από metereologos.gr
Κυριακή 20 Αυγούστου 2017
 

Μαθήματα πολιτισμού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Από την παλαιολιθική εποχή ως την τέχνη της σύγχρονης εποχής
Μαθήματα πολιτισμού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Bραχογραφία της παλαιολιθικής εποχής σε σπήλαιο του Λασκό στα Πυρηναία.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί, καθηγητές προϊστορικής και κλασικής αρχαιολογίας, ιστορικοί, φιλόλογοι, φιλόσοφοι, θεατρολόγοι και ιστορικοί τέχνης πλαισιώνουν το εφετινό, έκτο κατά σειρά, πρόγραμμα Μαθημάτων Πολιτισμού που προσφέρει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), το οποίο αρχίζει στις 12 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο.

Γιατί αλλάζει ο τρόπος απεικόνισης στη ζωγραφική και τη γλυπτική, της αναπαράστασης στο θέατρο, της αφήγησης στη λογοτεχνία, της σκέψης στη φιλοσοφία; Πώς αντιλαμβανόμαστε τις φάσεις της μετάβασης μέσω της αλλαγής των στυλ, δηλαδή της μορφής, του εκφραστικού περιεχομένου, και της επεξεργασίας τους; Ποιες προτεραιότητες, ιδεολογικές ή αισθητικές, φανερώνουν οι τύχες της ασυνέχειας, της παλινδρόμησης, της εξαφάνισης, της εκ νέου επινόησης τρόπων, στη διαχρονία των εκφραστικών αφηγήσεων; Οι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις και συζητούν με το κοινό.

Τα Μαθήματα Πολιτισμού απευθύνονται στο ευρύ και μη ειδικό κοινό καθώς και σε φοιτητές και θα γίνονται κάθε Τετάρτη στο Αμφιθέατρο του ΜΜΣΤ (Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη), 7.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.

Διδάσκουν: Κώστας Κωτσάκης, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Κατερίνα Παπαευθυμίου- Παπανθίμου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Ελένη Μανακίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας. ΑΠΘ, Ευρωβουλευτής, Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Έλση Σακελλαρίδου, Καθηγήτρια Θεατρολογίας ΑΠΘ, Θεόδωρος Παπαγγελής, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Ακαδημαϊκός, Θανάσης Σέμογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Ναταλία Πούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Αντώνης Κωτίδης, Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ, Αρετή Αδαμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Ακόμα για τη Τέχνη | 12/02/2014 06:54
    https://www.academia.edu/785355/Civilization_and_Art
    c maritsas
    απάντηση02