτότητά του νομίζοντας ότι είναι… μπαλονοφάγος, μελισσοφάγος και πιπεροφάγος (ο «Γκουντουνοφάγος παθαίνει αμνησία» του Τριβιζά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη).
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και τον Μάρτιο. Το Σάββατο 1 Μαρτίου στις 13.00, η συγγραφέας Αλκη Ζέη, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ θα διηγηθούν σπαρταριστές ιστορίες και θα εξηγήσουν για ποιον λόγο δεν πρέπει να γαργαλάμε γορίλες (τα «Παραμύθια Ντορεμύθια» του Τριβιζά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), ενώ ένα Σάββατο αργότερα, στις 8 Μαρτίου στις 12.00, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη θα γίνει η ξεναγός του κοινού στη μακρινή ζούγκλα όπου ένα αξιαγάπητο πιθηκάκι έρχεται σε σύγκρουση με έναν απαίσιο κυνηγό με κίτρινο καπέλο ο οποίος καταδιώκει ένα υπέροχο γαλάζιο πουλί (το «Οπου φύγει φύγει» του Τριβιζά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ικαρος).
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Μαρτίου, όταν η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου θα διαβάσει το αγαπημένο της παραμύθι για ένα κουμπί που όχι μόνο κρύωνε αλλά δεν ήξερε τι είναι (το «Κουμπί που κρύωνε» του Τριβιζά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρυδάκη).
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έργα του ποιητή παραμυθιών παρουσίασαν στα παιδιά καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι όπως οι Μαρία Ναυπλιώτου, Τάνια Τσανακλίδου και Στέλιος Κούλογλου ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις έχουν επίσης λάβει μέχρι στιγμής μέρος (εκτός άλλων) οι Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Θηβαίος, Λευτέρης Λαζάρου, Στέλιος Μάινας, Λίνα Νικολακοπούλου, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Παύλος Τσίμας, Ρένος Χαραλαμπίδης και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 21 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus