Εκατό πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία 2014» που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το Ινστιτούτο, η Γαλλική Πρεσβεία και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζουν τη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια που γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.
Το αφιέρωμα παρουσίασε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσία της κυρίας Σοφίας Χημιάδου-Καμπάνη, συμβούλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και της κυρίας Χριστίνας Λαμπροπούλου, εκπροσώπου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που στα 17 χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την στήριξη γαλλικών οργανισμών.
Το θέατρο αποτελεί προτεραιότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου, με καλλιτεχνικές διανομές αλλά και ελληνογαλλικές συμπαραγωγές και γαλλικά έργα που θα ανέβουν στα ελληνικά από έλληνες καλλιτέχνες. Το πιο σπουδαίο θεατρικό γεγονός της «Συμμαχίας» είναι ότι ύστερα από 52 ολόκληρα χρόνια η Comédie-Française, το πρώτο εθνικό γαλλικό θέατρο, επιστρέφει στην Ελλάδα για να ανεβάσει την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ στην Αθήνα με την εξέχουσα ηθοποιό Φρανσουάζ Ζιγιάρ.
Θα υπάρξουν επίσης άλλα τρία σημαντικά έργα στα οποία συμπράττουν έλληνες και γάλλοι καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους το «Δυτική αποβάθρα» του Κολτές, σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ, τον ερχόμενο Ιούνιο, με έλληνες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, η «Ιφιγένεια» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν στο Από Μηχανής Θέατρο τον ερχόμενο Μάιο (τον ομώνυμο ρόλο θα υποδυθεί η Λένα Παπαληγούρα) και ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ της Caen και του Βυρσοδεψείου: η Ελλη Παπακωνσταντίνου θα δουλέψει με γάλλους ηθοποιούς πάνω σ’ ένα κείμενο της Ελενας Πέγκα, ο Βασίλης Νούλας θα δουλέψει πάνω σ’ ένα κείμενο του Μανώλη Τσίπου και ο Γκυ Ντελαμότ, διευθυντής του Panta Théâtre, θα ασχοληθεί με το κείμενο του συγγραφέα Κωνσταντίνου Τσίκα, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής. Ολα αυτά θα λάβουν χώρα στην Caen. Εδώ στην Αθήνα, στο Βυρσοδεψείο, ο Ντελαμότ θα σκηνοθετήσει ένα κείμενο του Σιμόν Γκρανζέ με έλληνες ηθοποιούς.
Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες του προγράμματος «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία 2014» με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο κ. Ντεκότ είπε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου θα προβεί σε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ανακοινώσιμο ωστόσο είναι ότι η Εφη Θεοδώρου θα διασκευάσει και θα σκηνοθετήσει το έργο του Πολ Κλοντέλ «Το ατλαζένιο γοβάκι», σε καινούργια μετάφραση του Στρατή Πασχάλη, έπειτα από παραγγελία του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Στον κινηματογράφο ξεχωρίζουν τα αφιερώματα στη Μελίνα Μερκούρη για την Ημέρα της Γυναίκας (σε συντονισμό Γιώργου Αρχιμανδρίτη) και στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Βεβαίως υπάρχει και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο θα ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Επικεφαλής της ομάδας των καλλιτεχνών που θα έρθουν στην Αθήνα θα είναι η Nαταλί Μπάι, ανάδοχος της 15ης διοργάνωσης. Το τι θα περιλαμβάνει το φεστιβάλ δεν είναι προς το παρόν ανακοινώσιμο.
Στην ενότητα «Βιβλίο και συζητήσεις ιδεών» ξεχωρίζει το αφιέρωμα «Η φιλοσοφία στο επίκεντρο». Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εκδηλώσεις με υψηλούς προσκεκλημένους, όπως ο Aλέν Μπαντιού, ο οποίος θα μιλήσει για τον Πλάτωνα, και ο Ζακ Ρανσιέρ, αλλά και λιγότερο γνωστούς στην Ελλάδα, όπως οι Φρεντερίκ Βορμ, Νταβίντ Ραμπουίν (μαθητής του Μπαντιού) και Κλοντ Ρομανό, οι οποίοι θα συζητήσουν για το Συμβάν (l’Evénement), σημαντικότατο σημείο αναφοράς στη γαλλική φιλοσοφία.
Στις 2 Μαΐου μια «Νύχτα Φιλοσοφίας» με κεντρικό θέμα τον «λόγο» θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα, έπειτα από τις επιτυχημένες διοργανώσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σύντομα στο Βερολίνο. Ο «λόγος» ως ανθρώπινη πράξη, ως σημαίνουσα πράξη σε όλα τα επίπεδα, ως πολιτική πράξη, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα το 2014 θα προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Θα αποδοθεί φόρος τιμής στην ελληνική ποίηση με την παρουσίαση δύο οπτικών: της πρόσφατης ανθολογίας της Biennale du Val-de-Marne, Ce que signifient les Ithaques στις 17 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο και του βιβλίου Poètes grecs du 21e siècle. Οσον αφορά την ελληνική λογοτεχνία, έχουν επιλεγεί 10 έλληνες συγγραφείς της νέας γενιάς, της «γενιάς Χ» (γεννημένοι από το 1961 ως το 1981) που θα μιλήσουν για τις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 14 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus