Θρυλικοί αρχιμουσικοί και κορυφαίες ορχήστρες σε έργα σταθμούς του ρεπερτορίου από τον Μπαχ μέχρι τον Τακεμίτσου

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους είναι πάντοτε μία περίοδος ετήσιας “άνθησης” της κλασικής δισκογραφίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί με έμφαση σε ένα είδος “συνολικών εκδόσεων” που περιλαμβάνουν το πλήρες έργο όχι μόνον συνθετών αλλά και ερμηνευτών. Πρόκειται για τα περίφημα “κουτιά”, όπως ονομάζονται διεθνώς στη γλώσσα των μουσικόφιλων και τα οποία τραβούν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον τους. Οι εκδόσεις αυτές, άλλοτε πραγματικά πλήρεις, άλλοτε ισχυρά ενδεικτικές του έργου μιας ολόκληρης ζωής μεγάλων μουσικών, είναι φυσικά πιο ακριβές από ότι ένα μεμονωμένο cd, με τις τιμές τους να ποικίλουν ανάλογα με μία σειρά από παράγοντες. Ομως, σε κάθε περίπτωση, είναι μακράν οικονομικότερες σε σχέση με αυτό που προσφέρουν, καθώς η μέση τιμή του cd που περιλαμβάνουν σε σχέση με ένα μεμονωμένο, μπορεί να είναι έως και είκοσι φορές χαμηλότερη. Πέραν λοιπόν της εξαιρετικής μουσικής τους αξίας, είναι και οικονομικά πολύ πιο κατάλληλες για όποιον επιθυμεί να χτίσει μία βασική δισκοθήκη, ή και να πάει πέρα από αυτή. Αλλωστε, η εποχή μας επωφελείται από την “ωρίμανση” πολλών ηχογραφήσεων που σε αυτή τη μορφή είναι πολύ οικονομικότερες, ενώ όταν προτοεκδόθηκαν ήταν πάντοτε στις ακριβές σειρές των εταιριών και το κόστος απόκτησής του ήταν συνολικά δυσθεώρητο. Επίσης, σε κάθε περίπτωση οι τιμές ποικίλουν έστω και ελαφρά από κατάστημα σε κατάστημα, όπως και από το διαδίκτυο. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να τις συγκρίνουν πριν αγοράσουν. Πάντως σήμερα στην Ελλάδα οι τιμές στην κλασική δισκογραφία είναι κατά μέσο όρο αισθητά χαμηλότερες από ότι στις περισσότερες χώρες. Το 2013 υπήρξε έτος με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δισκογραφικές εκδόσεις τέτοιας μορφής, εκ των οποίων και επιλέγει Το Βήμα.gr.

Οτο Κλέμπερερ: Θρησκευτική μουσική

Κυριολεκτικά, “τα άγια των αγίων” της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, με τα ορατόρια του Μπαχ, τον “Μεσσία” του Χέντελ ή τη “Μεγάλη λειτουργία” του Μπετόβεν, ερμηνευμένα από τον “πατριάρχη” των αρχιμουσικών Οτο Κλέμπερερ και την Ορχήστρα Φιλαρμόνια, μία από τις καλύτερες του κόσμου στην εποχή αυτών των μοναδικών απόλυτων ηχογραφήσεων. 8 CD.




Ρίχαρντ Στράους: Πλήρης ορχηστρική μουσική

Ο Ρούντολφ Κέμπε διευθύνει την Στατσκαπέλε της Δρέσδης, την αρχαιότερη ορχήστρα του κόσμου αλλά και εκείνην με την οποία συνδέθηκε περισσότερο από κάθε άλλη ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της δισκογραφίας όχι μόνον του συνθέτη, αλλά του συνόλου της μουσικής για συμφωνική ορχήστρα. Η νέα ηχητική επεξεργασία επιφυλάσσει θαύματα ήχου σε ορισμένα από τα έργα αυτού του λαμπρού επιτεύγματος της δισκογραφίας. 9 CD.



Φριτς Ράινερ: οι ηχογραφήσεις με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου

Ο Ουγγρος αρχιμουσικός Φριτς Ράινερ ήταν, όπως και ο εν μέρη συμπατριώτης του Γκέοργκ Σελ, κυριολεκτικά φόβος και τρόμος για όλες τις ορχήστρες που θα ανέβαινε στο πόντιουν για να διευθύνει. Ομως, όχι για τη δική του, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, ένα σύνολο που στην εποχή του Ράινερ ήταν απλώς αξεπέραστο. Εδώ, μαζεμένες, για πρώτη φορά, όλες οι ηχογραφήσεις τους: είναι στην κυριολεξία ένα “θυσαυροφυλάκιο” αξεπέραστων ερμηνειών κορυφαίων έργων του συμφωνικού ρεπερτορίου. 63 CD.



Μπέρναντ Χάιτινκ: Τα χρόνια της Philips

Εργα σταθμοί του ρεπετρορίου, αλλά και έργα με εξαιρετικό μουσικό ενδιαφέρον μα λιγότερο γνωστά στο ευρύτερο κοινό, ερμηνευμένα κυρίως από τη θρυλική ορχήστρα του Αμστερνταμ υπό τον επί δεκαετίες διευθυντή της, τον κορυφαίο Ολλανδό αρχιμουσικό Μπέρναρντ Χάιτινκ, αλλά και από μία σειρά άλλες ορχήστρες με τις οποίες συνεργάστηκε ο σχεδόν ογδονταπεντάχρονος σήμερα Χάιτινκ. Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψει κανείς: τα πιο υπέροχα χαρακτηριστικά της μουσικής αναδημιουργίας, όλα σε ένα, από τους συντελεστές των ηχογραφήσεων αυτών στην πιο ακμαία εποχή τους. Ενα εξαιρετικό συμφωνικό καλειδοσκόπειο 20 CD.


Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου: Εκατό χρόνια ηχογραφήσεων

Για πρώτη φορά, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, η ναυαρχίδα της γερμανικής συμφωνικής σκηνής, ηχογράφησε για την προκάτοχο της σημερινής εταιρίας Ντόιτσε Γκράμοφον το 1913. Εκτοτε, η Ορχήστρα του Φουρτβένγκλερ, του Κάραγιαν, του Αμπάντο και του Ρατλ, έχουν δώσει στον κόσμο ερμηνείες που, πολλές εξ αυτών, δεν έχουν όμοιό τους στη δισκογραφία. Τιμώντας τα εκατό αυτά χρόνια, ένα κουτί με ηχογραφήσεις ενός ολόκληρου αιώνα δεν μπορεί παρά να συναρπάσει κάθε μουσικόφιλο. 50 CD.

Ερνέστ Ανσερμέ: Γαλλική μουσική

Ενας από τους πιο σημαντικούς αρχιμουσικούς της εποχής του και φυσικά του γαλλόφωνου κόσμου, ο γαλλοελβετός μαέστρος Ερνέστ Ανσερμέ κυριάρχησε επί περίπου πενήντα χρόνια στη διεθνή μουσική σκηνή ως ο απόλυτος ερμηνευτής του γαλλικού ειδικα ρεπετρορίου. Τώρα, οι ηχογραφήσεις του σε αυτό επιστρέφουν μαζεμένες, φρέσκιες όσο ποτέ και πάντα γεμάτες από τη βαθιά, αξεπέραστη πνευματικότητά του. Ηχογραφήσεις που σφράγισαν οριστικά το ρεπερτόριό τους. 32 CD.