από metereologos.gr
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
 
 

1,5 εκατ. ευρώ στο ελληνικό σινεμά

Οικονομική ενίσχυση 58 κινηματογραφικών σχεδίων ή έτοιμων ταινιών από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
1,5 εκατ. ευρώ στο ελληνικό σινεμά
Σκήνή από την ταινία «Boxer» του Γιώργου Παντελεάκη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οικονομική ενίσχυση 58 κινηματογραφικών σχεδίων (από τα 105 που είχαν κατατεθεί σε έξι διαφορετικά προγράμματα) αποφάσισε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) σε συνέχεια και της συγχώνευσης δύο περιόδων κατάθεσης προτάσεων για χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση της παραγωγής ταινιών όπως και των σχεδίων ανάπτυξης επιτεύχθηκε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες εξασφάλισης πόρων και περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του ΕΚΚ.

Τα προγράμματα
 • Το Στάδιο Συγγραφής Treatment - πρώτο στάδιο - του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development» περιλαμβάνει 18 σχέδια, τα οποία προεγκρίνονται για χρηματοδότηση ύψους 3.000 ευρώ το καθένα. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 54.000 ευρώ.

Οι ταινίες είναι οι «Δεξιώσεις», σε σενάριο Φίλιππου Τσίτου, «Rhesus», σε σενάριο Θανάση Τότσικα, «Πλανόδιος ράφτης», σε σενάριο Σόνιας Λίζας Κέντερμαν, «Ομερτά», σε σενάριο Νίκου Καλλαρά - Νάνσυς Σπετσιώτη, «Κιβωτός», σε σενάριο Χριστίνας Κοροβέση - Αριστοτέλη Μαραγκού, «Park», σε σενάριο Σοφίας Εξάρχου, «Ουζερί Τσιτσάνης», σε σενάριο Βασίλη Σπηλιόπουλου - Αντας  Γκουρμπαλή, «Φως», σε σενάριο Βασίλη Δούβλη, «Η γη του κανενός», σε σενάριο Α. Χιουζ - Χ. Κουτσοσπύρου, «Η διπλανή μου», σε σενάριο Κατερίνας Κακλαμάνη, «Immortal law», σε σενάριο Αρη Μπαφαλούκα, «Ο τελευταίος των θεών», σε σενάριο Αλέξανδρου Νόρτον, «Η λέσχη», σε σενάριο Κλεάνθη Δανόπουλου, «Το σπίτι στο σταυροδρόμι», σε σενάριο Α. Αδριανού, «Αόρατος», σε σενάριο Δημήτρη Αθανίτη, «Οδύσσεας» σε σενάριο Σωτήρη Γκορίτσα, «Για να δει τη θάλασσα», σε σενάριο Αγγελικής Αντωνίου, «Μαγεία - ρεύματα», σε σενάριο Φοίβης Φίλντιση.
 • Στο Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment - δεύτερο στάδιο - του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development» προεγκρίνονται έξι σχέδια για χρηματοδότηση ύψους 7.500 ευρώ το καθένα. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα  45.000 ευρώ. Οι ταινίες είναι οι «Φαντασία», σε σενάριο - σκηνοθεσία Αλέξη Καρδαρά και παραγωγή Pan Entertainment, «Θερμοκήπιο», σε σενάριο Ξένιας Βότση - Νίκου Κρητικού και σκηνοθεσία Ν. Κρητικού, παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου, «Στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει», σε σενάριο - σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου, παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου, «Γουρούνια στον άνεμο» σε σενάριο - σκηνοθεσία Στέργιου Πάσχου και παραγωγή Φαίδρας Βόκαλη, «Frankenstein», σε σενάριο - σκηνοθεσία Κώστα Ζάπα και παραγωγή Minus Pictures, «Ιβο και Σοφία» σε σενάριο - σκηνοθεσία Ελίνας Ψύκου και παραγωγή Γιώργου Καρναβά.
 • Στο Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων χορηγείται προέγκριση χρηματοδότησης σε έξι σχέδια. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 840.000 ευρώ. Οι ταινίες είναι οι «Χρόνια πολλά», σε σκηνοθεσία Χρίστου Γεωργίου, «Καλάσνικοφ», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Stage fright», σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζώη, «Lobster», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, «Virus» σε σκηνοθεσία Αγγελου Φραντζή, «Chevalier», σε σκηνοθεσία Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη.
 • Στην κατεύθυνση βελτίωσης κάποιων προτάσεων, που κατά την κρίση του ΕΚΚ δεν είναι καθ' ολοκληρία έτοιμες να περάσουν στο στάδιο παραγωγής τους, το Κέντρο δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς και παραγωγούς να προβούν σε βελτίωση του σεναρίου τους και παράλληλα να διερευνήσουν τις δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδοτών (development). Η προέγκριση χρηματοδότησης για κάθε σχέδιο ξεχωριστά ανέρχεται σε 12.500 ευρώ. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 87.500 ευρώ και οι ταινίες που υποστηρίζονται είναι οι «Πολυξένη», σε σκηνοθεσία Δώρας Μασκλαβάνου, «Χρυσή μέρα», σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη, «Life line», σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαζωμένου, «The silent no», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα, «Μαγικός πελτές», σε σκηνοθεσία Φωτεινής Κοτρώτση, «Ρεσάλτο», σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα, «Ανάκριση», σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Πορτοκαλάκη.
 • Στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων Χαμηλού Προϋπολογισμού προεγκρίνονται πέντε σχέδια. Το ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 195.000 ευρώ για τις ταινίες «Smac», σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, «Night of falling skies», σε σκηνοθεσία Βασίλη Χριστοφιλάκη, «Παγωνιά», σε σκηνοθεσία Ελισάβετ Χρονοπούλου, «Μητριαρχία», σε σκηνοθεσία Νίκου Κορνήλιου και «Ανεμιστήρας», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου.
 • Με 102.000 ευρώχρηματοδοτήθηκαν επτά μικρού μήκους ταινίες: «Η Χέλγκα είναι στο Λουντ», σε σκηνοθεσία Θεολογίας Πετράκη, «Ονειρεύτηκα τα λευκά Χριστούγεννα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου, «Tο τελευταίο βαγόνι», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ζούγλο, «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Σαμαρά, «Ισαάκ», σε σκηνοθεσία Σιαμάκ Ετεμαντή, «Ικαρος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Φουρτούνη και «Βόλτα», σε σκηνοθεσία Στέλλας Κυριακοπούλου.
 • Το ΕΚΚ δεσμεύθηκε με το ποσό των 70.000 ευρώγια την «Ιστορία της Πράσινης Γραμμής» του Πανίκου Χρυσάνθου και στο «Sky above us» του Μαρίνους Γκρούθοφ που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Κινήτρων για Προσέλκυση Ξένων Παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή έλληνα συμπαραγωγού.
 • Τέλος, στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ολοκληρωμένου Κινηματογραφικού Εργου εγκρίθηκαν επτά ταινίες στις οποίες θα διατεθούν 90.400 ευρώ. Είναι οι «Miss Violence», του Αλέξανδρου Αβρανά, «Runaway day» του Δημήτρη Μπαβέλλα, τα ντοκυμαντέρ «Κισμέτ» της Νίνας Πασχαλίδου, «Boxer» του Γιώργου Παντελεάκη και «Μαραθώνιος μιας Ανοιξης» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και οι μικρού μήκους «Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη» και «Ο ήλιος κι ο βοριάς» των Αμέρισσα Μπάστα και Θανάση Νεοφώτιστου αντιστοίχως.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 7 Ιανουαρίου 2014


HeliosPlus
Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία στηρίζει το ελληνικό σινεμά 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  οι ιδιοι και οι ίδιοι... | 10/01/2014 02:02
  Το Λάνθιμο θα τον πληρώνουμε γι απάντα;Τον ε ΄φτιαξε το συστηματακι ας προχωρησει μόνο του το παλουκάρι..Δε μπορει να βρει λεφτουδάκια από έξω;Τα λεφτά του Κέντρου πρέπεινα πηγαίνουν σε νέους ώστ ενα τους βοηθήσεινα κάνουν το πρω΄το τους βήμα και μετά να βγουν στην αγορά ...Καπιταλισμό έχουμε;η μείναμε στο σοβιέτ ...Η Ελλάδα έχει σαπίσει.το ίδιο και ο κινηματογράφος.τσαγγα΄ρη λάνθιμος ζώης άδεια κάδρα...ποιον κοροιδεύουν.Τουλάχιστον ο Παντέλας ο κλεφτοκοτάς...τα πήρε από ιδιώτη .σκηνοθέτες είναι ή δημοσιοι υπάλληλοι;εισαγγελέας και γρήγορα καινα δεις πως θα τιναχτου΄ν μερικο΄λι μερικοί στον αέρα..μίλα ζουμπουλάκη ή τα ιδρύματα σου κόψανε τη γλώσσα..για να μιλάς την έχεις όχι για να γλείφεις.
  Μαρία Δελαπόρτα
  απάντηση10
   
   
  sad... very sad. | 08/01/2014 18:48
  Θεωρώ απαράδεκτο να χρηματοδοτούνται ταινίες με ξένους τίτλους. Τουλάχιστον μεχρι την πιθανη προώθηση και προβολή τους στο εξωτερικό, το ελληνικο δημόσιο πρεπει να τις απορρίπτει. Ειναι λυπηρό... πολυ λυπηρό το φαινόμενο του επαρχιωτισμου που χαρακτηρίζει τον νεοέλληνα.
  Μαρκησιος Ντε Sad
  απάντηση20
   
-