Τα συσσωρευμένα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το δημιούργημα του Μάνου Χατζηδάκι, η «Ορχήστρα των Χρωμάτων», έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ν. Κακλαμάνης στην Βουλή κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε απευθύνει προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο.

Στην ερώτηση, πάντως, προσήλθε να απαντήσει ο αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού υφυπουργός κ. Ι. Ανδριανός, ο οποίος εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ μετέφερε την δέσμευση για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα δηλώνοντας ότι «το πρόβλημα το κληρονομήσαμε, είμαστε όμως αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε». «Έχουμε τη βούληση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να μείνει η Ορχήστρα ζωντανή, να συνεχίσει να λειτουργεί», είπε ο κ. Ανδριανός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι με την ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης «θίγει ένα πιεστικό και πραγματικό θέμα που αφορά τον πολιτισμό μας».

«Η κρίση που βιώνουμε πλήττει άνισα και ασύμμετρα τον πολιτισμό και τους φορείς της», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, εξαίροντας την προσφορά της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» που όπως είπε, αποτελεί «σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου μουσικού μας πολιτισμού». Αναφέρθηκε εξάλλου στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός με τα μέλη του Δ.Σ. της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» κκ. Κ. Στεφανάκη και Αλ. Λυκουρέζο, όπου εξετάστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Πράγματι δεν έχει την δυνατότητα ούτε φορολογική ενημερότητα να πάρει ακόμα και για να εκταμιεύσει ένα μικρό ποσό ύψους 50.000 ευρώ που έχει εκδοθεί», παραδέχθηκε ο κ. Ανδριανός, δηλώνοντας: «Δέσμευσή μας είναι ότι θα λύσουμε τα προβλήματα αυτά ώστε να μείνει ζωντανό το δημιούργημα του Μάνου Χατζηδάκι. Του το οφείλουμε».

«Δεν θα φύγω λιγότερο ανήσυχος. Κρατώ την δέσμευσή σας. Αλλά αν δεν δω ουσιαστική αντιμετώπιση τότε θα επανέλθω. Και θα ζητήσω να μου πείτε πόσα λεφτά πήραν άλλες ορχήστρες τα τελευταία δέκα χρόνια και θα τα συγκρίνουμε», απάντησε ο κ. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι μετά από ενέργειες του ιδίου μέσω επαφών του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα προέκυψαν οι 50.000 ευρώ που ανέφερε ο κ. Ανδριανός. Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων στηλίτευσε την στάση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ κ. Χ. Θεοχάρη, ο οποίος δεν δέχθηκε να δει την διοικητική διευθύντρια της Ορχήστρας που τον επισκέφθηκε.

«Ο μέγιστος τεχνοκράτης δεν βρήκε δέκα λεπτά χρόνο για να ασχοληθεί με το θέμα», σχολίασε δηκτικά ο κ. Κακλαμάνης, δηλώνοντας: «Εγώ δεν θα το αφήσω». «Διαφορετικά πείτε το μου στα ίσια να πάω να ζητιανέψω από το Ίδρυμα Νιάρχου. Αλλά δεν θα αφήσω να πεθάνει η Ορχήστρα, το οφείλω ως Έλλην στη μνήμη του Μάνου Χατζηδάκι και του το οφείλουμε όλοι». Και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκροτήσει μια διυπουργική επιτροπή για να την εντάξει στο ΕΣΠΑ.

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να είναι σεμνοί ακόμα και με τον τρόπο που πέθαναν και ετάφησαν, αλλά άφησαν πίσω τους ένα έργο που δεν ξεχνάει κανείς. Τον έχουμε ΄΄γραμμένο΄΄ τον Μ. Χατζηδάκι κατά τα άλλα αφού το πνευματικό και πολιτιστικό του παιδί είναι η ΄΄Ορχήστρα των Χρωμάτων΄΄», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, ρωτώντας την κυβέρνηση: «Θα την αφήσουμε να πεθάνει -γιατί είναι στην Εντατική- ή θα την σώσουμε;». Και συμπλήρωσε: «Λοιπόν, θέλω να ακούσω ότι θα τη βγάλουμε από την Εντατική και όχι ότι θα την θάψουμε δίπλα στον Χατζηδάκι», ενώ επισήμανε ότι «είναι ντροπή επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης να πεθάνει το όραμά του».
«Και εμείς ως Έλληνες δεν θα αφήσουμε να πεθάνει η Ορχήστρα», διαβεβαίωσε ο κ. Ανδριανός, επαναλαμβάνοντας ότι «το πρόβλημα το βρήκαμε». «Η βούληση είναι δεδομένη να λυθεί. Υπάρχουν παραδείγματα επιτυχούς αντιμετώπισης.

Όπως η Λυρική Σκηνή που βρίσκεται σε δυναμική πορεία», είπε επικαλούμενος και τις εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ «παρέπεμψε» στην γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη η οποία χειρίζεται τα σχετικά θέματα, επισημαίνοντας ότι «και αυτή η παράμετρος εξετάζεται». «Θα καταφέρουμε να βρούμε λύση που θα διασφαλίζει ότι αυτή η σημαντική ζώσα παρακαταθήκη θα συνεχίσει να προσφέρει στη Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ανδριανός, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του Μ. Χατζηδάκι…