Στο Μουσείο της Ακρόπολης υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου τον διακεκριμένο ισραηλινό συγγραφέα Αμος Οζ ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός ζήτησε από τον σπουδαίο ισραηλινό συγγραφέα να συμμετάσχει σε μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις που θα οργανώσει το ΥΠΠΟΑ κατά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφώνησαν μάλιστα ότι η επόμενη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που θα έχει ως τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία.


«Οι δυο λαοί μας έχουν μεγάλες ομοιότητες»,
επισήμανε ο κορυφαίος συγγραφέας. «Μοιραζόμαστε την κληρονομιά μεγάλων πολιτισμών. Αλλά δε θέλουμε να είμαστε δεσμώτες τους. Το σύνθημά μου για το Ισραήλ είναι ότι περιέχουμε το παρελθόν, αλλά το παρελθόν δε μας περιέχει. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι ήδη πριν από δυο χιλιάδες χρόνια, πριν καν επικρατήσει ο Χριστιανισμός, υπήρχαν και χρησιμοποιούνταν στα αρχαία εβραϊκά περί τις 600 ελληνικές λέξεις. Ήδη από τότε υπήρχαν σχέσεις μεταξύ των λαών μας, των εμπόρων και των λογίων. Ήδη από τότε οι μεταφράσεις ταξίδευαν το λόγο». Και πρότεινε στον υπουργό να ενισχυθεί η επαφή της ελληνικής και της ισραηλινής λογοτεχνίας με την ενθάρρυνση περισσότερων μεταφράσεων.
Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στη λογοτεχνία. Ο υπουργός τόνισε ότι οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αποβαίνουν όλο και πιο δημιουργικές για τις δυο πλευρές. «Διανύουμε την καλύτερη εποχή των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων», συμφώνησε ο Αμος Οζ. «Πιστεύω, άλλωστε, ότι δεν χρειάζεται πια ένας πολιτικός να διχάζεται υπέρ της ισραηλινής ή της παλαιστινιακής πλευράς. Αρκεί να τάσσεται υπέρ της ειρήνης».

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα ειρηνικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη δυο ανεξαρτήτων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης»,
είπε ο υπουργός. «Εμείς αναπτύσσουμε, ταυτόχρονα, στο επίπεδο του πολιτισμού, σχέσεις και με το Ισραήλ και με τον Αραβικό κόσμο», πρόσθεσε.
«Μοιράζομαι την προσδοκία σας και είναι μια πεποίθηση που έχω ήδη από το 1967», συμφώνησε ο Αμος Οζ. «Είναι πολύ σημαντικό να συμβάλουμε σ’ αυτό. Θα χρειαστούν όμως θυσίες και πρέπει να ενθαρρύνουμε τους λαούς και στις δύο πλευρές να κάνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι σ’ αυτό τον τομέα σημαντικός».
Όμως, ο διχασμός στη Μέση Ανατολή έχει πολλές εστίες. Και όταν η συζήτηση ήρθε στη Συρία, «δεν πιστεύω», είπε ο Αμος Οζ, «ότι οι εχθροί του Ασαντ θα είναι καλύτεροι από αυτόν στην εξουσία. Προτιμώ το κακό που γνωρίζω. Εξάλλου, η Δημοκρατία μπορεί να είναι αποδοτική όταν είναι ισχυρή και η μεσαία τάξη. Όταν η μεσαία τάξη είναι αδύναμη, είναι αδύναμη και η δημοκρατία». Και συνέχισε: «Στην εποχή μας οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες δυσκολίες και συχνά αναζητούν μια εύκολη απάντηση, που θα τα συμπυκνώνει όλα σε μια γραμμή. Αυτή την ανάγκη ικανοποιούν ύπουλα οι φανατικοί: προσφέρουν την απάντηση της μιας γραμμής. Αυτό τρέφει τον φανατισμό».
Ο ίδιος είναι υπέρ μιας ανοιχτής κοινωνίας, όπου η θρησκεία και η πολιτική δεν πρέπει να μπερδεύονται. Όταν ο έλληνας υπουργός επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει κατορθώσει να οικοδομήσει μια ανοιχτή κοινωνία σε ένα περιβάλλον που δε διευκολύνει κάτι τέτοιο, ο Αμος Οζ σχολίασε με χιούμορ: «Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία με οκτώ εκατομμύρια προφήτες! Ταιριάζουμε περισσότερο σε μια ταινία τού Φελίνι απ’ ό,τι σε μια ταινία του Μπέργκμαν».
Ο διάσημος συγγραφέας ευχαρίστησε τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υποδοχή και την πρόταση για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Το θέμα που τού πρότεινε ο έλληνας υπουργός είναι η σχέση της λογοτεχνίας και τής πραγματικότητας στις χώρες της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.