Ποιος δεν θα ήθελε να ζει στη χώρα του Ποτέ –Ποτέ; Ποιος αλήθεια δεν θα ήθελε να συναντήσει τον Πίτερ Παν και να πετάξει μαζί του, να ταξιδέψει σε άγνωστους τόπους, να γνωρίσει τον Κάπτεν Χουκ….
Ολη αυτή η υπέροχη παρέα ζωντανεύει από τα μέσα Δεκεμβρίου στη σκηνή του Θεάτρου του Ελληνικού Κόσμου σε μια παράσταση που αν και προορίχεται για μικρούς, πάντα ελκύει και εκείνους που έχουν μεγαλώσει….
«Πίτερ Παν» λοιπόν, με ήρωα εκείνον που δεν θέλησε να μεγαλώσει, εκείνον που θέλησε να ζήσει στα όνειρα και να τα κάνει πραγματικότητα… Η συνάντηση με τη Γουέντι, το ταξίδι και η γνωριμία με τα χαμίνια, τα Χαμένα Παιδιά και την Τίνκερ Μπελ, και φυσικά η σύγκρουση με τον Κάπτεν Χουκ… «Πίτερ Παν» για τα νοήματα και τις ιδέες που πραγματεύεται, τα διλήμματα ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, τη φιλία και η συνένωση των δυνάμεων, την αθωότητα, τον δόλο, τη βία και τη δύναμη της φαντασίας.
Σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου από το ομώνυνο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπάρυ, η παράσταση ανεβαίνει με τη μορφή μιούζικαλ, με πλούσιο σκηνογραφικό υλικό, χορογραφίες, ξιφομαχίες, βιντεοπροβολές και ειδικά εφέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τον ρόλο του Κάπτεν Χουκ θα ερμηνεύσει ο Νίκος Κουρής, ενώ Πίτερ Παν θα είναι ο Δημήτρης Μακαλιάς.
Μυθιστορηματικός χαρακτήρας, που έπλασε ο σκωτσέζος συγγραφέας Τζέιμς Μπάρι (1860 – 1937) και έχει μεταφερθεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ έχει απασχολήσει και την ψυχανάλυλυση καθώς λίγο πριν από το θάνατό του, ο Μπάρι παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα του «Πίτερ Παν» στο νοσοκομείο Παίδων του Λονδίνου Great Ormond Street Hospital.
Πρόκειται για το ανέμελο παιδί που αρνείται να μεγαλώσει και ζει τα αιώνια παιδικά χρόνια στη Χώρα του Ποτέ Ποτέ και συνδιαλέγεται με νεράιδες, Ινδιάνους και πειρατές ενώ σπάνια συναντά συνομηλίκους του από τον πραγματικό κόσμο. Χρωστά το μικρό του όνομα στον Πίτερ Λιουέλιν Ντέιβις _το παιδί ενός φίλου του Μπάρι, και το επίθετό του στον αρχαίο έλληνα θεό Πάνα.
Ο χαρακτήρας του πρωτοεμφανίστηκε στο μυθιστόρημα για ενήλικες του Μπάρι «Το λευκό πουλάκι» (1902) και τέσσερα χρόνια αργότερα, τα κεφάλαια που αναφέρονται στο Πίτερ Παν συγκρότησαν το παιδικό βιβλίο «Ο Πίτερ Παν στους Κήπους Κένσιγκτον».
Στις 27 Δεκεμβρίου 1904 ο ήρωας μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι με το έργο του Μπάρι «Πίτερ Παν ή Το αγόρι που αρνιόταν να μεγαλώσει».
Το 1911 το θεατρικό έργο ξαναγράφτηκε από τον ίδιο σε μυθιστόρημα και κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Πίτερ Παν και Γουέντι».
Στις 29 Δεκεμβρίου 1924 ο «Πίτερ Παν» εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, στην ομώνυμη βουβή ταινία του Χέρμπερτ Μπρένον.
Τη δεκαετία του ’50 ο «Πίτερ Παν» έγινε ευρύτερα γνωστός από την Ντίσνεϊ και το ομώνυμο κλασικό μιούζικαλ του Τζέρομ Ρόμπινς, που έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ στις 20 Οκτωβρίου 1954.
Το 1991 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθτεί τον «Πίτερ Παν» με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ντάστιν Χόφμαν, Τζούλια Ρόμπερτς, Γκλεν Κλόουζ, Μπομπ Χόσκινς κ.ά.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Πήτερ Παν» του Τζέιμς Μπάρρυ
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Μουσική: Γιάννης Μακρίδης
Χορογραφία – Κινησιολογία: Βασίλης Μυριανθόπουλος
Πήτερ Παν: Δημήτρης Μακαλιάς
Κάπταιν Χουκ: Νίκος Κουρής
Παίζουν: Φανή Αποστολίδου, Ντάνυ Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Παναγιώτης Καρμάτης, Αρντυ Κοτσάη, Μάριος Μακρόπουλος, Δημήτρης Μαχαίρας, Αγγελος Μπέσσας, Δημήτρης Ραφαήλος, Ολυμπία Σκορδίλη, Βασίλης Τσιγκριστάρης.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254 –Ταύρος)
Πρεμιέρα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11.30 & 14.45
Τιμές εισιτηρίων: 13 –11€ & οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων των 45