Είναι τραγικά ειρωνικό που ο θάνατος του νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα συνέπεσε με μια περίοδο που το όνομά του είχε αρχίσει να συζητιέται ξανά χάρη στην ταινία «Mandela: Long Walk to Freedom» η οποία είχε αρχίσει να παίζεται στις αίθουσες μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Στην ταινία που δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα διανεμηθεί στην Ελλάδα, τον Μαντέλα υποδύεται ο βρετανός ηθοποιός Ιντρις Ελμπα, γνωστός από την αστυνομικού περιεχομένου τηλεοπτική σειρά «Luther». Το «Mandela: Long Walk to Freedom» που σκηνοθέτησε ο Τζάστιν Τσάντγουϊκ καταπιάνεται με τον βίο του Μαντέλα από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και τη χρονιά που έγινε ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Βεβαίως, η πιο διάσημη κινηματογραφική στιγμή του Νέλσον Μαντέλα παραμένει εκείνη του 2010, όταν ο Κλιντ Ιστγουντ παρουσίασε στο σινεμά τον «Ανίκητο» («Invictus») στον οποίο τον ηγέτη υποδύθηκε ο Μόργκαν Φρίμαν ο ηθοποιός που κατά τον Μαντέλα ήταν ο ιδανικότερος για να τον ενσαρκώσει. Ωστόσο, ο «Ανίκητος» δεν είναι τόσο μια ταινία για τον ίδιο τον Μαντέλα όσο για μια θεωρία του, το ότι «ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο» την οποία υλοποίησε με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 1995: έχοντας μόλις έναν χρόνο στο τιμόνι της ηγεσίας της Νότιας Αφρικής μετά την 27χρονη φυλάκισή του, ο Μαντέλα βρήκε τον τρόπο να φέρει την ειρήνη και τη συμφιλίωση ανάμεσα στους ομόχρωμούς του και στις δυνάμεις του απαρτχάιντ που τον είχαν κλείσει στη φυλακή.
Ωστόσο, ο Μόργκαν Φρίμαν δεν είναι ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Νέλσον Μαντέλα. Πριν από τον «Ανίκητο» του Ιστγουντ, ο Πατέρας του Εθνους είχε περάσει ως πρόσωπο της μυθοπλασίας σε αρκετές ταινίες και τηλεταινίες, με πιο χαρακτηριστικές τις «Μandela and Le Clerk» όπου τον υποδύεται ο Σίντνεϊ Πουατιέ (δίπλα στον Μάικλ Κέιν– Φ. Γ. Λε Κλερκ) και το «Goodbye Βafana». Το τελευταίο, που δεν παίχθηκε ποτέ στην Ελλάδα αλλά προσφέρθηκε πριν από αρκετό καιρό στους αναγνώστες του «Βήματος», γυρίστηκε από τον βραβευμένο δανό σκηνοθέτη Μπίλε Ογκαστ («Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα») και εξιστορεί τη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Μαντέλα (Ντένις Χέισμπερτ) και στον δεσμοφύλακά του Τζέιμς Γκρέγκορι (Τζόζεφ Φάινς). Επίσης έναν χρόνο πριν από τον «Ανίκητο» ο αμερικανός ηθοποιός Κλαρκ Πίτερς υποδύθηκε τον Μαντίμπα στο «Εndgame».